Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
07.11.2011

Controverse/ Ştefan cel Mare şi Sfânt folosit intr-un spot publicitar in Republica Moldova

Ziarul "Jurnal de Chişinău" a realizat un spot în care a apare domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt, noteaza ziarul Timpul. In spotul cu pricina, Ştefan cel Mare şi Sfânt coboară de pe soclu, îşi pune sabia langa el şi citeşte un ziar, probabil chiar Jurnalul de Chisinau.


Spotul a provocat vii controverse in Republica Moldova, fiind aspru criticat.


Vlad Mischevca, membru al Comisiei naţionale de Heraldică şi doctor în istorie a declarat ca spotul video nu este nici haios, nici original.


"Se neglijează o Lege, care stipulează clar ce este un Simbol cu statut de emblemă naţională complementară!", a afirmat Mischevca.


„Arată foarte sumbru, neinspirat şi defăimător la adresa însuşi a monumentului, cu statut de emblemă neoficială la categoria „Monumente de for public” şi nu este permisă o asemenea publicitate dubioasă. Mediatizarea într-un mod grotesc de animaţie computerizată a acestui vestit monument nu poate să ne provoace decât stupoare şi să ştirbească din grandoarea emblematică a Monumentului. Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău face parte din Lista candidaţilor la statutul de embleme naţionale complementare, la categoria Monumentul Naţional. În plus, această imagine emblematică urmează să apară şi în paginile noului paşaport biometric al cetăţenilor RM şi este tipărit pe toate bancnotele emise de Bănca Națională a Republicii Moldova”a adaugat Mischevca.


Explicatiile istoricului nu se opresc aici, reprezentantul Comisiei de heraldica criticand importurile de peste ocean.


“Lungă şi anevoioasă a fost calea victoriei Simbolurilor naţionale în Republica Moldova şi mai este încă mult până când vom conştientiza rostul şi valoarea lor perenă. Alături de Stemă şi Tricolor mai sunt un şir de însemne identitare simbolice neoficiale ale Republicii Moldova, care trebuiesc cunoscute şi venerate. Actualmente publicitatea ne dictează în toate şi-i îndrumă pe toţi. Dar, ar trebui să mai existe şi anumite limite în ceea ce priveşte utilizarea Simbolurilor naţionale (Drapel, Stemă, Însemne oficiale şi complementare ale naţiunii, statului ect.) ce ţine până la urmă de simţul bunului gust şi al demnităţii naţionale atunci când se apelează la figuri istorice şi analogii emblematice. Deoarece, nu toate sunt bune de imprumutat de peste hotare (ex.: „Statue of Liberty din NY” - simbolul naţional al SUA tirajat în cele mai diverse şi deocheate ipostaze), căci - nu tot ce este hăios este si lăudabil etc... Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău face parte din Lista candidaţilor la statutul de embleme nationale complementare, la categoria Monumentul Naţional”, mai adauga specialistul.


Mai in gluma, mai in serios, suntem curiosi ce parere are Stefan cel Mare despre ce poate citi in ziarele de dincoace si de dincolo de Prut. Oare seamana Moldova cu cea pentru care a dus atatea razboaie?


Petre Craciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.