Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
15.06.2013

Bustul lui Mihai Eminescu a fost decapitat la Hliboca, regiunea Cernauti, inainte de comemorarea poetului national


Românii din Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, au ramas ingroziti cand au aflat ca bustul lui Mihai Eminescu, care urma să fie dezvelit, sâmbătă, a fost pur si simplu decapitat de persoane necunoscute in noapte de joi spre vineri (13-14 iunie).


Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a aflat despre incident în dimineața zile de vineri, de la Angela Jijian, directoarea Muzeului Etnografic din orășelul Hliboca, în fața căruia a fost instalat bustul lui Eminescu.


“Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineața, la ora 8:00, iar noi am anunțat imediat poliția, care a început operațiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceștia au vandalizat bustul și au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în fața  Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri, nota red.) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului” - a precizat Nicolae Șapcă, citat de Sergiu Dan.


Bustul a fost realizat cu sprijinul financiar al românilor din regiunea Cernăuți, la inițiativa Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu”, iar autoritatile au făcut demersurile necesare pentru ca monumentul să poată fi instalat în fața Muzeului Etnografic, adoptând în acest sens o serie de hotărâri, conform legislației în vigoare.


Șapcă a precizat ca ceremonia dedicată comemorării a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național va avea loc in orice conditii.


Printr-un comunicat remis Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe roman afirma ca a aflat cu consternare despre vandalizarea la Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, a bustului lui Mihai Eminescu, care urma să fie inaugurat la 15 iunie 2013, la inițiativa Societății pentru Cultură Românească “Mihai Eminescu” din regiune. La instrucțiunile MAE, Consulatul General al României a solicitat în scris Administrației de Stat Cernăuți efectuarea de urgență a demersurilor necesare pentru identificarea făptașilor actului de vandalism, precum și informarea Consulatului asupra rezultatelor anchetei.


La randul sau, seful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Mihailo Papiev, condamnă incidentul petrecut în noaptea de 13 spre 14 iunie. “Știu foarte bine cine și de ce a făcut acest lucru. Înțeleg, de asemenea, de ce s-a întâmplat așa ceva tocmai acum, după discuțiile destul de constructive cu partenerii noștri români, francezi și germani, din cadrul Dialogului Bucovinean, desfășurat la Suceava și în Germania. Aceste acțiuni au loc în contextul întâlnirilor de succes ale președintelui Viktor Ianukovici de la summitul din Bratislava, unde au existat semnale clare că europenii ne așteaptă în UE. Iar noi vom fi, totuși, în UE. Acest lucru nu convine liderilor anumitor forțe politice ale țării și din vecinătatea apropiată, ei doar vorbesc despre integrarea europeană, însă încearcă să perturbe acest proces complex. Și fac acest lucru tocmai acum, în ajunul vizitei la Cernăuți a unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe al României” – a menționat guvernatorul de Cernăuți, citat de tocpress.ro.


(Foto: Nicolae Sapca)


Optimal Media


 eminescu_850 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.