Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
01.04.2013

CIADO Romania acuza statul de perceperea de chirii pentru programele de prevenire antidrog si isi sisteaza activitatile pentru aprilie (exclusiv)

Pe fondul celei mai mari cresteri a prevalentei consumului de droguri in randul populatiei scolare si universitare din spatiul UE din ultimii 3 ani (Raport al Centrului de Monitorizare Lisabona si Agentia Nationala Antidrog), CIADO Romania a decis initierea de programe de educatie civica, culturale si spirituale multiple in prevenirea consumului asa cum sunt prevazute in Strategia UE - 2013-2020 in Romania.


“Din nefericire si in contrast cu Rezolutia Parlamentului European privind consolidarea rolului societatii civile in prevenirea si combaterea consumului de droguri adoptata la 23 aprilie 2008, statul roman intelege sa solicite chirii si taxe pentru aceste evenimente de prevenire prin institutiile subordonate Guvernului. Pentru noi este alarmant si ne punem pe buna dreptate intrebarea daca Guvernul, doreste desfiintarea celor patru ONG-uri, ce activeaza in prevenire , consiliere si tratament din Romania. In contextul in care Romania nu are adoptata Strategia Nationala Antidrog si Planul National de Actiune (bugetat) consideram ca dezideratele Strategiei de Securitate Europeana, Capitolul – risc si amenintare – subcapitol – consumul si traficul de droguri sunt desuete pentru statul roman, ce pune accent atat in prevenire cat si in combatere doar pe Ministerul Afacerilor Interne, lucru inacceptabil. Prevenirea , consilierea si tratamentul nu pot fi sub aceasi umbrela cu combaterea iar societatea civila fiind ignorata si nefinantata”, se arata intr-un comunicat semnat de acad. C-tin Balaceanu Stolnici, presedinte CIADO si Gigel Lazar, Reprezentant CIADO in FSC- Comisia Europeana.


“Pentru evenimentele de prevenire si informare (comunicate pe agenda Comisiei) din 05.04.2013 – 1000 elevi participanti la Sala Palatului – institutie subordonata Guvernului, prin Regia Protocolului de Stat , a solicitat CIADO suma de 800 euro + TVA pentru un hol. Pentru evenimentul din data de 14.04.2013 – No Drugs, Just Rock – eveniment social de strangere de fonduri pentru campaniile antidrog , s-a solicitat de Guvernul Romaniei, prin aceiasi institutie, 3500 euro, iar pentru evenimentul din 24.05.2013 – 5500 euro + TVA. Este regretabil sa constatam acest fapt, la tara cu cea mai mare crestere a prevalentei cu o legislatie ambigua sau chiar inexistenta in materie de prevenire si combatere a consumului de droguri”, se mai arata in comunicatul invocat.


CIADO, prin Consiliul Director, a decis suspendarea campaniilor de prevenire in Romania pentru luna aprilie, intrucat nu poate suporta costuri sau taxe precum agentii economici, ce fac profit pentru actionariatul lor.


“CIADO a incercat sa obtina fonduri pentru programe nationale ( conferinte, seminarii, dezbateri), statul roman alocand doar 20.000 euro prin Agentia Nationala Antidrog la nivel national in ultimii 3 ani ca sa fie investiti in campanii, dar nu concepem sa fim donatori la bugetul de stat in conditiile in care statul roman nu-si indeplineste obligatiile de tara membra UE – Capitolul 24 JAI – reducerea cererii si ofertei de droguri si considera Rezolutia PE enuntata sau Strategia Europeana de Securitate – ca fiind desuete”, se mai precizeaza in document.


In consecinta, Stolnici si Lazar solicita Forumului Societatii Civile – din Comisia Europeana, includerea pe ordinea de zi a primei reuniuni a subiectului politici antidog in Romania.


“CIADO este singurul ONG national, membru al FSC in comparatie cu ceilalti membri ce reprezinta organizatii europene sau internationale. Sprijinul vostru este vital pentru tinerii din Romania prin pozitiile ce le veti adopta fapt pentru care va solicitam ca dupa reuniunea comuna sa trimiteti Guvernelor voastre punctul de vedere pe care-l vom adopta. Statele membre ale UE, cu exceptia Romaniei si Bulgariei au politici coerente, pragmatice in prevenire . Nu putem admite ca membri ai FSC aceasta stare iar instabilitatea in aceasta materie nu poate fi decat un pericol pentru UE. Statutul nostru ne obliga sa analizam cu maxima celeritate si responsabilitate a starii antidrog intr-o tara membra”, se mai arata in comunicat.


Documentul prezentat mai sus a fost trimis pe adresa urmatoarelor personalitati:


Guvernul Romaniei -E.S. Domnul. Victor Viorel Ponta – Premier al Guvernului Romaniei


Notificare , Comisia Europeana


Comisar afaceri interne si justitie – d-na Viviane Redeing


Stimati colegi, membri ai Forumului Societatii Civile Antidrog – Comisia Europeana


        AIDS Foundation East West (AFEW)


        Andalucian Federation ENLACE (SP)


        Association Française pour la Réduction des risques (AFR)


        De Hoop Foundation


        Drug Abuse Prevention Centre


        Eurasian Harm Reduction Network (EHRN)


        The European Alcohol Policy Alliance (Eurocare)


        Europe Against Drugs (EURAD)


        European AIDS Treatment Group (EATG)


        European Association of Professionals working in the Drug Field (Itaca)


        European Treatment Centres for Drug Addiction (Euro TC)


        European Cities Against Drugs (ECAD)


        European Coalition for JUST and Effective Drug Policies (Encod)


        European Institute of Studies of Prevention (IREFREA)


        Scottish Drug Forum (SDF)


        Forum Européen pour la Sécurité Urbaine (FESU)


        Foundation Regenboog Group (Correlation network)


        Healthy Options Project Skopje (HOPS)


        Hungarian Civil Liberties Union


        Institute for Research and Development (UTRIP)


        International Council for Security and Development (ICOS)


        International Drug Policy Consortium (IDPC)


        International Harm Reduction Association (IHRA)


        International Network of People who Use Drugs (INPUD)


        Mentor Foundation


        PARSEC Consortium


        Placet Agency for Development (APDES)


        Polish Drug Policy Network (PSPN)


        San Patrignano Community


        Spanish Scientific Society for Research on Alcohol, Alcoholism and other drug addictions (Sociodrogalcohol)


        Stop AIDS Albania


        Unión de Asociaciones y Entidades de Atención al Drogodependiente (UNAD)


        Women's Organisations Committee on Alcohol and Drug Issues (WOCAD)


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.