Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Laurent Wauquiez: Clarificări despre exigenţele franceze privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
24.12.2010

Laurent Wauquiez: Clarificări despre exigenţele franceze privind intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, Laurent Wauquiez, ministrul francez al afacerilor europene a detaliat exigenţele ţării sale în privinţa primirii celor două ţări în spaţiul Schengen. Potrivit declaraţiilor oficialului francez, intrarea României şi Bulgariei “trebuie să fie pusă pe baze solide”.


Intrebare: Ce a motivat această luare de poziţie franco-germană ?


Laurent WAUQUIEZ– Nu există nicio ambiguitate: Bulgaria şi România au, pe termen lung, vocaţia de a intra în spaţiul Schengen. Ele au făcut amândouă eforturi importante. Însă, pentru motive de ordin politic, trebuie oare să avansăm în marş forţat ? O asemenea decizie este grea în privinţa consecinţelor; ea afectează securitatea noastră internă. Dacă Bulgaria şi România intră în Schengen, frontierele lor devin ale noastre. Se pun atunci două probleme care necesită o adevărată dezbatere europeană. Una vizează fluxurile migratorii : 75% din imigraţia ilegală în Europa trece prin această parte de sud-est a Uniunii Europene. Cealaltă are legătură cu criminalitatea organizată : trafic de droguri şi de arme.


Desigur, România şi Bulgaria s-au echipat, ele şi-au îmbunătăţit tehnicile lor de control al frontierelor. Dar este aceasta suficient? România, de exemplu a scăzut cu 40% salariile vameşilor: aceasta nu este cea mai bună garanţie că ei vor fi total impermeabili la corupţie….


Dincolo de aspectele tehnice, aceste două ţări au reuşit să eradicheze corupţia şi criminalitatea? Un raport al Comisiei Europene subliniază slăbiciuni persistente. Schengen funcţionează cu o bază de date hipersensibilă. Dacă ea cade în mâinile crimei organizate, aceasta ar fi o adevărată falie în dispozitivul nostru european de apărare şi de securitate. Cu cât Europa îşi arată capacitatea sa de a asigura protecţia cetăţenilor săi, cu atât mai mare va fi adeziunea fiecăruia la proiectul European.


-Această decizie constituie cumva o măsură de retorsiune faţă de România, ca urmare a contenciosului din această vară privind rromii?


Nici nu se pune problema să se facă cea mai mică legătură între cele două subiecte. Noi am întors pagina polemicilor asupra rromilor. Avem acum o prioritate, cu Brice Hortefeux şi Michele Alliot-Marie (ministrul de interne şi, respectiv, ministru de stat, ministrul afacerilor externe şi europene – N.T.) : ameliorarea situaţiei lor în ţara lor de origine. Această problemă îşi poate găsi un final pozitiv dacă se face din ea un şantier european.


-Când estimaţi că România şi Bulgaria vor fi pregătite ?


Când vom avea toate garanţiile, tamponate şi ştampilate, că Bulgaria şi România vor pune capăt corupţiei, criminalităţii organizate şi că frontierele lor sunt bine păzite. Dacă aceste două ţări sunt gata într-un an, aceasta e bine. Dar dacă nu sunt gata decât în trei ani, aceasta va fi în trei ani. Este chiar în interesul Bucureştiului şi Sofiei, întrucât dacă intră fără să fie pregătiţi, aceasta le va afecta imaginea şi credibilitatea lor. Noi propunem de altfel să se creeze un grup de lucru, cât mai larg posibil, la nivel european, pentru a le ajuta în această perioadă.


-Reacţiile lor vi se par intempestive?


Nu, le înţeleg perfect. Acestea sunt subiecte foarte delicate pentru aceste ţări. Ele au înţeles că uşa nu le este închisă. Dar această uşă nu se va deschide decât atunci când vom fi siguri că nu luăm plasă !


-Această decizie semnifică oare că s-a mers prea repede în extindere, că România şi Bulgaria nu erau gata în 2007 ?


Nu, nu cred asta. În schimb, această decizie vine să sublinieze că de acum înainte toate etapele suplimentare trebuie să fie puse pe baze solide, pe criterii tehnice şi obiective.... În trecut, am progresat în marş forţat, în timp ce nu toată lumea era pregătită. Uneori chiar, fără îndoială, au fost acceptate extinderi pentru motive politice. Este o convingere profundă a preşedintelui Republicii.


-Acest lucru va avea consecinţe pentru viitoarele extinderi?


Ceea ce este valabil pentru spaţiul Schengen este valabil şi pentru intrarea în Uniune. Nu se procedează la o lărgire pentru a face plăcere unei ţări. Ci pentru că ea este pregătită.


Selecţie, traducere şi prezentare: Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.