Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
04.02.2013

Primele rezultate ale celei mai mari investigatii ale Europolului in domeniul trucarii meciurilor de fotbal

Cu ocazia unei conferinţe de presă susţinută astăzi la sediul de la Haga, Europolul, prin vocea directorului său Rob Wainwright, a prezentat ziariştilor sportivi din toată lumea, primele rezultate ale unei investigaţii de anvergură a autorităţilor de aplicare a legii din 13 ţări europene, susţinute de Europol şi Eurojust, având ca obiectiv combaterea unei reţele de crimă organizată implicată în trucarea meciurilor de fotbla la nivel mondial.


Din anchetele întreprinse a rezultat, până acum, că un număr de 425 oficiali, conducători de cluburi, jucători şi infractori de anvergură, din peste 15 ţări, sunt bănuiţi de implicarea în tentative de manipulare a peste 380 meciuri de fotbal profesionist.  Activităţile suspectate fac parte dintr-o operaţiune sofisticată a crimei organizate, care a generat profituri la pariuri de peste 8 milioane de euro şi a folosit peste 2 milioane de euro ca plăţi pentru coruperea persoanelor implicate în aceste meciuri.


Echipa comună de investigaţii, care poartă numele de cod “Operaţiunea VETO”, a acţionat în perioada iulie 2011 – ianuarie 2013, fiind condusă de Europol şi formată din investigatori din Germania, Finlanda, Ungaria, Austria şi Slovenia, cu sprijinul Interpol şi Eurojust şi al unor investigatori din alte opt state europene. Investigaţia întreprinsă a coordonat numeroase anchete poliţieneşti desfăşurate în toată Europa şi a fost facilitată de  rapoarte de informaţii primite de la Europol, bazate pe analiza a 13000 de mailuri şi a altor materiale, care au permis identificarea legăturilor dintre meciuri şi suspecţi şi au descoperit natura reţelelor de  crimă organizată aflate în spatele activităţilor ilegale. Totodată, investigaţia a permis deschiderea mai multor anchete în ţările implicate, inclusiv în Germania, unde 14 persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, totalizând 39 ani de detenţie. 


Între cele 380 sau mai multe meciuri suspectate identificate în acest caz există meciuri de calificare din Cupa Mondială şi Campionatul European, două meciuri din Liga Campionilor UEFA şi mai multe meciuri de top din ligile naţionale europene. În plus, alte 300 meciuri suspecte au fost identificate în afara Europei, în special în Africa, Asia, America Centrală şi de Sud.


Purtătorul de cuvânt al operaţiunii VETO, comisarul Althans de la poliţia din Bochum/Germania, a menţionat că echipa de investigaţii are cunoştinţă despre faptul că pentru 150 din aceste cazuri acţiunile de manipulare au fost desfăşurate din Singapore cu sume de până la 100.000 euro plătiţi drept mită pentru fiecare meci trucat. Chiar şi două meciuri de calificare la Cupa Mondială din Africa şi unul din America Centrală sunt suspectate de trucare. Informaţiile deţinute despre acestea vor fi transmise şi Interpolului pentru acţiuni viitoare în contextul eforturilor pe termen lung întreprinse pentru eradicarea acestui fenomen.


Gruparea criminală aflată în spatele celor mai multe dintre activităţile de această natură şi-a început iniţial pariurile pe piaţa asiatică. Liderii sunt de origine asiatică care lucrează în strânsă legătură cu facilitatori europeni. În timpul investigaţiei au fost descoperite legături şi cu grupuri criminale formate din vorbitori de limba rusă şi alte sindicate ale crimei. 


Natura internaţională a trucării meciurilor, evidenţiată în acest caz, prezintă o schimbare majoră pentru investigatori şi procurori, deoarece un meci trucat poate implica până la 50 suspecţi din 10 ţări, întinzându-se pe diferite cadre juridice şi definiţii ale trucării meciurilor şi fraudelor la pariuri.  


Conform informaţiilor furnizate de oficialii Europol, Eurojust, Interpol şi ai statelor  participante la operaţiunea comună, aceasta va continua la aceeaşi intensitate, având în vedere ameninţarea gravă pe care astfel de maşinaţiuni ilegale  le reprezintă la adresa integrităţii sportului rege.


Ioan Hurdubaie


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.