Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
02.03.2014

Carnaval a la grec (Karnavali), de Dan Hașdean

Scurt istoric
La origine Carnavalul grecesc, Karnavali, se pare că ar avea la bază niște ritualuri păgâne, închinate lui Dionysios, zeul vegetației și fertilității. În plină iarnă se invoca divinitatea pentru a aduce înapoi primăvara.
În modernitate, Karnavali începe cu 45 de zile înainte de Lasata secului, sau după cum este numită de greci, Lunea Curată (Kathari Deftera).
La începutul sec al XX-lea s-au organizat primele carnavaluri la care au participat deopotrivă oameni din clasele sociale înalte și cei din clasele de jos. Cam în acea perioadă a început obiceiul de aruncare a ouălelor de ceară umplute cu confetti, de la balcoane în cei care participau la paradă, „războiul ouălelor” si se consideră a fi precursorul „războiului de ciocolată” de mai târziu.
După 1910, Carnavalul cunoaște un declin și doar sporadic se mai organizează, această perioadă nefastă pentru acest eveniment ținând până după al II-lea Război Mondial.
La începutul anilor 1950 au fost primele tentative de a revigora Karnavali și pentru că originea carnavalului grecesc era în Patras, autoritățile din acest oraș au făcut eforturi deosebite pentru a atrage atenieni bogați la această sărbătoare, mizând pe câștigurile rezultate în urma turismului.
În 1956, Karnavali din Patras este atacat de organizațiile creștine, aducându-se acuzații de orgii și corupție, ceea ce s-a dovedit a fi acuzații nefondate. Cu toate acestea biserica grecească nu condamnă acest eveniment considerându-l un divertisment complet nevinovat.
Din 1974 Karnavali din Patras cunoaște ce mai înfloritoare perioadă, cea modernă, fiind transmis de televiziune, mai ales Marea Paradă din duminica Lăsatului Secului, când Patra este asaltată de mii de turiști. Totodată, acest eveniment este extins pe întreg teritoriul grecesc.
În prezent, atât Karnavali din Patras, cât și celelalte de pe întreg teritoriul Greciei este susținut de Ministerul Culturii și alte instituții. Cu spiritul comercial dezvoltat, grecii au sesizat repede că acest eveniment este aducător de turiști și implicit de venit.

Obiceiuri complementare perioadei de Karnavali
Tziknopemptis. Joia ardeii cărnii, mai exact a frigerii produselor din carne, începe cu frigerea pe grătare a cărnii de oaie și porc și se încheie seara pănă la miezul nopții în taverne. Se mănâncă în special carne friptă, se bea vin și se cântă, clienții tavernelor participând efectiv la cântări. Cântece populare, frumoase, inclusiv cu temă religioasă umplu tavernele și inimile oamenilor.

Kathari Deftera. Este prima luni din postul Paștelui. Creștinii ortodocși merg pe dealurile din apropierea localităților, mănâncă lagana (pâine nedospită)fasole, măsline și halva, beau vin, se ascultă muzică, și cel mai important, înalță zmee. O explozie de culoare inundă în această zi cerul Greciei. Cu cât reușești să înalți mai sus zmeul cu atât vei avea un an mai bun. Odată cu această zi începe efectiv perioada de 40 de zile de post, iar oamenii se salută cu Kali Sarakosti, un post bun.

Karnavali 2014
Duminică 3 februarie Renti, Atena. Merg din timp să ocup un loc cât mai bun pentru a urmări parada ultimei zile de Karnavali. Vremea ține cu noi. Ultimile zile a plouat. Azi, ca prin farmec, cerul s-a înseninat și soarele chiar arde. În platia (piața) Ioanis Renti e încă liniște. Grupurile costumate, gata de paradă, se reunesc în diferite locuri pentru ultimile detalii. În biserica din mijlocul platiei este încă slujbă. Se așteaptă terminarea ei. Laicii nu vor să tulbure ritualul slujbei de duminică, credincioșii nu vor deranja parada carnavalului. E un respect reciproc.
Grupurile participante sunt în special de la școli, dar oricine poate organiza un grup mai mic sau mai mare. Un club sportiv, o asociație, locatarii unui bloc, un grup de prieteni, o familie, cu mic cu mare. Fiecare grup își alege o temă, sau un personaj, și se costumează ca atare.
Platia e invadată de vânzători ambulanți. Seamănă oarecum cu atmosfera de bâlci de la noi. Tonete cu înghețată, grătare pe care sfârâie cârnații și suvlele cu carne și legume, sucuri, baloane, pocnitori, spary-uri cu zăpadă artificială, confetti, fluiere. Interesant că nu este nici o restricție pentru bere sau alte băuturi alcoolice. Adevărat însă, că până la sfârșitul zilei nu reușesc să văd nici un participant la Karnavali, amețit măcar. Spectatorii sunt și ei costumați în cele mai năstrușnice personaje. Copiii imită personaje de basm, film sau desene animate, în cele mai mici detalii.
Personalul primăriei și ei costumați cu poncho-uri divers colorate, dar cu ecusoane vizibile, evaluează obiectul vânzării fiecărui negustor ambulant și taie chitanțe. Câțiva vânzători abia au venit și încă nu au cu ce plăti cei zece, cincisprezece sau douăzeci de euro și sunt amânați pe mai târziu cu îngăduință. Doar polițiștii sunt în uniforma obișnuită.
În timp ce grupurile fac ultimile pregătiri, tehnicienii pregătesc difuzoarele uriașe și se fac probe.
La doisprezece fix, ritmurile de samba tună în difuzoare. Muzica braziliană arată că acest obicei nu este a grecilor ci l-au „împrumutat”.
Un reprezentant al primăriei, fără nici un alt discurs, anunță începerea paradei. Unul după altul, grupurile defilează dansând samba, fluierând și strigând. Școlile au chiar mici care alegorice cu personajele alese, construite din mucava și frumos colorate. În fruntea școlilor, dascălii, în aceleași costume ca și elevii abia îi poți deosebi. Spectatorii aplaudă și ovaționează.
Nimic din exotismul și erotismul carnavalului brazilian. Doar costume, dans și voie bună.
Imediat ce parada se încheie, pe scena construită în platie apar instrumentiștii și interpreții de muzică laiki (populară). Numaidecât spectatorii, și participanții la Karnavali, mici și mari, se încing în hore largi. Urmează și alte genuri de muzică iar dansul nu încetează nici o clipă.
Tavernele din preajmă nu au destule mese. Până seara târziu, consumatorii se vor rândui să mânânce și să bea. Oamenii petrec, sunt veseli, iar comercianții din zonă bucuroși de câștigul intrat în sertarele tejghelelor.
E ultima zi înainte de începerea postului Paștelui creștinilor ortodocși. Mâine e Lunea Curată (Kathari Deftera). Dacă timpul va ține cu noi, vom merge pe dealurile din apropiere să mâncâm fasole, pâine nedospită, halva, să bem vin și să înălțăm zmee. (Foto: Dan Hașdean)

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.