Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - 83% dintre români nu cred în lupta anticorupţie a Guvernului
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
09.12.2010

83% dintre români nu cred în lupta anticorupţie a Guvernului

Majoritatea covârşitoare a românilor (83 la sută) se declară mai degrabă neîncrezători în eficienţa eforturilor anticorupţie ale Guvernului, în timp ce un român din trei admite că, în ultimul an, a dat mită, relevă Barometrul Global al Corupţiei lansat, joi, de Transparency International, informeaza Mediafax.


Potrivit rezultatelor studiului, dacă în 2009 doar 12 la sută dintre subiecţii români ai studiului admiteau că au dat mită pentru diferite servicii, în 2010 numărul acestora s-a triplat.


În plus, doar doi la sută dintre români consideră că, în 2010, nivelul corupţiei este mai mic decât în urmă cu trei ani, în vreme ce 87 la sută dintre respondenţi apreciază că situaţia s-a înrăutăţit.


Doar trei la sută dintre români au încredere în capacitatea Cabinetului de a lupta împotriva corupţiei, scor care plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al încrederii în Guvern. Mai mult, aproape doi români din trei afirmă că nu au încredere în nicio persoană sau instituţie atunci când vine vorba despre lupta împotriva corupţiei, fapt care, potrivit Transparency International România (TI-Ro), demonstrează că România este cea mai dezamăgită naţiune europeană, "la mare distanţă de celelalte".


Totuşi, potrivit directorului executiv al TI-Ro, Victor Alistar, aproape 70 la sută dintre români cred că implicarea cetăţenilor în acţiuni anticorupţie este importantă şi poate să determine schimbări. Mai mult, opt din zece şi-ar sprijini colegii sau prietenii activi în lupta anticorupţie, iar şase din zece s-ar implica personal în acţiuni de acest gen.


"Acest indicator este extrem de important. Procentul mare de români care s-ar implica arată, practic, că cetăţenii fac o legătură între sărăcia în care trăiesc, pe de-o parte, şi corupţie, pe de altă parte. Este importantă creşterea acestui indicator, iar noi, ONG-urile, îi îndemnăm pe români să raporteze cazurile de corupţie prin toate mijloacele posibile pe care le au la îndemână: hotline-uri, plângeri, reclamaţii. Îndemnăm funcţionarii publici, care sigur sunt dezamăgiţi când văd, pe de-o parte, tăieri şi, pe de altă parte, achiziţii care arată huzurul pe banii publici, să raporteze aceste cazuri", a declarat Victor Alistar în conferinţa de presă de lansare a Barometrului.


Pe de altă parte, România respectă trendul global în ceea ce priveşte percepţia corupţiei în instituţiile fundamentale, partidele politice şi Parlamentul fiind considerate ca cele mai corupte entităţi, urmate de sistemul judiciar.


Cea mai puţin coruptă structură, în viziunea românilor, rămâne biserica, dar nivelul corupţiei percepute în rândul clerului creşte la 2,3, de la mai puţin de două puncte în anii anteriori.


Sursa: Mediafax

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.