Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
16.11.2012

Curiozitati americane: Texasul pregatit de secesiune pentru a termina cu Obama

După cum afirmă cotidianul Le Figaro în ediția sa de ieri, peste 100.000 de americani au trimis, pe site-ul deschis special de Casa Albă, petiții prin care afirmă că doresc ca statul lor să părăsească Federația americană.


Semnăturile curg după realegerea lui Barack Obama. Cetățenii americani cer în petiții ca statul lor să părăsească Federația americană. Mișcarea afectează vreo douăzeci de state, în majoritate din sud și favorabile republicanilor. Cel care conduce dansul este statul Texas. În acest stat în care Mitt Romney l-a devansat pe larg pe Barack Obama la ultimele alegeri prezidențiale, pragul de 25.000 de semnături, începând de la care Casa Albă s-a angajat să prezinte un răspuns public, a fost pulverizat.


Capcana pare a se strange asupra Administrației Obama care era mândră că furnizează un instrument modern pentru dreptul de petiționare, sacru în America. Numele sitului lansat de Casa Albă în care sunt primite petițiile este We the People (Noi, poporul Statelor Unite), și face referire la primele cuvinte din preambulul la Constituția S.U.A. “Am creat acest sit deoarece dorim să vă ascultăm” se lăuda atunci Casa Albă, promițând studierea propunerilor de către experții săi și răspunsuri adecvate.


Miercuri, Casa Albă nu răspunsese încă la această frondă petiționară care revigorează amintirea Războiului de Secesiune declanșat, în 1860, de către statele din sud care au refuzat să urmeze drumul Uniunii trasat de către Nord și Abraham Lincoln, nou ales la președinție. Abraham Lincoln era republican. Sudul era democrat la acea vreme. Barack Obama este democrat și Sudul este astăzi republican. Ceea ce nu se schimbă este radicalismul contestării în Sud, acolo unde se ajunge rapid la afirmarea independenței sale față de un președinte urât al Nordului. 


Din punct de vedere juridic chestiunea este arzătoare, însă pare dificil pentru un stat să părăsească Uniunea. Din punct de vedere politic, un braț de fier a fost deja angajat. Pe site-ul We the People, există și o petiție în favoarea menținerii tuturor statelor în Federația Statelor Unite, una pentru a obliga orice stat separatist să ramburseze mai întâi datoriile sale față de Washington înainte de a părăsi Uniunea, una pentru retragerea cetățeniei oricui ar  dori să părăsească Uniunea și alta pentru a deporta orice petiționar favorabil secesiunii statului său.


Celelalte petiții în linie, puse de către Casa Albă pe situl respectiv, militează pentru liberalizarea marijuanei sau pentru retragerea mențiunii «In God We Trust» (Credem în Dumnezeu) de pe bancnote, pentru ca universitatea din Illinois să-și reia vechiul nume indian Illiniwek drept mascotă sau pentru ca alegerile prezidențiale să se țină într-o zi de sărbătoare….


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.