Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Normele generalului Nicolae Pălăngeanu pentru stârpirea birocrației în Poliția anului 1943 (inedit)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
27.01.2010

Normele generalului Nicolae Pălăngeanu pentru stârpirea birocrației în Poliția anului 1943 (inedit)

”Rezultatul birocratismului excesiv in sarcina poliției din țara noastră este că polițistul stă imobilizat majoritatea timpului in birou, neglijând astfel in ultimul timp activitatea de teren pe care, dat fiind misiunea sa polițienească ar trebui să o desfășoare în primul rând”.


Cuvintele de mai sus ar putea aparține oricărui ministru de interne din ultimii ani care a simțit necesitatea de a atrage atenția că avem mult prea mulți polițiști în birouri și prea puțini in stradă. Cu toate acestea, textul nu este contemporan, ci a fost redactat în anul 1943 și publicat în revista ”Poliția. Publicație profesională și culturală”, nr.2/1943.


Arhivele enorme au umplut toate pivnițele


În articolul ”Birocratismul in poliție”, semnat de Nicolae V. Dănulescu, întâlnim o radiografie extrem de detaliată a unui fenomen care afecta activitatea Poliției.


”Apariția acestui birocratism așa de dezvoltat nu se explică decât prin introducerea in cadrul instituției polițienești a acelor ”atribuțiuni extrapolițienești” cum ar fi: procedurile, rechizițiile, recrutarea, distribuirea cartelelor de alimente și multe altele, care căzând in sarcina poliției, au adus cu ele și tradiția birocratismului. De la aceste lucrări birocratice – in mod fatal – s-a contaminat si activitatea politienească incat la un moment dat au apărut diferite ordine superioare care au incurajat astfel birocratismul in serviciul polițienesc, ordonându-se intocmirea a fel de fel de statistici, tabele, situații, dosare etc., care au dat naștere cu timpul unei arhive enorme in viața poliției românești, care astăzi a umplut toate pivnițele, din care prea puține sunt paginile care ar folosi ceva instituției”, scrie Dănulescu.


Autorul notează că cea mai mică poliție de reședință din țară se folosește de peste 20 de registre diferite, insoțite de un opis compus, el insuși, din câteva zeci de dosare, lucrând cu mai multe registraturi: registratura Generală, a Biroului de populație, registratura Secretă și cea de Mobilizare.


În Capitală lucrurile stăteau și mai rău, aici fiind folosite, până la 1 ianuarie 1943, 23 de registre diferite.


Pentru a fi crezut, Dănulescu ne oferă exemple cât se poate de elocvente. Iată cum era înregistrată, în cinci registre diferite, o contravenție ”neflagrantă”, aceea prin care un ”cetățean a aruncat gunoaie pe stradă”:1) In condica de cazuri a gardienilor; 2) In condica de cazuri a ofiterilor de poliție; 3) In jurnalul de masă pentru intrarea și ieșirea adresei și procesului-verbal de contavenție care se trimite Judecătoriei urbane respective; 4) În registrul de evidență pentru contravenții; 5) In condica de expediții.


Un alt exemplu, de data aceasta un mandat de aducere: 1) se consemnează în jurnalul de masă; 2) În condica de repartiții a lucrărilor; 3) În registrul pentru evidența lucrărilor cu dată fixă; 4) În condica de expediție, când se restituie din diferite motive.


Generalul Nicolae Pălăngeanu, contra birocrației din Poliția Capitalei


Prefectul Poliția Capitalei din 1943, generalul Nicolae Pălăngeanu, a găsit o situație de nedescris, vâzându-se nevoit să ia măsuri ”încă din primele zile” impotriva birocrației. El a stabilit o serie de norme menite să simplifice activitatea polițiștilor.


1)   Să nu se mai facă adrese de la o Direcțiune la alta in cuprinsul Prefecturii, ci pentru rezolvarea tuturor chestiunilor de serviciu dintre Direcțiuni și Servicii să se folosească cât mai mult telefonul


2)   Și Comisariatele intre ele să intrebuințeze cât mai mult telefonul, eventual dându-se simple note telefonice, inlăturându-se corespondența scrisă


3)   Să se suprime formulele lungi și inutile in redactarea raportărilor și lucrărilor.


Iată și un exemplu: ”In referire la ordinal Dvs. Nr. 1723 din 27 decembrie 1942 în legătură cu... etc., etc., am onoarea a raporta că...”, se va redacta simplu: ”La Nr. 1723/942  raportăm”.


4)   Să se adopte orice alt principiu similar in toate lucrările, de la caz la caz, care poate simplifica birocratismul”.


Oricine are curiozitatea de a urmari corespondenta actuală din această instituție, și nu numai, poate constata că nu s-a schimbat aproape nimic în cei 60 de ani care au trecut de la normele generalului Pălăngeanu.


Efectele birocrației asupra muncii polițiștilor


Dănulescu ne oferă un tablou al funcționarului care practică birocrația in Poliție și descrie urmările pe care acest fenomen le-a avut asupra activității concrete a Poliției.  


”Imobilizarea polițiștilor in birou a apărut in trecut foarte comodă pentru mulți funcționari polițienești, dornici de o viață comodă, de fotoliu și adăpostită de intemperiile naturii, insă acestă situație relativ binefăcătoare pentru acestă categorie a avut consecințe dezastruase pentru activitatea polițienească de teren, mai ales in ramura poliției de siguranță sau informativă, care a fost absolut neglijată, incât la un moment dat organele polițienești din tara noastră au rămas completamente surprinse și depășite de diferite evenimente nenorocite, ce s-au petrecut in teren, tulburări, atentate... Ele ar fi putut fi impiedicate din timp dacă organele polițienești in loc să-și piardă timpul lucrând in birou la fel de fel de fișe individuale, tabele sau statistici ale suspecților, ar fi părăsit oarecum viața de birou ieșind mai mult pe teren”, mai adaugă autorul.


De unde se vede că ne luptăm de mai bine de 60 de ani cu fenomenul birocrației in Poliție, dar nu numai, și nu am făcut prea mulți pași inainte...


Petre Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.