Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
07.02.2013

Titus Corlăţean: Ambasadorul Ungariei a încălcat cutumele, mâine voi face un anumit gest diplomatic

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, şi-a depăşit mandatul şi a încălcat regulile diplomatice internaţionale prin declaraţiile sale referitoare la oficializarea unui ţinut autonom, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care a anunţat că joi va "face un anumit gest diplomatic".


"Daţi-mi voie să vă spun că instrucţiunile au fost transmise. Eu însumi voi face un anumit gest diplomatic mâine, dar îmi rezerv dreptul să comentez mâine pe această temă. În orice caz, am văzut că domnul ambasador a devenit un star de televiziuni româneşti. Încalcă o cutumă diplomatică clară. Nu mai are uşi deschise, cel puţin în acest moment, din partea instituţiilor româneşti şi sper ca mâine sau în zilele următoare să clarificăm pe canal bilateral cu autorităţile de la Budapesta aceste aspecte şi să fie determinat acest ambasador să se reîntoarcă în mandatul său. Dacă nu va face acest lucru, atunci mandatul său se va încheia mult mai rapid în România", a spus Titus Corlăţean, la Antena 3.


El a arătat că poziţia României a fost una "tranşantă, clar exprimată" şi că ambasadorului ungar i s-a transmis că "legea românească nu este negociabilă", iar atributele statului român sunt scrise în Constituţie şi trebuie respectate. "Simbolistica naţională românească trebuie respectată, ceea ce nu înseamnă că desconsiderăm minoritatea naţională maghiară şi identitatea sa specifică, dar atunci când vorbim de legea românească, care stabileşte foarte clar ce însemne sunt arborate la instituţiile publice ale statului român - şi la consilii judeţene, şi la prefecturi, şi la primării - lucrurile acestea trebuie respectate şi în plan intern, dar şi de alte state, aşa cum este cazul Ungariei. Lucrurile astea nu sunt negociabile", a susţinut Corlăţean, condamnând "jocul politic" al secretarului de stat din MAE ungar Zsolt Nemeth.


Oficialul de la Budapesta a acuzat România de "agresiuni simbolice" prin interzicerea arborării steagului secuiesc pe clădirile publice din ţara noastră. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, la rândul său, miercuri seara, într-o emisiune la Realitatea tv, că statul ungar sprijină cererea maghiarilor din ţara noastră dacă ei doresc crearea ţinutului secuiesc. "Ceea ce făcut ambasadorul ungar la Bucureşti este însă o depăşire a mandatului oricărui ambasador care este acreditat într-o capitală şi aici nu vorbim numai de respectarea regulilor interne dintr-un stat, dar vorbim de regulile diplomatice internaţionale, stabilite foarte clar prin Convenţia de la Viena. Lucrurile astea sunt foarte serioase şi vă asigur că le tratăm foarte serios", a afirmat Corlăţean.


Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat că un reprezentant al unui stat străin nu se poate pronunţa în privinţa modului în care este redactată Constituţia statului acreditar. "În general, când cineva din exteriorul unui stat suveran, independent şi cu atât mai mult reprezentantul acreditat în capitala acelui stat se pronunţă la modul în care ar fi trebuit redactată Constituţia, legea fundamentală a unui stat - se pronunţă asupra unor chestiuni importante care ţin de suveranitatea statului - aceasta este o încălcare clară a regulilor diplomatice, a cutumelor diplomatice, dar până la urmă contravine unui spirit pe care noi cel puţin îl dorim a promova în continuare - relaţii de bună vecinătate, de înţelegere foarte bună cu Ungaria, cu care subliniez încă o dată avem un parteneriat strategic cu un conţinut european, cu un conţinut politic, economic, extrem de solid. Acesta este interesul României, dacă există alte interese dincolo, în cealaltă parte, este bine să le ştim", a spus Corlăţean.


El a menţionat că i-a transmis instrucţiuni ambasadorului român la Budapesta, care va face joi "un demers clarificator" la sediul MAE ungar. AGERPRES.

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.