Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Prim plan
29.02.2012

Respect fata de alegatori: Irlanda organizeaza un referendum asupra noului pact bugetar european

După cum scrie cotidianul Le Figaro de astăzi, Irlanda va organiza un referendum cu privire la noul pact bugetar European, aşa cum a anunţat ieri primul ministru Enda Kenny în faţa Parlamentului, fără a indica şi data acestui scrutin. După consultarea procurorului general, personalitatea căreia îi revine sarcina de a consilia guvernul asupra chestiunilor constituţionale, primul ministru “a decis să organizeze un referendum asupra acestei probleme, în cursul căruia se va cere poporului irlandez să autorizeze ratificarea acestui tratat” a declarat Enda Kenny. Potrivit procurorului general “acest tratat fiind un instrument specific  în afara arhitecturii Tratatului Uniunii Europene”, este “necesar un referendum pentru ratificarea lui” a precizat primul ministru.


La finele lunii ianuarie, 25 din cei 27 de şefi de state ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi Republicii Cehe, s-au pronunţat în favoarea unui nou pact bugetar european care va obliga fiecare ţară semnatară să înscrie în legislaţia sa „regula de aur” a echilibrului bugetar, regulă a cărei încălcare ar atrage în mod automat sancţiuni. Tratatul constituie „ o parte importantă a trenului de măsuri” luate de către Europa pentru a stabiliza situaţia în zona euro, a arătat primul ministru irlandez întrucât „dă asigurări că genul de probleme survenite în Grecia nu se vor mai reproduce”.


Adoptarea acestui text “va fi o altă etapă importantă pentru Irlanda pe calea redresării”  a subliniat la rândul său ministrul de externe Eamon Gilmore, care s-a declarat “încrezător în faptul că populaţia se va pronunţa în favoarea acestui tratat”. La urma urmei, acest lucru ar însemna să voteze pentru stabilitate economică şi reluare” a continuat ministrul, considerând acest text “vital pentru ţară”.


Organizarea acestei consultări în Irlanda riscă să fie urmată şi de partenerii săi europeni, Irlanda fiind ţara care în trecut a respins în două rânduri tratate europene (Nisa în 2001 şi Lisabona în 2008), care au trebuit supuse a doua oară referendumului înainte de a fi aprobate.


Un sondaj publicat la sfârşitul lunii ianuarie a arătat că aproape trei sferturi dintre irlandezi ar dori o consultare populară asupra acestui pact. 40% dintre ei au afirmat atunci că vor vota pentru, 36% contra, iar 24% s-au declarat indecişi, potrivit unei anchete realizate de ziarul Sunday Business Post.


Principalul partid de opoziţie, Fianna Fail, a cerut ca populaţia să fie consultată “asupra oricărei schimbări semnificative a situaţiei noastre în Europa”. Sinn Fein, partid naţionalist de stânga, a considerat de asemenea “ imperativ ca populaţia să aibă un cuvânt de spus”.


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.