Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
17.02.2013

Dosare istorice/ Protest spontan in caminele IPG Ploiesti, în decembrie 1987. S-a strigat ”vrem lumina” si s-a cantat ”Desteapta-te romane”

Cei mai în vârsta își amintesc, desigur, cât de grele erau condițiile de la căminele studențești înainte de 1989. Lipsurile alimentare, frigul și întunericul erau numai câteva dintre greutățile peste care trebuia să treacă cei care doreau să termine o facultate și nu aveau domiciliile în centrele universitare. În ultimii ani ai dictaturii, la ora 17.00 se stingeau luminile în facultați, prin urmare nimeni nu mai putea rămâne la sala de lectură pentru a studia. La cămine, la miezul nopții se stingea, de asemenea lumina, până la șase dimineața.


Deținem un raport întocmit de un ofițer de la Miliția Ploiești în legătură cu un eveniment petrecut în noaptea de 16/17 decembrie 1987, determinat tocmai de stingerea luminii. Mai mulți studenți din căminele 3 și 4 ale Institutului de Petrol și Gaze au declanșat o revoltă spontană, strigând ”vrem lumină” și cântând ”Deșteaptă-te române”. Puțini știu despre această formă de protest care putea să îi coste mult pe studenții din camera 417, care au fost identificați după organigramă, fiind anunțat și ofițerul de scuritate care răspundea de căminele studențești. Așa cum se întâmpla de multe ori, miliția dădea vina pe consumul de alcool pentru astfel de cutezanțe. La fel s-a întâmplat și de acea dată.


Pentru cei care nu au trăit acele vremuri, raportul ofițerului de miliție este o pagină de istorie. Repreoducem în continuare întregul document.


Petre Crăciun  MILIȚIA MUNICIPIULUI PLOIEȘTI


GRUPA DE MILIȚIE IPG PLOIEȘTI


LT. MAJ. POPESCU CRISTIAN


 


Raport


Din 17.12.1987


În timpul executării serviciului în schimbul III, între orele 23.00 – 07.00, la IGP Ploiești de către plt. Stan și s.m. Metea, aceștia au raportat că la ora 24.00, când la cămine s-a stins lumina, studenții de la căminele 3-4 au început a arunca pe fereaste cu sticle și borcane, băteau în pervazul de tablă al ferestrelor și scandau ”vrem lumină” și au început să cânte ”Deșteaptă-te române”.


Deoarece nu era lumină nu s-a putut identifica decât o cameră de unde se striga, deoarece acolo erau incitați studenții pentru a face front comun. Această cameră a fost identificată ca fiind 416 din căminul nr. 4.


Din diagrama căminului a rezultat că în această cameră locuiesc studenții: NAGY ADRIAN, anul V/2128, FILOTIE FLORIN, anul V/2128 și ENEA RADU, anul V/2145.


S-a intervenit cu ofițerul de serviciu și reprezentanții ASC, liniștindu-i după aproximativ 20 de minute.


Această stare negativă de lucruri se datorează faptului că studenții de anul V, în această perioadă au ”spergerile de grupă”, pe care le organizează la diferite restaurante din Ploiești și vin în cămine în stare avansată de ebrietate, unde încearcă a continua chefurile și sunt întrerupți de întreruperea curentului la orele 24.00.


Faptul petrecut în noaptea de 16/17.12.1987 a fost raportat telefonic și la cpt. Dumitrache Ghe., care răspunde de IPG din partea org. de securitate.


Lt. Maj. Popescu Cristian
_dsc8780_1120_01

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.