Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
08.12.2011

Tabloid de la Belgrad: Vlad Tepes ar fi fost sarb la origine. Teoria este sustinuta de istorici controversati


Un tabloid de la Belgrad, Kurir, pune pe piata o ipoteză care ne socheaza si anume aceea ca voievodul Vlad Ţepes ar fi fost sârb la origine. Pentru a această teorie, Jovan Deretic, un controversat istoric sârb, apeleaza la citate din romanul lui Bram Stoker, “Dracula”, din 1897, pe care le considera ca avand  caracter istoric, noteaza cotidianul Adevarul.


In numarul sau din 3 decembrie 2011, Kurir publica articolul “Contele Dracula a fost sârb”, amintind ca in celebrul roman, Vlad Tepes ar fi spus: „Poporul meu a murit în bătălia de la Kosovo”.


Intr-un interviu acordat tabloidului citat, Jovan Deretic afirma ca Dracula fost sarb deoarece  pe piatra lui tombala este scris: “Aici zace Vlad Ţepeş, robul lui Dumnezeu”, scris în cea mai curată limbă sârbă. Ce alte dovezi mai vreţi?” a declarat Deretic pentru cotidianul Kurir, mai noteaza reporterii de la Adevarul.


Deretic dezvolta o terorie care ne poate enerva de-a dreptul daca am face greseala sa o luam in serios: “De altfel, majoritatea românilor de azi sunt la origine sârbi. Mulţi nu ştiu că, până în secolul al XIX-lea, românii au vorbit limba noastră şi au utilizat scrierea noastră. I-am numit vlahi, adică păstori, deoarece populaţia din Transilvania se ocupa preponderent cu această ramură a agriculturii”, afirma controversatul istoric.


O pozitie asemanatoare o are si etnologul Bojan Jankovic, care afirma pentru acelasi cotidian: “Dracula a fost un mare patriot, el a folosit măsuri brutale de represalii împotriva inamicilor lor. El se identifică populaţiei creştine sârbeşti, care s-a opus turcilor”.


Gravele nedreptati care i se fac lui Vlad Tepes sunt lamurite de reputatul istoric Dinu C. Giurescu, membru al Academiei, care a afirmat pentru Adevarul: “Romanul lui Bram Stoker este o ficţiune, de la început şi până la sfârşit, nu are nicio valoare din punct de vedere istoric. Vlad Ţepeş şi tatăl său, Vlad Dracul, aparţin istoriei româneşti, sunt filiaţie directă din domnitorii români, din Basarabi. Nu este niciun fel de dubiu în privinţa asta, iar Basarab nu era în niciun caz sârb”.


Optimal Media


  

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.