Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
26.10.2011

Există consens în Senat cu privire la situaţia românilor din Serbia şi cu privire la acordul de asociere a Serbiei la UE

București, România/TimocPress/miercuri, 26 octombrie 2011/ - Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PDL), a declarat marţi, la finalul întrevederii cu secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Eugen Tomac, că există un consens la nivelul grupurilor parlamentare din Senat în ceea ce priveşte condiţionarea votului în favoarea ratificării acordului de asociere a Serbiei la Uniunea Europeană de respectarea drepturilor comunităţii de români timoceni de către autorităţile din Serbia.


‘Sunt convins că o atitudine demnă a senatorilor la vot în ce priveşte ratificarea sau neratificarea acordului de stabilitate şi asociere a Serbiei la Uniunea Europeană va putea aduce linişte în comunitatea românilor din Serbia. Ceea ce ne interesează în acest moment este ca Serbia să intre în normalitate în ce priveşte respectarea drepturilor comunităţii româneşti. Sunt convins că autorităţile din Serbia vor înţelege aceste lucruri şi îşi vor da seama ce important este să aibă un avocat atât de important ca România în demersul lor de aderare la UE. În ce priveşte acest vot referitor la Serbia avem în Senat unanimitate. Dau o veste bună tuturor - avem consens’, a spus Badea.


Afirmaţia acestuia a fost întărită şi de declaraţia liderului grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, potrivit căreia ‘interesul naţional este acela de a ajuta la conservarea identităţii românilor din Valea Timocului, iar aceasta este o problemă ce nu se negociază politic şi care prevalează în faţa discuţiilor şi disputelor politice’.


La rândul său, secretarul de stat Eugen Tomac a subliniat faptul că este important ca senatorii să transmită un mesaj public legat de preocuparea faţă de situaţia românilor din Serbia.


‘Mă bucur că senatorii sunt tot mai mult interesaţi de situaţia românilor din Serbia pentru că diplomaţia parlamentară este extrem de importantă. E foarte important ca parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, să transmită acest mesaj public - că ne preocupă situaţia comunităţii româneşti din Serbia şi că nu ne dorim neapărat să blocăm accesul Serbiei în UE. Avem tot interesul să susţinem demersul Serbiei, însă nu putem face abstracţie de faptul că în momentul de faţă, din păcate, comunitatea de români din Serbia nu este recunoscută şi sprijinită’, a spus acesta.


Eugen Tomac a adăugat că Departamentul pe care îl reprezintă a întâmpinat până la acest moment dificultăţi în dialogul cu autorităţile din Serbia, ‘care au în continuare reţineri în ce priveşte învăţământul în limba română în regiunea Valea Timocului’, însă, speră ca prin intensificarea dialogului bilateral situaţia comunităţii româneşti să fie deblocată.


‘Ne îngrijorează faptul că apar tot mai multe curente care încearcă să prezinte comunitatea vlahă drept una distinctă de cea română, ceea ce este de neconceput şi de neacceptat pentru statul român. Ne interesează ca Biserica Ortodoxă Română să aibă jurisdicţie pe întreg teritoriul Serbiei. Există instrumente pe care le avem la dispoziţie, cum ar fi Comisia mixtă privind minorităţile naţionale. Sper că aceste instrumente ne vor permite prin dialog bilateral să deblocăm situaţia din Serbia’, a mai spus secretarul de stat.

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.