Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Prim plan
18.04.2010

Polonezii isi iau adio la Cracovia de la Lech Kaczynski şi soţia acestuia, Maria Kaczynska (VIDEO)

Zeci de mii de oameni s-au strâns la Cracovia pentru a-şi lua un ultim rămas bun de la cuplul prezidenţial polonez. Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi al soţiei acestuia, Maria Kaczynska, au fost duse în acestă dimineaţă de la Varşovia la Cracovia cu un avion militar şi au fost depuse la Bazilica Sf. Maria în jurul orei locale 10.00 (11.00 ora României).


Sfânta liturghie, care a început la scurt timp după ora locală 14.00 (12.00 GMT) la Bazilica Sf. Maria, este oficiată de arhiepiscopul de Cracovia Stanislaw Dziwisz şi de preşedintele Conferinţei Episcopale Poloneze, arhiepiscopul Jozef Michalik, şi poate fi urmărită pe mari ecrane situate în afara catedralei.


Printre cei care asistă la slujbă se numără Marta, singura fiică a cuplului prezidenţial, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui, şi premierul polonez Dolnald Tusk.


Numai familia, apropiaţii şi liderii polonezi vor face parte din cortegiul funerar, a cărui deplasare spre Castelul Wawel va începe la ora locală 15.30 (13.30 GMT). Din motive de securitate, invitaţii străini vor asista în acest timp la un concert în biserică.


După concert, invitaţii străini se vor deplasa la rândul lor la Castelul Wawel pentru a asista la ora 16.30 la o ceremonie religioasă în amintirea preşedintelui Kacynski şi a soţiei sale, oficiată de arhiepiscopul de Cracovia Stanislaw Dziwisz.


După ceremonie, sicriele vor fi coborâte în criptă şi plasate într-un sarcofag, în timp ce 21 de salve de tun vor fi trase în onoarea preşedintelui decedat.


Preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa vor fi îngropaţi în cripta Castelului Wawel, locul unde odihnesc regii şi eroii naţionali ai Poloniei.


Celelalte 94 de victime ale catastrofei, printre care numeroşi înalţi responsabili politici şi militari polonezi, urmează să fie înmormântate individual.


Funeraliile de stat au loc în prezenţa unui cerc restrâns de lideri străini, în condiţiile în care numeroase delegaţii au fost nevoite să-şi anuleze participarea din cauza restricţiilor de zbor din spaţiul aerian european impuse de prezenţa nordului de cenuşă emanat de vulcanul din Islanda.


Marile personalităţi absente de la ceremonia funerară sunt preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.


Preşedintele Traian Băsescu participă la funeralii.


În România a fost decretat pentru duminică doliu naţional în memoria victimelor accidentului aviatic în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, soţia acestuia şi alţi înalţi demnitari ai statului polonez.


Instituţiile publice au coborât drapelul în bernă, iar posturile naţionale de radio şi televiziune şi-au adaptat programele pentru a marca tragicul eveniment faţă de care românii îşi exprimă compasiunea.
Imagini: videonews.ro


Sursa: Agerpres


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.