Optimal Media
LOVESC, DECI EXIST!, un film de Marius Th Barna, dupa un scenariu de Bogdan Ficeac  |   Ambasada României la Copenhaga invită copiii români în Regatul Poveștilor, alături de scriitorul Petre Crăciun  |   Prezențe românești la Târgul Internațional de carte pentru copii Bologna 2017  |   ” Să călcăm pe iarbă”/ Concurs antidrog organizat de Școala nr. 79, în parteneriat cu C.N. ”Gheorghe Șincai” și Agenția Națională Antidrog   |   Să-ți schimbi părerea nu înseamnă să fii prostituată  |  
  Romanii de pretutindeni
28.09.2015

Povestiri despre România, țara părinților, de Petre Craciun: Doamna de la Tărtăria (fragment)

„O femeie de vreo 40 de ani, uşor adusă de spate, nimeni alta decât „Doamna de la Tărtăria”, se mişca printre bărbaţii îmbrăcaţi după o modă veche, dându-le sfaturi privind decorul şi culorile.
– Roşul trebuie să fie mai aprins, îi spunea unui bărbat foarte tânăr. Îmi place ideea acestei cupe duble, cred că vom mai face astfel de vase. Iată un vas antropomorf care va fi pe placul Zeiţei Mame. Îl vom păstra în atelier pentru a-l vedea şi vizitatorii.
Olarii erau încântaţi de laudele primite, străduindu-se ca vasele ieşite din mâna lor să fie cât mai preţuite de femeia care conducea atelierul. De peste 10 ani se ocupa de acesta, preluându-l de la bărbatul ei, Vinceribostes, care fusese răpus într-o luptă ce avusese loc undeva, în apropiere de Dunăre, pe la Porțile de Fier. Dusese un transport de vase la curtea unui rege de la sudul Dunării şi se întorcea acasă cu o importantă cantitate de aur. Regele fusese darnic, ştiind valoarea vaselor lui Vinceribostes, mai ales că printre ele se găseau şi trei vase mari, de cult. Olarul nu avea numai prieteni, ci şi duşmani care îl pizmuiau pentru bogăţiile sale. Aceştia îl urmăriseră după trecerea marelui fluviu, omorându-l ca pe un câine. Luaseră tot aurul, lăsând în viaţă un singur băiat, care să ducă vestea soţiei lui Vinceribostes. Femeia nu se împăcase niciodată cu gândul că bărbatul îi fusese ucis şi jurase să îi ducă mai departe meşteşugul. Ceea ce şi făcuse, atelierele producând alte şi alte vase dintre cele mai valoroase. Nu se mirase nimeni, societatea fiind în plină epocă a matriarhatului.
Când era singură, femeia se retrăgea la ea în odaie şi rămânea cu privirea pironită departe. Îi treceau prin faţa ochilor închişi anii cei buni petrecuţi alături de el. Vinceribostes o salvase de la o viaţă de robie, după ce părinţii săi muriseră într-o luptă cu nişte neamuri străine venite dinspre Apus. O luase la el, avusese grijă de ea şi o luase de nevastă când îi venise vremea. O învăţase tot ce ştia, dar mai ales meşteşugul vaselor de lut, la care nu îl întrecea nimeni în tot ţinutul, dincoace şi dincolo de Dunăre.
De câteva luni preocuparea cea mai mare era aceea de a scrijeli pe tăbliţe din lut cuvintele de dragoste şi de dor care îi veneau în minte când se gândea la el, olarul cel mai cunoscut al vremii. Şi le întipărise bine în minte, erau cuvinte simple, pe care i le şoptea la ureche când rămâneau numai ei. Deprinsese câteva semne de la un preot bătrân, care îşi avea altarul sfânt într-un munte împădurit. Era o scriere sacră, cunoscută numai de preoţii care o slujeau pe Marea Zeiţă a Fecundităţii.
„Doamna de la Tărtăria” a pregătit singură cele trei tăbliţe şi a scrijelit cuvintele care îi erau destinate lui Vinceribostes. Nu trebuia să le citească nimeni altcineva. Nimeni, niciodată! A purtat cu ea toată viaţa acele tăbliţe, de care nu s-a despărţit până la moarte. Cei trei fii, moştenitorii atelierului, le-au aşezat lângă trupul adormit al mamei lor, convinşi că ele conţineau un mesaj sacru pentru tatăl lor, plecat la Marea Zeiţă, să facă şi pentru aceasta frumoasele lui vase din lut”.

Din volumul Povestiri despre România, tara părinților, de Petre Craciun, Ed. Zorio, volum finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Fostul premier Petre Roman, audiat în dosarul Mineriada
Fostul premier Petre Roman, inculpat in dosarul ”Mineriada”, impreună cu Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și alți membrii ai cabinetului său, s-a prezentat marți dimineața la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari. Roman este acuzat de infracțiuni contra umanității....
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.