Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
26.05.2011

Primul studiu privind profilul consumatorului de produse asa zis etnobotanice - realizat de Tudor Ciuhodaru

Laxitatea legislativă şi creşterea gradului de anomie socială a dus la apariţia unui nou fenomen tradus practic prin înregistrarea unei noi patologii: intoxicaţia voluntară cu produse aşa zis etnobotanice. Termenul este extrem de popular şi este folosit în accepţiunea de droguri legale pe bază de plante dar în acelaşi timp este şi incorect existând o discrepanţă crasă între etimologia cuvântului şi sensul atribuit. Cert este că sub această denumire sunt grupate o serie de combinaţii de plante dar şi de produse de sinteză cu efecte halucinogene care de multe ori scapă de sub interdicţia legii privind consumul de droguri.


Secundar consumului acestor substanţe au apărut în Unităţile de Primire a Urgenţelor pe parcursul anului 2009 şi începutul anului 2010, numeroşi pacienţi cu acuze serioase şi polimorfe care au impus instituirea de varii manevre terapeutice.


În perioada 1 ianuarie 2009 – 28 februarie 2010 s-au prezentat în UPU Iasi un număr de 121 de pacienţi cu diverse simptome induse de consumul de produse halucinogene care nu se aflau la acel moment înafara legii. 98 dintre aceştia au fost bărbaţi, reprezentând 81% din lot, iar 23 femei (19%). Vârsta acestora a variat între 15 şi 53 de ani, cu o vârstă medie de 23,61 ani şi o deviaţie standard de 6,23 ani. Au fost înregistraţi următorii parametri: sex, vârstă, mediul de provenienţă, statutul socio-profesional, intervalul orar al consumului, ziua sâptămânii în care s-a produs ingestia, asocierea consumului de alcool, comorbidităţi asociate, necesitatea internării.


Concluziile studiului coordonat de Tudor Ciuhodaru arata ca pacinetul care s-a prezentat la UPU (consumator de substanţe psihotrope legale in perioada mentionata) este barbat, in peste 80% dintre cazuri. Aproximativ 90% dintre subiecţi provin din mediul urban. Varsta medie este de 23 +/- 6 ani, iar in aproape 50% din cazuri nu are ocupaţie. Se prezintă cel mai des în week-end şi în intervalul orar 20:00 – 03:00 si de cele mai multe ori este suficient tratamentul ambulatoriu.


Vezi studiul integral aici.
Petre Craciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.