Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Presa MAI/ Au dispărut 25 de publicaţii ale poliţiei, din cele 29 existente după 1990 (exclusivitate) - partea I
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
04.10.2011

Presa MAI/ Au dispărut 25 de publicaţii ale poliţiei, din cele 29 existente după 1990 (exclusivitate) - partea I

Imediat după revoluţie, atunci când toată lumea işi făcea câte un ziar, au apărut şi foarte multe publicaţii ale Ministerului de Interne sau chiar ale inspectoratelor judeţene de poliţie. Unele dintre ele au ajuns chiar la tiraje importante, de 35.000 exemplare pe săptămână. Altele au avut o apariţie episodică, nedepăşind nici în vremurile de glorie un tiraj de 200 de exemplare, de regulă oferite pe gratis propriului personal.


Am dorit să aflam care este acum, după 20 de ani, situaţia acestor reviste. Iată ce am aflat, cu sprijinul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române şi al inspectoratelor  judeţene.


De-a lungul timpului au existat 29 de publicaţii, in tot atâtea inspectorate. Astazi mai funcţionează numai patru: Amprenta (Buzău), Argus (Prahova), Buletin Informativ (Vrancea) şi Poliţia Capitalei.


În acesta analiză nu includem revista Poliţia Română, care a aparţinut Ministrerului de Interne din anul 1949 (cand se numea În slujba patriei) până în 2005, an in care săptămânalul a fost mutat, cu tot cu personal, la IGPR.


Nouă dintre cele 25 de publicaţii judeţene au dispărut între anii 2009-2011, în condiţiile de criză economică şi reducere de fonduri.


Amprenta (Buzău)


A fost lansată la data de 17 martie 1997. La ora actuală are un tiraj de 800 de exemplare, dar a ajuns la 1400. De-a lungul timpului, au colaborat şi semnat aici: Bucur Chiriac - fost diplomat român; preot prof. dr. Mihail Milea şi Viorel Frîncu – scriitor.


La ora actuală, publicaţia este condusă de Bucur Valentina şi insp. pr. Eduard Pistol.


Amprenta poate fi citită şi pe pagina de web www.amprentabuzau.ro.


Argus (Prahova) 


A apărut la data de 29 august 1990, din iniţiativa unui grup de ofiţeri, printre care coloneii (de atunci) Miclea Damian şi Mircea Grigore. Directorul onorific a fost generalul George Ioan Dănescu, fostul şef al Poliţiei Prahova şi viitor ministru de Interne.


În vremurile cele mai bune, Argus a ajuns la un tiraj de 35.000 de exemplare, majoritatea vândute pe piaţa liberă. Astăzi tirajul este de 1200 de exemplare săptămânal.


Argus a fost prima publicaţie din MAI cu apariţie in limba engleză, două dintre numerele sale din mai 1994 fiind dedicate celei de a 23-a Conferinţei Regionale Europene Interpol de la Sinaia.


În acest moment publicaţia este condusă de Bogdan Despescu şi Venera Nedelcu.


Am lucrat eu însumi la acestă publicaţie între anii 1992-1998, ultimii doi ani fiind redactor-şef. Aici s-a născut personajul meu, căpitanul Mircea Atanasiu, eroul a mii de pagini de schiţe poliţiste.


Au mai scris pentru Argus: Nicolae Rotaru, Miclea Damian, Nicolae Boaru. Ani de-a rândul, paginile sale au fost pline de lucrările cunoscutului caricaturist Gheorghiţă Ghinea Uriaşu.


Buletin Informativ (Vrancea)


A văzut lumina tiparului în anul 2008.  Cel mai mare tiraj atins a fost de 120 exemplare. La ora actuală se tipăresc 100 exemplare. Publicaţia este condusă de insp. Cătălina Olteanu.


Poliţia Capitalei (Bucureşti)


Funcţionează pe lângă DGPMB. Actualul redactor-şef este Manuela Neamţu. Anterior funcţa a mai fost deţinută de colonelul Florin Zagoneanu. La un moment dat, prin anii 1995-1996, generalul Pavel Abraham a deţinut şi el funcţia de redactor-şef al acestei publicaţii.


A apărut în vara anului 1991, cu numele de “Revista 055”. Ulterior şi-a schimbat numele în “Revista 955”, apoi în “Poliţia Capitalei”. Cel mai mare tiraj atins a fost de 10.000 exemplare, iar astăzi mai apar 1800.


Au semnat sau publicat aici comisarul Traian Tandin, psihologul Tudorel Butoi sau caricaturistul Viorel Baciu.


Publicaţii care au dispărut


Cronica Poliţiei (Alba)


A funcţionat în perioada martie 2008 –iulie 2010, iar in vremurile cele mai bune a tipărit 5000 exemplare. Responsabilii publşicaţiei au fost comisar şef Tudor Grindean şi colonel (r) Mircea Grava.


Arpolis (Arad)


Perioada de apariţie: 2004-2007. A avut un tiraj maxim de 5000 exemplare şi a fost condusă de scms. Tuduce Camelia.


Alerta (Argeş)


A funcţionat între anii 1990-1996 şi a avut cel mai mare tiraj de 4000 exmplare.


Avangarda (Bistriţa-Năsăud)


Perioada de funcţionare a fost 2007-2008 şi a avut un tiraj cât se poate de modest: 200 exemplare.


Ancheta (Brăila)


A fost una dintre publicaţiile puternice ale Poliţiei, ajungând la un tiraj de 10.000 exemplare. A funcţionat între anii 1991-2010, fiind şi ea răpusă de dificultăţile financiare din ultimii doi,trei ani.


Printre redactorii-şefi s-au numărat col. Virgil Popa şi insp. Jenel Şogor.


Au scris pentru Ancheta scriitori: Fănuş Neagu, Dr. Nicu Teodorescu, Constantin Turtoi, Gheorghe Lupaşcu, Constantin Gherghinoiu, Aurel M. Buricea, Dumitru Anghel.


Tot aici şi-au publicat materialele istoricii Toader Buculei, Stanca Bounegru, Dr. Ciocoiţei Elena Mihaela, Corneliu Gheorghiu (Canada), Dr. Ionel Alexandru.


Epigramiştii Mircea Constanda, Păun Condruţ Pilulă, Stela Şerbu Răducan, Mihaela Kerestelly, Anastase Popescu, Ştefan Lipca, Dr. Mihai Frunză au publicat şi ei în Ancheta.


Alte personalităţi care au colaborat cu publicaţia brăileană: profesorii Vasile Ioan Zbarcea, Costache Hârjoghe, Dinu Munteanu, Calotă Gheorghe, caricaturişti Costel Pătrăşcanu, Chiril Chiriloaie şi preoţi: Victoraş Ţugui, Traian Mazăre.


În slujba cetăţeanului (Caraş-Severin)


A avut o singură ediţie, ingrijită de cms. şef dr. Grigore Stolojescu, apărută intr-un tiraj de 500 exemplare. Nu este precizat anul apariţiei şi nici prilejul. Bănuim că este vorba despre o aniversare.


Gazeta Poliţia Dâmboviţeană (Dâmboviţa)


A apărut ca şi Ancheta în 1991 şi a dispărut tot in  fatidicul 2010. A atins un tiraj de 25.000 exemplare pe an, fiind condusă de col ® Gheorghe Deaconescu.


Va urma.


Petre Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: Intrebare

Ce cauta numele unei semianalfabete ca tanti neamtu langa maestrii ai penelului sau profesiei de militar ca dlZagoneanu, Butoi si altii?!


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.