Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Internele încearcă resuscitarea Agenției Naționale Antidrog
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
29.01.2010

Internele încearcă resuscitarea Agenției Naționale Antidrog

Greselile "marca Nica" si-au pus amprenta asupra functionarii si finantarii institutiei. Dupa ce, pe fondul unui impuls "reformist", fostul ministru al Administratiei si Internelor, Dan Nica, a schimbat statutul Agentiei Nationale Antidrog printr-o subordonare catre Politie, lucru care a avut efecte negative asupra finantarii si activitatii institutiei (efecte vizibile si in Timis, unde s-au blocat proiecte cu finantare europeana), noul ministru de Interne, Vasile Blaga, vrea sa aduca lucrurile in sfera normalului, asigurand independenta fata de Politie a Agentiei.


Noi subordonari


Dupa ce, din cauza subordonarii catre Politie, dictata de fostul ministru al Internelor, Dan Nica, Agentia Nationala Antidrog a pierdut specialisti si finantari ce nu puteau fi acordate decat unei structuri independente de Politie, noua conducere a Internelor incearca sa normalizeze lucrurile, sugerand o trecere a Agentiei in subordinea premierului. Astfel, actualul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a afirmat, marti, la sedinta de bilant a I.G.P.R., ca A. N. A. si cea impotriva Traficului de Persoane ar trebui sa functioneze in subordinea premierului si nu ca structuri cu rang de serviciu in cadrul Politiei Nationale.


Ministrul de Interne a apreciat ca ar trebui regandita strategia de prevenire pe acest segment, astfel ca A.N. A. si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane sa functioneze fie in aparatul central al M.A. I., fie in subordinea primului-ministru. A doua varianta este preferabila, a spus Blaga, precizand ca transformarea acestora in structuri cu rang de serviciu in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a fost o greseala.


Petre Craciun, fost director de Comunicare al A. N.A., actualmente director al publicatiei electronice Optimal Media, sustine ca, in privinta Agentiei, trebuie precizat mai intai de toate ca trecerea in subordinea Politiei a fost o greseala imensa. "Dupa cum a spus si ministrul Vasile Blaga, cred ca trebuie avute in vedere doua posibilitati. Una este legata de trecerea Agentiei in subordonarea premierului, pe considerentul ca la buna functionare a Agentiei isi aduc contributia mai multe ministere - e o solutie care cred ca ar fi fost nimerita intr-un alt an, nu intr-unul de criza, pentru ca acum, in actualul context economic, mi se pare oarecum nerealizabila. Posibilitatea trecerii la Ministerul Sanatatii cred ca e exclusa, pentru ca acest minister nu a reusit sa faca pana acum nimic in acest sens. De aceea cred ca ar fi cel mai intelept sa ne intoarcem de unde am plecat, adica Agentia sa fie in subordinea M. A.I., posibilitate enuntata si de Vasile Blaga".


Din punctul sau de vedere, oficialii vinovati de actuala stare in care a ajuns A.N. A. ar trebui, individual, trasi la raspundere."Nu am inteles nici atunci si nici acum de ce, daca s-a creat un sistem care functiona bine, trebuia schimbat. Agentia, asa cum era, nu deranja pe nimeni, aducea fonduri europene, implementa proiecte extrem de utile si forma specialisti in adevaratul sens al cuvantului, in domeniul antidrog. Fara o motivatie coerenta, toate aceste lucruri au fost date peste cap".


O strategie "inspirata"


Schimbarea subordonarii si statutului A.N.A., in timpul mandatului lui Dan Nica, la M.A.I., a determinat, pe langa plecarea din structura a multor specialisti ai A.N.A. (in a caror instruire s-au investit sute de mii de euro, prin programe europene) si punerea sub semnul intrebarii a unor proiecte cu finantare europeana derulate de A.N.A. si aceasta pentru ca, pentru foarte multe proiecte de acest tip, finantarea a fost obtinuta de catre Agentia Nationala Antidrog ca structura independenta. In acest sens, subordonarea catre I.G.P.R. schimba total datele problemei, pentru ca existau finantari date pe proiecte, ce presupuneau acordarea de asistenta dependentilor de droguri si, deci, asigurarea unei anumite confidentialitati, care nu putea fi respectata, atata vreme cat structura se subordona Politiei.


Si in vestul tarii schimbarea statutului A.N.A. in timpul mandatului Nica a dus la blocarea unui proiect transfrontalier mare, cu o valoare de 800.000 de euro, care nu putea fi accesat atata vreme cat Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timis, care ar fi trebuit sa implementeze proiectul, avea, la fel ca si intreaga structura A.N.A., un statut incert.


Mircea Pavelescu - TIMPOLIS

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.