Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
19.02.2013

Dosare istorice/ Unificarea gazetei “În slujba Patriei” cu “Gazeta trupelor de securitate” in vremea ministrului Ion Stanescu

Ion Stănescu, pe numele său iniţial Ion Silaghi (n. 23 ianuarie 1929, comuna Ghercești, județul Dolj - d. 5 iunie 2010, în urma unui accident auto) este unul dintre miniştrii de Interne care au încercat introducerea anumitor schimbări considerare destul de curajoase la vremea respectivă.


Stănescu a fost transferat în aparatul Ministerului de Interne, unde a deţinut funcţiile de președinte al Consiliului Securității Statului (cu rang de ministru) in perioada 7 mai 1968 – 24 aprilie 1972. După acesta data a fost promovat ministru de interne (24 aprilie 1972 – 17 martie 1973).


În vremea sa a fost adoptat Decretul nr. 131 din 19 aprilie, 1972, prin care Consiliul Securității Statului a fuzionat cu Ministerul Afacerilor Interne. Din această fuziune a rezultat un nou minister din care făceau parte: Securitatea, miliția, trupele de securitate și de pompieri, penitenciarele și arhivele statului.


La foarte scurtă vreme după adoptarea celebrului decret, Stănescu s-a arătat interesat şi de reglementarea situaţiei celor două reviste care funcţionau anterior în structurile proaspăt unificate: Ministerul de Interne şi Consiliului Securității Statului.


Aşa se face că, la data de 28 aprilie (la numai 9 zile după emiterea decretului) ministrul Stănescu înaintează adresa cu nr. 1200 către Secretariatul CC al PCR, prin care solicita unificarea celor două publicaţii.


Iată conţinutul raportului.


“Până în prezent, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi al Consiliului Securității Statului, au funcţionat, ca organe de presă, gazeta “În slujba Patriei”, pentru MAI şi “Gazeta trupelor de securitate”, pentru aceste trupe. Ambele publicaţii apăreau săptămânal, în format mic, în 8 pagini fiecare, într-un tiraj de 26.000 şi respective 11.000 exemplare. În urma fuzionării Ministerului Afacerilor Interne şi a Consiliului Securității Statului, propunem ca, în locul celor două publicaţii să apară o singură gazetă, ca organ central al Ministerului de Interne, cu titlul “În slujba patriei”. Gazeta să fie încadrată la categoria I de publicaţii, urmând să apară săptămânal, în 8 pagini, format mare, în două culori, într-un tiraj de 35.000 – 40.000 de exemplare”, se arăta în raport.


Stănescu propunea ca noua publicaţie să beneficieze de bugetele celor două reviste, iar costul unui exemplar urma să fie de un leu, “ca al altor publicaţii similare”.


“Apariţia gazetei, ca organ central al Ministerului de Interne, va permite oglindirea mai complexă a activităţii organelor, unităţilor şi formaţiunilor noastre. Spre deosebire de situaţia de până acum, când aparatul de securitate, cu excepţia trupelor, nu a avut un organ de presă, în viitor, prin înfiinţarea gazetei “În slujba Patriei”, se va asigura posibilitatea reflectării şi a problematicii specific aparatului de securitate, cu aspectele care pot fi date publicităţii.


Adresându-se întregului personal al Ministerului de Interne, gazeta îşi va spori contribuţia la ridicarea nivelului de pregătire politico-ideologică, profesională şi militară a cadrelor, la îndeplinirea în cele mai bune condiţiuni a misiunilor încredinţate”, se mai arăta în adresa ministrului Stănescu.


În finalul adresei nr. 1200, Ion Stănescu mai cerea ca revista lunară a MI, “Pentru Patrie”, să fie difuzată şi în afara ministerului, decizie care a dus la un adevărat boom al acestei publicaţii.


“În vederea sporirii contribuţiei la educarea cetăţenilor în spiritual vigilenţei, al legalităţii socialiste şi pentru popularizarea în rândul maselor a activităţii organelor noastre şi tinând cont de numeroasele solicitări ale unor instituţii şi oameni ai muncii, propunem ca revista “Pentru Patrie” să fie difuzată şi în afara ministerului. Revista, care în prezent are un circuit intern, apare lunar, în 32 de pagini, la patru culori, într-un tiraj de 25.000 exemplare, costul unui exemplar fiind de 3 lei. Pentru extinderea difuzării, este necesar ca tirajul să fie mărit, pentru început la 50.000 exemplare, păstrându-se preţul de trei lei, care asigură acoperirea cheltuielilor pentru editarea ei.


Revista să fie trecută la categoria I de publicaţii, ca şi celelalte reviste illustrate similar, atât ca formă de prezentare, cât şi ca preţ de cost”, se precizează în finalul documentului citat.


A fost o decizie confirmată de piaţă, în timp revista “Pentru Patrie” ajungând la un tiraj ameţitor, de 250.000 exemplare. Solicitările din partea publicului erau atât de mari, încât se ajunsese la condiţionarea unui abonament “Pentru Patrie”, cu unul la publicaţia centrală a PCR, Scânteia, reţin foştii redactori ai publicaţiei.


Raportul ministrului Ion Stănescu nu rămânea fără răspuns, la data de 16 mai 1972 Cancelaria CC al PCR trimiţând adresa nr. 1765/1640, cu următorul conţinut, clasificat drept SECRET: „Vă comunicăm că Secretariatul CC al PCR a aprobat propunerile, cuprinse în materialul alăturat, privind editarea gazetei „În slujba Patriei” ca organ central al Ministerului de Interne şi lărgirea difuzării revistei „Pentru Patrie”. Difuzarea revistei „Pentru Patrie” în afara ministerului nu se va face pe bază de abonamente”.Colectivul redacţional al revistei „În slujba Patriei”


În 1971, revista era condusă de un colegiu de redacţie format din 13 persoane, printre care şi cunoscutul criminalist Dumitru Ceacanica. Iată componenţa colegiului care apărea pe ultima pagină a numarului 6: col. Octavin Pop (preşedinte), col. Ioan Pancu (vicepreşedinte), col. Victor Beda (cunoscut pentru cărţile sale pe teme rutiere), col. Alexandru Ciuboraru, col. Dumitru Ceacanica, col. Iosif Vianu, col. Nicolae Ştefănescu, col. Octavian Goga, col. Ioan Cora, col. Marin Moca, locot. col. Chircă Stancu, locot. col. Constantin Minulescu – membri şi locot. col. Mihai Grozavu, care deţinea funcţia de redactor-şef.


Iată câteva dintre articolele publicate în acel număr: ”Răspunderea şefilor pentru pregătirea cadrelor nu este o sarcină facultativă, ci obligatorie” (col. Octavian Pop), „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru asigurarea unei eficienţe sporite programului edicativ” (col. Constantin Valentin), „Afaceri fabuloase sub paravanul unor convenţii cu CAP-urile” (col. Ioan Maer), „Demascarea unui grup de penticostali disidenţi” (cpt. Gh. Oacă, lt.-maj. Ştefan Suto), „Cazul Râmaru” (locot. col. Ion Voicu, col. A. Mărgineanu).


„Indexul legislativ” era semnat de cpt. Nicola Tibacu, cea care peste ani avea să ajungă prima femeie avansată la gradul de general din istoria forţelor armate ale României. Se întâmpla la sfârşitul lunii noiembrie 1999, Nicola Alexandru Tibacu, era consilier al ministrului de Interne de la acea vreme, iar cel care a semnat decretul de avansare a fost Emil Constantinescu.


În fine, la secţiunea Opinii era publicat articolul „Nici o îngăduinţă faţă de cei care tolerează acte antisociale”, semnat de Mihai Stoineanu. Un articol ideologizat, care îi găsea vinovaţi pentru nerespectarea statutului şi normelor în vigoare pe nişte amărâţi de subofiţeri.


Principalii colaboratori externi ai gazetei “În slujba Patriei”


Lista de colaboratori externi ai revistei Ministerului de Interne, valabile pentru anul… era propusă de colonelul Dumitru Bucur, secretar adjunct al Consiliului Politic al MI şi aprobată de Nicolae Gârbă, adjunct al ministrului de Interne şi secretar al Consiliului Politic.


De la CC al PCR, secţia Propagandă exista un singur colaborator, prof. dr. Ion Spălăţelu. În schimb, revista “În slujba Patriei” avea mai mulţi colaboratori de la Institutul de studii social politice de pe lângă CC al PCR: conf. univ. dr. Gheorghe Unc, conf. univ. dr. Mircea Muşat, cercetator dr. Constantin Petculescu, cercetător dr. Olimpiu Matichescu şi cercetator dr. Marin Badea.


Şi de la Academia “Ştefan Gheorghiu” existau trei reprezentanţi care publicau material în revista MI: conf. univ. Petre Berar, conf. univ. dr. Petre Pânzaru şi conf. univ. dr. Ionel Achim.


De la Universitatea Bucureşti colaborau cu revista “În slujba patriei”: conf. univ. dr. Gheorghe Creţoiu, conf. univ. dr. Aurelian Tache, prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu.


Academia de Studii Economice era prezentă în paginile revistei prin articolele semnate de academicianul N.N. Constantinescu şi de conf. univ. dr. Ion Bâtlan.


De la Revista de filozofie colabora cu publicaţia ministerului dr. O. Cheţan, iar de la Facultatea de filozofie, conf. univ. Aculin Cazacu.


“Agricultura socialist” era reprezentată de dr. ing. Emilian Albulescu, iar Revista de istorie de cunoscutul prof. univ. dr. Dumitru Almaş.


“În sujba patriei” se putea lăuda şi cu articolele semnate de Dan Berindei, pe vremea aceea şef de secţie la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”.


Cercetătorul principal dr. Petre Datculescu, de la Institutul de Cercetări pentru Problemele Tineretului al CC al UTC se număra şi el pe lista aprobată de conducerea MI.


Iată şi celelalte nume care se regăsesc pe lista de 31 de persoane: Victor Parhon (cercetator princ. dr. - Institutul de Cercetări Etnografice şi Dialectologice), Lucian Popa (grafician – Redacţia publicaţiilor pentru străinătate), G-ral mr. Nicolae Iscrulescu (prim adj. al procurorului general – Procuratura generală a RSR), colonel Mihai Mureşan, colonel Ioan Radu (ofiţeri de justiţie) şi Dobre Toma (consilier juridic) - Procuratura generală a RSR, Constantin Ciubotaru (Tribunalul suprem), Romeo Nădăşan (jurnalist Agerpres), col (r.) Iosif Vianu (pensionar MI), Constantin Amariţei (ziarist Acad. “Ştefan Gheorghiu”) şi Mihai Vasiliu (ziarist la “Informaţia Bucureştiului”).


Petre Crăciun


 stanescu_618

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.