Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
15.06.2011

Grecia :Mikis Theodorakis din nou în primele rânduri

Ziarul francez l’Humanité a publicat săptămâna trecută un reportaj de la Salonic, unde şi-a făcut apariţia din nou celebrul compozitor Mikis Theodorakis, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate promovate de guvernul elen.


Mikis Theodorakis a avertizat : să mi se interzică să ţin un discurs în piaţa Aristotel, să încerce să mă mişte din loc, voi rămâne acolo ! Primăria, care încearcă să interzică adunările în acest loc i-a propus un altul, pe care acesta l-a refuzat, dorind să se exprime în centrul oraşului. Nici primarul, nici rectorul Universităţii n-au vrut să-l primească. Ce contează.


 Pe 9 iunie, fix la opt seara, compozitorul grec, de renume internaţional, una dintre personalităţile preferate de greci, era la faţa locului, însoţit de membrii mişcării « Spitha (scânteia în greacă) » pe care venise să o lanseze împreună cu diferite personalităţi (universitari, intelectuali etc.)  care doreau să se unească pentru a face un baraj în faţa austerităţii şi a memorandumului (încheiat cu instituţiile financiare internaţionale – N.T.).


La 86 ani Mikis Theodorakis are încă dorinţa de a se bate. Angajamentul său este permanent. El este un « monstru sacru » precizează Effi, o locuitoare de cincizeci de ani, venită să asculte discursul său.


Înaintea lui a vorbit Notis Marias, profesor de drept şi cofondator al mişcării « Spitha », care a denunţat memorandumul, politicile guvernului, ale Uniunii Europene şi ale FMI, a explicat că textul respectiv este neconstituţional şi a chemat poporul grec la o adunare pentru a schimba orientările economice şi politice.  Mulţimea continuă să se maseze, numeroasă, într-o piaţă care nu părea aşa de mare.


 În momentul în care Mikis Theodorakis urcă pe scenă aplauzele se dublează. El analizează istoria greacă, se ia de guvern şi de troikă (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI) care duc ţara în prăpastie, de bancherii care înfometează populaţia. În ciuda vântului care bate, Theodorakis se ţine bine, încurajează auditoriul să reziste, să se adune. “Ne încălzeşte sufletul” declară Effi, emoţionată că-l “vede aşa de aproape”. La 27 ani de la căderea dictaturii coloneilor şi căreia i s-a opus şi el, el care a fost aruncat în închisoare de mai multe ori, refuză să-şi vadă ţara vândută. La 9 iunie, o voce a înţelepciunii sufla peste Salonic, chemând din nou la rezistenţă. « Şi dacă trebuie, voi merge, în ciuda vârstei mele, peste tot în Grecia, până în cele mai mici sate” i-a declarat reporterului. 


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.