Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Prim plan
29.10.2011

La Sibiu a avut loc slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna


Mii de credinciosi, sute de preoti, ierarhi si zeci de oficiali romani s-au adunat sambata la Catedrala Mitropolitana din Sibiu pentru canonizarea Mitropolitului Andrei Saguna. Au participat circa 6000 de credinciosi si 500 de preoti din intreaga tara, la o ceremonie la care a fost prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu.


La slujba au participat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Patriarhul Teodorus al Alexandriei.


Sfanta Litrughie a fost urmata de ceremonialul de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna, care consta in citirea tomosului, semnat de toti membrii Sfantului Sinod. Dupa slujba Te Deum, PF Daniel a rostit un cuvant de binecuvantare, dupa care IPS Mitropolit Laurentiu a rostit cuvantul de intampinare.


Traian Basescu a rostit si el o alocutiune in care a vorbit despre importanta misiunii lui Andrei Saguna, cel care "a desavarsit ortodoxia in Transilvania". Basescu a reamintit ca Andrei Saguna nu a fost doar Inalt Ierarh, ci si presedintele Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la Blaj, in 1848.


"A dus la Viena si la Budapesta vocea romanilor ortodocsi (...) Ca orice patriot, a stiut ca dincolo de batalia de zi cu zi pentru romani si pentru Transilvania lui, a inteles ca scoala, educatia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”, a afirmat presedintele Romaniei.


Prezenta lui Traian Basescu la ceremonialul de canonizare a fost contestat de presedintele PRM, Vadim Tudor, care i-a reprosat Mitropolitului Laurentiu Streza fasptul ca l-a invitat pe Basescu.


"Ca doctor în istorie vă pot spune că sunt expert în viaţa şi opera lui Şaguna. Am documente originale semnate de acest martir. (...) merita să fie trecut în rândul sfinţilor. Dar s-a făcut un troc, bănuiesc, electoral, altfel nu îmi explic de ce s-a dat o lovitură la urmă, drepţilor credincioşi. Ce căuta Băsescu să vorbească în biserică? El nu mai poate să vorbească în lume (...) şi s-a refugiat aici. (...) Nimeni din politicieni nu trebuia să vorbească. În biserică nu trebuie să vorbească oamenii politici, ci oamenii lui Dumnezeu. Noi am venit în campanie electorală?", a reproşat C.V.Tudor, citat de Agerpres.


Canonizarea a fost aprobata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 21 iulie 2011, prilej cu care a fost stabilita si canonizarea sfantului mitropolit Simion Ştefan. Ziua de pomenire a noului sfant Andrei Saguna va fi 30 noiembrie. (Foto: gandul.info)


Optimal Media


  

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.