Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
13.01.2014

«Impostorii» lui 11 septembrie scandalizează New York-ul

Pentru a obţine o pensie de invaliditate, 106 americani s-au dat drept pompieri sau ofiţeri de poliţie care au ajuns la picioarele Turnurilor Gemene la 11 septembrie 2001 şi au suferit traume emoţionale, deşi unii dintre ei n-au dat niciodată prin acel loc. Această fraudă gigant ar putea să fi costat securitatea socială americană în jur de 400 milioane de dolari.
Consemnele erau simple: să se prezinte neîngrijiţi şi traşi la faţă în faţa medicilor, să aibă vorba incoerentă şi chiar să simuleze crize de panică dacă era nevoie. Scandalul care a fost dezvăluit lunea trecută de către justiţia new-yorkeză, implică 72 de ofiţeri de la Departamentul de poliţie din New York şi opt de la Departamentul de pompieri din acelaşi oraş. Este vorba de simularea oricăror feluri de handicap, pentru a obţine, după 11 septembrie, pensii de invaliditate generoase. Pe măsură ce apar noi detalii asupra acestei fraude uriaşe, care ar putea să fi costat securitatea socială americană vreo 400 milioane de dolari, îndrăzneala şi duplicitatea impostorilor te lasă cu gura căscată: cele 106 persoane, deja incarcerate, s-ar fi prezentat ca fiind drept «primele ajutoare» ajunse la poalele Turnurilor Gemene în acea dimineaţă blestemată de 11 septembrie, în timp ce aproape niciuna nu se afla acolo în realitate. Suspecţii nu au ezitat să se declare «cuprinşi de panică», incapabili să urce într-un avion sau să pună piciorul în holul unui zgârie nori. Cu toţii riscă pedepse care pot ajunge până la 15 ani de închisoare, pentru furt calificat şi instigare criminală. O mie de alte arestări ar putea urma acestora, întrucât investigaţia este abia la început.
«Este de un cinism şocant», suspină Cyrus Vance Jr. de la tribunalul din Manhattan, investit cu această afacere, care promite deja să fie una dintre cele mai răsunătoare din bogata istorie criminală a Marelui Măr (cum este botezat New Yorkul). Această ţesătură de minciuni, desigur, nu era cu nimic improvizată. Ea a fost chiar gândită cu grijă : este vorba despre Raymond Lavallée, 83 ani, un fost agent FBI şi jurist, originar din Long Island, care ar fi pus la cale acest plan, înainte de a începe să caute marionete şi complici : Thomas Hale, John Minerva şi Joseph Esposito.
Cei patru escroci ar fi recrutat apoi candidaţi pentru fraudă, pentru a-i pregăti să înfrunte mai bine medicii şi asistenţii sociali, prin pregătirea unor detalii rafinate ale unor traumatisme imaginare. Fiecare primea în schimb 28.000 de dolari, prelevaţi din primul virament al pensiei de securitate socială primită de către pacienţi. În ceea ce-i priveşte, fericiţii beneficiari ai unor alocaţii anuale cuprinse între 30 şi 50 de mii de dolari percepute în mod injust, îşi reluau fără ruşine noi activităţi profesionale, deşi se declaraseră în incapacitate totală de muncă.
Mulţi dintre pensionari au spus că sunt în incapacitate mentală, astfel încât aceştia nici nu ar putea folosi un calculator, conduce o maşină sau călători într-un avion. Pentru ca impostura să ţină, ar fi trebuit evitată orice indiscreţie. Anchetatorii au descoperit însă un tezaur de dovezi condamnabile pe Facebook, Twitter și YouTube: fotografii pline de soare, de mare şi de pescuit baban, cu deplasări în maşini de mare cilindree, cu zboruri în elicopter şi meciuri de baschet îndrăcite, împreună cu chitanţe de închiriere de maşini, de cumpărături şi de folosire a unor companii aeriene.
Glenn Liebermann, un fost poliţist din Brooklyn, în vârstă de 44 ani, apare astfel într-o fotografie la volanul unui scuter marin, hilar şi bronzat, adresând un gest obscen celui care-l imortaliza. Clişeul a fost reluat în prima pagină a tabloidului New York Post de miercurea trecută. Liebermann, care a recoltat 175.000 de dolari invocând “tulburări psihiatrice”, locuieşte astăzi la Palm Beach (Florida), după ce şi-a părăsit slujba în 2006.
Una dintre cele mai grave acuzaţii este împotriva fostului polițist Louis Hurtado, care a fost identificat predând lecţii de karate. El a strâns 470.000 dolari și a profitat cel mai mult de acest sistem, încă din 1989, au declarat autoritățile.
«Ai de ce să fii dezgustat de aceşti indivizi implicaţi în această escrocherie, care s-au dezonorat şi-şi acoperă de ruşine familiile lor, lasă să-i scape Bill Bratton, noul şef al poliţiei din New York, abia intrat în funcţie. Faptul că s-au servit de evenimentele de la 11 septembrie pentru a-şi atinge scopurile lor se adaugă la dezonoare.» Bratton, «superpoliţstul» celebru în Statele Unite pentru că, în mai puţin de două decenii, a pus capăt valului de crime din New York şi apoi din Los Angeles, nu găseşte cuvinte destul de dure pentru proprii săi oameni : cu ocazia primei sale treceri în fruntea Departamentului de Poliţie din New York, între 1994 şi 1996, luptând împotriva criminalităţii care gangrena oraşul, nu-şi imagina că va trebui într-o zi să facă curăţenie în rândul propriei sale locuinţe.
Ioan Hurdubaie
Preluare şi adaptare
după Le Figaro şi New York Post


captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.