Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - FIFA apelează la Interpol in lupta impotriva meciurilor de fotbal trucate
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
10.05.2011

FIFA apelează la Interpol in lupta impotriva meciurilor de fotbal trucate

Eforturile depuse în lumea întreagă pentru prevenirea corupţiei în fotbal au căpătat o nouă dimensiune odată cu anunţul potrivit căruia forul conducător al fotbalului mondial, FIFA (Federaţia Internaţională de Fotbal), a convenit să ofere Interpolului cea mai mare sumă de bani pe care acestă organzaţie a primit-o vreodată de la o instituţie privată, pentru a finanţa şi implementa, în cadrul Complexului Mondial Interpol (CMI) din Singapore, un program inedit cu o durată de zece ani, în valoare de 20 milioane euro, în cadrul unui centru de pregătire FIFA dedicate luptei anticorupţie.


Anunţul a fost făcut de către preşedintele FIFA, Joseph S. Blatter, şi secretarul general al Interpol, Ronald K. Noble, cu ocazia unei conferinţe de presă care s-a ţinut în data de 9 mai a.c. la sediul FIFA de la Zurich. În conformitate cu termenii acordului, Interpol va primi câte 4 milioane de euro în primii doi ani, şi apoi câte 1,5 milioane de euro pe an în următorii opt ani. 


Prima iniţiativă a Interpolului care beneficiază de o finanţare atât de lungă va avea drept ţintă pariurile ilegale, precum şi meciurile trucate, a căror amploare a fost subliniată de recentele acuzaţii de trucaj şi implicare a filierelor asiatice de jocuri clandestine în trucarea meciurilor la nivel planetar. Reţeaua mondială Interpol a profesioniştilor de aplicare a legii a estimat, în ceea ce o priveşte, că pariurile ilegale în materie de fotbal reprezintă până la mai multe sute de miliarde de dolari numai pe continentul asiatic.


În această privinţă, iniţiativa amintită va permite derularea unor programe  de vârf de formare, de educare şi de prevenire pentru a proteja sportul, jucătorii şi suporterii împotriva fraudei şi a corupţiei. 


«Trucarea meciurilor constituie unul dintre cele mai mari pericole cu care este confruntată lumea sportului şi suntem determinaţi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a contracara această ameninţare“ a declarat preşedintele Blatter. « În lupta împotriva pariurilor ilegale şi a trucării meciurilor, măsurile preventive şi protecţia jucătorilor şi a integrităţii fotbalului sunt de cea mai mare importanţă. Pentru a ajunge acolo, este indispensabil să se lucreze mână în mână cu autorităţile şi Interpolul şi tocmai din acest motiv suntem foarte fericiţi să anunţăm această contribuţie care va întări cooperarea noastră” a mai adăugat Blatter. 


În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, FIFA a mai anunţat şi crearea unei Task Force interne pentru a ancheta asupra integrităţii pariurilor, care va cuprinde membri ai serviciilor juridice şi ai departamentului de securitate al FIFA, precum şi ai Sistemului de Alertare Rapidă GmbH.


« Meciurile trucate zguduie valorile fundamentale ale sportului nostru care sunt fair-play-ul, respectul şi disciplina. Iată de ce FIFA foloseşte o politică de toleranţă zero împotriva oricărei violări a acestor valori “ a concluzionat preşedintele FIFA. 


Secretarul general al Interpolului, Ronald K. Noble, a salutat determinarea FIFA şi a preşedintelui Blatter de a face astfel încât nimic să nu păteze sportul cel mai popular şi cel mai influent la nivel mondial. “Finanţând un program pe termen lung  de formare pentru prevenirea corupţiei, care va fi conceput şi pus în aplicare de Interpol – cea mai mare instituţie internaţională de poliţie din lume, care numără 188 state membre – pentru a contracara tentativele criminalităţii transnaţionale organizate care vizează coruperea sportului, precum şi a jucătorilor, oficialilor şi administratorilor care-l fac să trăiască, FIFA a depăşit o etapă importantă în vederea prezervării integrităţii fotbalului în lumea întreagă” a indicat secretarul general al Interpol.


“La ora la care Interpol şi FIFA privesc către viitor, găzduirea acestei iniţiative anticorupţie în cadrul Complexului mondial Interpol care va vedea în curând lumina zilei în Singapore, şi care va implementa programele de formare plecând de la Birourile Regionale  şi alte birouri ale Organizaţiei, pe toată suprafaţa globului, va ajuta Interpolul şi FIFA să-şi atingă scopul lor comun: prezervarea sportului cel mai popular din lume de influenţele corupătoare ale criminalităţii organizate transnaţionale” a adăugat dl. Noble. 


« Reţelele criminale care se află la originea pariurilor ilegale şi a meciurilor trucate au demonstrat că operează în lumea întreagă cu scopul de a săpa, de la un continent la altul, fundamentele înseşi ale fotbalului prin coruperea administratorilor, oficialilor şi jucătorilor, de unde necesitatea unui răspuns la scară mondială” a declarat secretarul general Noble.


Aprobând această iniţiativă, Leonard McCarthy, vicepreşedinte pentru integritatea instituţională la Banca Mondială, a declarat în ceea ce-l priveşte : “Corupţia ar trebui întotdeauna să fie în afara jocului. Iniţiativele de moralizare sunt scopul primordial împotriva corupţiei de care avem mare nevoie şi ele sunt importante pentru ca fotbalul să rămână demn de celălalt nume care i s-a dat: sportul frumos”. 


Secretarul general Noble a explicat apoi pe scurt maniera în care au fost stabilite legăturile între meciurile trucate, pariurile ilegale şi criminalitatea organizată la nivel internaţional. El a evocat totodată felul în care răufăcătorii care aparţin criminalităţii organizate exercită în mod frecvent activităţi de acest gen şi fac uz de intimidare şi de violenţă pentru a-şi recupera banii, constrângând debitorii disperaţi deveniţi victimele lor să intre în traficul de droguri, iar membrii familiilor lor să se prostitueze.


« Acordul încheiat astăzi între Interpol şi FIFA oferă deci o ocazie unică de a combate corupţia concomitent atât pe teren cât şi în afara acestuia” a concluzionat şeful Interpolului.


Interpolul a coordonat mai multe operaţiuni încununate de succes împotriva pariurilor ilegale în Asia, între care SOGA III, care s-a desfăşurat pe toată durata Cupei Mondiale a FIFA 2010, cu concursul poliţiilor din toată China (inclusiv Hong Kong şi Macao), din Malaezia, Singapore şi Thailanda. Peste 5000 persoane au fost astfel arestate cu ocazia percheziţiilor efectuate în peste 800 stabilimente de jocuri clandestine care au scos din pariuri peste 155 milioane de dolari. 


Acest program va permite crearea unei platforme operaţionale şi de pregătire continuă deschisă tuturor actorilor – direcţi şi indirecţi – ai fotbalului internaţional şi naţional. El va permite, de asemenea, între altele, furnizarea de pregătire şi de consiliere la nivel regional cu ocazia turneelor internaţionale de fotbal, cum ar fi Cupa Mondială a FIFA şi Cupa Mondială a Cluburilor a FIFA, precum şi a diferitelor turnee de juniori (U-17 şi U-20).


Foto: Preşedintele FIFA Joseph S. Blatter (dreapta) şi secretarul general  INTERPOL Ronald K. Noble semnează acordul care reprezintă o piatră de hotar în eforturile  globale de luptă împotriva corupţiei în fotbal.


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.