Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
21.06.2011

Traian Băsescu discută cu partidele, la Cotroceni, revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă

Şeful statului va discuta, marţi, la Cotroceni, cu partidele şi grupurile parlamentare despre revizuirea Constituţiei - proiect declarat neconstituţional, în anumite puncte, de către CC - şi despre reorganizarea administrativă - subiect care a stârnit controverse diplomatice şi dispute politice.


Preşedintele a invitat partidele şi grupurile parlamentare, pentru marţi, la un dialog despre revizuirea Constituţiei şi reorganizarea ţării. USL a fost invitat de la ora 14.00, iar PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile, de la ora 16.00, preşedintele menţionând, în invitaţie, că fiecare delegaţie poate avea cinci reprezentanţi.


Conducerea USL a stabilit, luni, mandatul cu care se va prezenta, marţi, la consultările cu şeful statului, Traian Băsescu, căruia îi va transmite poziţiile sale conform cărora revizuirea Constituţiei să aibă loc în Legisaltivul viitor, iar desfiinţarea actualelor judeţe este inacceptabilă. De asemenea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL se va prezenta la Cotroceni cu 15 reprezentanţi, câte cinci pentru fiecare partid component.


Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, că PDL aşteaptă motivaţia Curţii Constituţionale pe tema revizuirii Constituţiei,pentru a vedea ce puncte pot fi reformulate şi reajustate pentru a se ridica la exigenţele Curţii.


Traian Băsescu a transmis, în 9 iunie, Curţii Constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ.


Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului. Judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.


 


Subiectul care a stârnit cele mai aprinse dispute politice şi controverse diplomatice a fost cel legat de reorganizarea teritorial-administrativă, idee lansată şi susţinută de şeful statului.


Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.


Această împărţire a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor UDMR, precum şi o serie de declaraţii ale unor reprezentanţi ai autorităţilor de la Budapesta.


Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a declarat că formaţiunea sa nu susţine reorganizarea în opt judeţe. Kelemen nu exclude posibilitatea ca locuitorii din Harghita şi Covasna să iasă în stradă şi să protesteze paşnic faţă de reorganizarea administrativ-teritorială, apreciind că protestul este un mijloc democratic prin care oamenii pot să îşi spună părerea despre un lucru sau altul. Kelemen declara că intenţia UDMR este să blocheze demersul de reorganizare iniţiat de PDL, folosind mijloace parlamentare, democratice, prin Guvern sau prin Parlament.


Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că UDMR Covasna se va folosi de toate mijloacele politice şi de nesupunere civică de a lupta împotriva desfiinţării Ţinutului Secuiesc.


Sursa: Mediafax

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.