Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Eforturi conjugate ale Interpol şi Europol impotriva pirateriei maritime
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
26.12.2010

Eforturi conjugate ale Interpol şi Europol impotriva pirateriei maritime

Investigarea şi urmărirea penală a actelor de piraterie maritimă, ca parte a politicii mondiale antipiraterie, este departe de a fi o problemă simplă atunci când trebuie stabilit cine să fie liderul: un vapor luat ostatic poate fi proprietatea unei firme germane, are pavilion panamez, e condus de filipinezi şi e eliberat, în final, de forţele speciale germane.


O bună coordonare este vitală pentru sporirea eficienţei răspunsului judiciar şi investigativ. Ca un prim pas, Serviciul de investigaţii criminale navale american (USNCIS) şi Europolul şi-au unit forţele. Astfel, în data de 15 decembrie 2010, cu ocazia unei reuniuni desfăşurată la Haga, NCIS, Interpol şi Europol, cele trei servicii de aplicare a legii au convenit, în scopul asigurării unei urmăriri effective a vinovaţilor, liniile directoare de investigare a cazurilor de piraterie maritimă.


Proiectul “Pirateria maritimă” a fost elaborat de unitatea de combatere a terorismului a Europol, în strânsă cooperare cu Eurojust şi Interpol, încă de la începutul acestui an. Ţinta proiectului o constituie activităţile criminale care se desfăşoară la 8000 mile distanţă, în zona Cornului Africii. În pofida acestei distanţe enorme, aceste activităţi criminale au un impact în Europa şi în lumea occidentală. Până acum s-au alăturat proiectului Belgia, Franţa, Germania, Italia, Malta, Olanda, Spania şi Marea Britanie.


Liniile directoare USNCIS/Europol prevăd o abordare uniformă a evaluării delictului iniţial prin utilizarea tehnicilor standard de investigaţie, combinate cu examinarea criminalistică a elementelor materiale disponibile la locul faptei. O procedură standardizată de acţiune pentru înregistrarea biometrică şi identificarea informaţiei, aşa cum sunt ADN-ul şi amprentele digitale ale posibililor suspecţi, va duce la creşterea potenţialului pentru succesul urmăririi penale a piraţilor şi a cazurilor de piraterie.


Până acolo, răspunsul comunităţii internaţionale a fost unul de natură predominant militară. Această modalitate de răspuns poate fi efectivă numai dacă este combinată cu o abordare judiciară susţinută. Un bun exemplu îl constituie cazul recent în care şapte piraţi au interceptat, în urmă cu două săptămâni, o fregată a forţei navale a Uniunii Europene EU NAVFOR. Fotografiile piraţilor au fost trimise poliţiei belgiene, care investiga cazul vasului belgian “Pompei”, răpit cu 15 luni mai înainte în Oceanul Indian. Unul dintre cei şapte piraţi interceptaţi a fost identificat formal de către mai mulţi membri ai echipajului acestei nave şi a fost ulterior arestat şi plasat în detenţie.


Este de aşteptat ca liniile directoare stabilite la reuniunea serviciilor represive menţionate să ducă la o urmărire penală cu mai mult succes a unor cazuri de acest gen.


În ultimii ani, actele de piraterie maritimă din zona coastei Somaliei au ameninţat aprovizionarea cu alimente a milioane de oameni care erau dependenţi de ajutorul internaţional oferit prin Programul Alimentar Mondial. Orice sincopă în furnizarea alimentelor poate însemna un dezastru şi obliga milioane de refugiaţi înfometaţi să plece în ţările vecine şi să provoace instabilitate într-o zonă foarte sensibilă a lumii.


Trupele Uniunii Africane de la Mogadiscio, care se confruntă cu insurgenţa Al Shabaab şi menţin fragilul Guvern federal de tranziţie, depind şi ele de rutele vitale de aprovizionare maritimă care sunt ameninţate de către piraţi.


Statisticile arată că 15% din producţia mondială de petrol şi 20% din comerţul mondial trec prin Golful Aden. Mai mult, 80% din întregul trafic desfăşurat prin Golf este destinat Europei. De când pirateria maritimă a devenit o problemă majoră, costurile industriei navale au scăpat de sub control datorită ratelor de asigurare tot mai înalte, costurilor de securitate şi operaţionale tot mai mari determinate de lungimea rutelor alternative. Între timp, pirateria maritimă a devenit prima industrie în creştere în Somalia, cu un profit net de sute de milioane de dolari numai în ultimii ani.


Un alt impuls dat cooperării internaţionale în acest domeniu a venit din partea Uniunii Europene. Astfel, la 7 decembrie 2010, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia 2010/766/PESC, graţie căreia misiunea militară europeană desfăşurată în prezent în largul coastelor somaleze va putea utiliza reţeaua mondială de comunicaţii şi celelalte instrumente ale Interpolului pentru a combate reţelele criminale implicate în pirateria din zona golfului Aden. În conformitate cu prevederile acestei decizii, informaţiile referitoare la piraţii bănuiţi, obţinute de către membrii operaţiunii ATALANTA a Uniunii Europene – amprente digitale, date nominative, documente de identitate, date relative la echipamentele utilizate de către suspecţi – vor fi transmise la Interpol în vederea comparării cu conţinutul bazelor mondiale de date, pentru a facilita identificarea şi localizarea suspecţilor, precum şi urmărirea penală a acestora.


Actele de piraterie şi de tâlhărie comise în largul coastelor somaleze continuă să pună în pericol viaţa persoanelor şi circulaţia maritimă din această zonă şi, în plus, împiedică frunizarea ajutorului alimentar pentru populaţia somaleză. Secretarul general al Interpol, Ronald K. Noble, a declarat că pirateria maritimă reprezintă o problemă care ţine de criminalitatea organizată internaţională şi impune punerea în comun a informaţiilor de poliţie esenţiale în cadrul unui demers concertat.


În această privinţă, secretarul general al Interpol a calificat Decizia Consiliului Uniunii Europene ca fiind « un important progres în materia schimbului de informaţii utile luptei împotriva pirateriei maritime şi a reţelelor criminale care se află la originea acesteia ». “Decizia UE atestă rolul cheie pe care-l joacă serviciile însărcinate cu aplicarea legilor internaţionale şi Interpolul : acestea constituie într-adevăr veriga esenţială între arestările operate în cadrul intervenţiilor militare şi anchetele şi urmăririle împotriva piraţilor şi a reţelelor criminale la care sunt asociaţi” a declarat şeful Interpol. “ Interpolul afirmă deja de multă vreme că pirateria maritimă este o problemă clasică de criminalitate transnaţională susceptibilă de a se manifesta în marea liberă, dar care trebuie legată de un fenomen mai larg, respectiv cel al existenţei unei reţele internaţionale ale cărei membri îşi aleg victimele, le iau ostatice şi încasează răscumpărările, lăsând astfel urme pe care serviciile însărcinate cu aplicarea legii le pot urmări şi plecând de la care acestea pot ancheta”. “O abordare globală cu punerea în comun a informaţiile, mutualizarea resurselor şi stabilirea de parteneriate strategice este esenţială pentru lupta împotriva pirateriei maritime şi, în acestă privinţă, o colaborare strânsă cu partenerii internaţionali cum ar fi Uniunea Europeană, Europol şi Naţiunile Unite va fi determinantă pentru a combate această formă de criminalitate” a concluzionat secretarul general Noble.


Decizia Uniunii Europene urmează rezoluţiei 1950 (2010) adoptată luna trecută de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, care cheamă ansamblul celor 192 ţări membre să colaboreze cu Interpol şi Europol pentru a lupta împotriva reţelelor criminale care sunt implicate în pirateria maritimă în largul coastelor somaleze.


Colaborarea între Interpol şi Europol în materie de schimb de informaţii şi de analiză a elementelor relative la piraterie a permis deja să se facă legătura între un anumit număr de cazuri şi de persoane datorită analizelor ADN, amprentelor digitale şi interceptării apelurilor telefonice.


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.