Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
29.06.2015

ICR/ În Valea Timocului, limba română se învață prin povești

Duminică, 28 iunie, Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, din cadrul ICR, a inițiat un proiect pilot de păstrare sau învățare a limbii române adresat copiilor și adulților din satele românești existente în zona Bor, Valea Timocului. Pentru prima dată, un scriitor de literatură pentru copii, Petre Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor, directorul portalului Literatură Copii, a fost invitat de către ICR să susțină o suită de întâlniri cu reprezentanți ai comunității timocene, de toate vârstele, cei prezenți având ocazia, inexistentă până acum, de a auzi basme și poezii românești rostite chiar de către autor.
Radu Baltasiu, director al Direcţiei Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, dr. Mona Moldoveanu Pologea, lingvist şi scriitorul Petre Crăciun s-au întâlnit cu românii din parohia Bor, satul Gorneana, Valea Timocului, participând la slujba oficiată de părintele Boian Alexandrovici, protopop al Protopiatului Dacia Ripensis cu sediul la Negotin, de părintele Doru Ovidiu Ursu și de părintele Ionuț Mihai, instalat oficial chiar în această zi.
Petre Crăciun a avut bucuria de a se întâlni cu copiii, cu părinții și cu bunicii lor participanți la slujbă. Scriitorul le-a povestit acestora basmul ”Împărat in țară străină”, din volumul ”Basme pentru familia mea”. Spre bucuria autorului, părintele Boian Alexandrovici a citit ”in grai” un fragment din basm. Copiii prezenți au primit volumele ”Taina ghemului de ață”, ”Cruciada pisicilor” și un CD audio, cu basme și poezii ale scriitorului Petre Craciun, in lectura autorului.
În aceeași zi, la Biblioteca din Bor a avut loc o întâlnire la care au participat oaspeții de la București și reprezentanți ai comunității românești din Timoc, printre care părintele Boian Alexandrovici, dr. Predrag Balașevic, președinte al Partidului Neamului Românesc din Serbia, Duşan Pârvulovici, directorul Centrului pentru Drepturile Omului de la Negotin și redactorul-șef al singurei agenții de presă din zonă, Timoc Press, Zavisa Jurj, preşedinte al asociaţiei Ariadnae Filum - asociaţia pentru cultură a românilor şi vlahilor din Serbia și multe alte persoane. Cu prilejul acestei întâlniri s-a discutat despre problemele comunității românești, una dintre cele mai importante chestiuni aflate pe agenda discuției fiind organziarea unor cursuri de învățare a limbrii române, proiect ce urmează a fi ințiat de către ICR în lunile care urmează. Este de reținut propunerea părintelui Boian Alexandrovici ca aceste cursuri să fie găzduite de bisericile românești existente deja, după oficirea slujbei duminicale.
Pentru că basmul s-a dovedit a fi un mijloc foarte eficient în captarea atenției auditoriului, în acea de a doua parte a întâlnirii de la Biblioteca din Bor, scriitorul Petre Crăciun le-a povestit celor prezenti basmul ”Calatorie în spicul de grâu” (foarte apreciat de cei prezenți) și le-a citit poezia ”Privighetoarea stie românește”.
Ca și la biserica din Gorneana, copiii prezenți au primit volumele pentru copii”Taina ghemului de ață”, ”Cruciada pisicilor” și un CD audio, cu basme și poezii ale scriitorului Petre Craciun, în lectura autorului.
Scriitorul a făcut nenumărate fotografii cu micii săi cititori, care i-au adresat invitația de a reveni în Valea Timocului. De asemenea, Petre Crăciun a făcut o donație de carte pentru bibliotecă.
Suita de întâlniri inițiate de ICR a arătat, încă o dată, necesitatea grăbirii procesului de introducere a orelor de limba română, biserica fiind, din acest punct de vedere, cel mai important sprijin.
Pe de altă parte, s-a relevat importanța organizării unor întâlniri cu scriitori și oameni de cultură care pot transmite un mesaj atât educativ, cât și emoțional. Poate cel mai mare câștig al proiectului a fost acela că celor mici le-au fost oferite cărți și mai ales CD-uri audio, care îi pot ajuta în procesul de învățare a limbii vorbite de moșii și strămoșii lor.
Limba română se învață prin povești. Iată un titlu posibil pentru un proiect al Institutului Cultural Român pe care îl dorim cât mai longeviv.
Îi felicităm pe toți cei care au lucrat pentru ca o idee să devină realitate.
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.