Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Curs de formare in domeniul drogurilor pentru politistii rutieri organizat de ANA
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
05.06.2012

Curs de formare in domeniul drogurilor pentru politistii rutieri organizat de ANA

După sesiunile de formare a poliţiştilor rutieri din Bucureşti şi Constanţa, Agenția Națională Antidrog (A.N.A.) continuă, în perioada 5 – 8 iunie a.c., amplul proces de formare iniţială în domeniul drogurilor, destinată poliţiştilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova, însoţită de o componentă esenţială de instruire specifică în domeniul testării prezenţei consumului de droguri la conducătorii auto.


Având în vedere că multe dintre accidentele şi decesele înregistrate pe drumurile europene sunt cauzate de conducătorii auto a căror capacitate de a conduce este afectată de o substanţă psihoactivă, în acord cu preocupările europene, Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), a demarat un astfel de curs de formare destinat poliţiştilor rutieri.


Un grup de lucru al experţilor europeni în materie de droguri, medicamente şi conducerea autovehiculelor de la nivelul Comisiei Europene a emis recomandări potrivit cărora toţi conducătorii auto implicaţi într-un accident fatal ar trebui testaţi pentru depistarea consumului de alcool sau droguri. De asemenea, a recomandat ca poliţiştii implicaţi în controlul rutier să beneficieze de instruire obligatorie cu privire la recunoaşterea simptomelor cauzate de consumul de droguri.  


Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii, structură a Uniunii Europene de la Lisabona, atenţionează cu privire la faptul că abilităţile de conducere sunt reduse de consumul de canabis, la fel ca şi de cel de benzodiazepine – acestea fiind substanţele psihoactive întâlnite cel mai frecvent în rândul conducătorilor auto, după alcool; dintre opioide, heroina poate afecta grav condusul, în timp ce metadona şi buprenorfina în măsură mai redusă.


Ca măsuri de răspuns, unsprezece ţări europene sancţionează contravenţional doar conducerea sub influenţă, definită ca o diminuare a capacităţilor de conducere cauzată de droguri sau existenţa unor urme de droguri în sânge. Alte unsprezece ţări au adoptat o politică de „toleranţă zero”, aşa cum este şi cazul României, sancţionând penal orice conducător depistat sub influenţa consumului de droguri. În şapte ţări, aceste abordări sunt combinate într-o reacţie în trepte faţă de contravenienţii care au condus sub influenţa drogurilor (contravenţie sau infracţiune, în funcţie de substanţa consumată).


Sesiunea de formare urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe a poliţiştilor rutieri cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra capacităţii de a conduce, fiind familiarizaţi cu principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, principalele noţiuni utilizate în domeniul drogurilor (dependenţă, toleranţă, sevraj, supradoză etc) şi semnele consumului de droguri. De asemenea, a fost abordată tema substanţelor noi cu efecte psihoactive şi a efectelor acestora.


Componenta de instruire specifică cuprinde aspecte juridice privind drogurile şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante şi psihotrope, efectele drogurilor asupra conducătorilor auto  şi necesitatea efectuării testării rapide de depistare a drogurilor.


Ca elemente suplimentare, sunt abordate aspecte legate de sistemul de asistenţă bio-psiho-socială a consumatorilor de droguri din România şi beneficiile realizării activităţilor de reducere a riscurilor asociate, fiind important ca poliţiştii rutieri să cunoască şi să informeze conducătorii auto cu privire la serviciile existente care pot fi solicitate de consumatori.


Sesiunile de formare au debutat în lunile februarie şi aprilie 2012, la Bucureşti şi Constanţa, şi continuă şi în prezent cu instruirea poliţiştilor rutieri din Ploieşti, urmând acelaşi format de 16 ore de învăţare utilizat în oraşele menţionate.


Până în prezent au fost formaţi aproximativ 250 de poliţişti rutieri, iar cursurile de formare vor continua la Braşov, Cluj, Iaşi şi Timişoara, fiind susţinute de specialişti ai agenţiei. Sesiunile de formare se finalizează cu eliberarea unui certificat de participare emis sub egida A.N.A./Centrul Naţional de Formare şi Documentare în domeniul Drogurilor (CNFDD). Poliţiştii rutieri participanţi la aceste sesiuni de formare vor fi incluşi în baza de date a centrului de formare din cadrul A.N.A, urmând să fie integraţi în sesiuni de formare aprofundate ulterioare.


Până la finalul lunii iunie 2012, la nivel central şi naţional vor fi formaţi peste 450 poliţişti rutieri, fapt ce reprezintă primul pas în efortul A.N.A. şi al I.G.P.R./Direcţia Rutieră de a informa, educa şi conştientiza poliţiştii rutieri şi participanţii la trafic asupra consecinţelor consumului de droguri asupra capacităţii de a conduce.


Acest demers de formare face şi obiectul unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituţii. Printre măsurile vizate se numără promovarea activităţilor de informare, educare şi conştientizare cu privire la aspecte legate de consecinţele consumului de droguri asupra conducătorilor auto prin mijloacele proprii de comunicare, realizarea şi distribuirea de materiale promoţionale cu scop preventiv, informarea şi educarea conducătorilor de vehicule cu privire la consecinţele consumului de droguri asupra siguranţei rutiere şi derularea de acţiuni comune de testare rapidă de depistare a prezenţei consumului de droguri la conducătorii auto.


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.