Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Ziua Internationala a Limbii Materne, Apel in sustinerea comunitatii de romani din Serbia (senator Elena Mitrea)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Romanii de pretutindeni
21.02.2012

Ziua Internationala a Limbii Materne, Apel in sustinerea comunitatii de romani din Serbia (senator Elena Mitrea)

Ziua Internaţionala a Limbii Materne este sărbatorită în fiecare an la 21 februarie si a fost  instituită cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi multilingvismul,recunoasterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în mod special pe cele ale grupurilor minoritare.


Necesitatea unei asemenea politici este actuală şi totodată foarte acută avînd în vedere că din cele 6700 de limbi vorbite în lume, jumătate sînt în pericol să dispară definitiv.


Statele membre UNESCO s-au angajat sa contribuie la protectia si revigorarea bogatei diversitati culturale prin promovarea limbilor ca forma de comunicare, interactiune si intelegere intre popoare diferite.


In aceasta zi vreau sa aduc in atentie una dintre zonele în care trăiesc comunități mari de români-Serbia,unde sunt aproximativ 350 de mii de romani, majoritatea în Valea Timocului şi Valea Moraviei .Aici se doreste, ca  în cooperare cu autorităţile sârbe, sa se  identifice  soluţii, astfel încât reprezentanţii minorităţilor naţionale române să beneficieze de acces liber la educaţie, cultură, religie şi media în limba română, pe întregul teritoriul al Serbiei.


Nu este prima dată când este discutat acest subiect, iar Romanii din Valea Timocului nu au cerut  decat respectarea drepturilor comunitatii romanesti de la sud de Dunare in conformitate cu tratatele internationale la care Bulgaria si Serbia sunt parte.


Recent, in cadrul lucrarilor APCE, s-a atras atentia, ca Serbia nu a indeplinit promisiunile legate de recunoasterea si acordarea drepturilor legitime pentru numeroasa comunitate de romani/vlahi din Timoc.


Astfel, Serbia a ramas in continuare sub monitorizare, in ciuda eforturilor reprezentantilor sai de a convinge raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca lucrurile s-au indreptat definitiv. In plus, delegatia Romaniei a reusit sa impuna un amendament la Raportul final, amendament care cere Serbiei sa actioneze in conformitate cu Rezolutia Adunarii nr 1632/2008 referitoare la “situatia minoritatilor nationale din Voivodina si a minoritatii etnice romane din Serbia”. 


Imi exprim pe aceasta cale ingrijorarea  pentru situaţia comunitatii  românilor din Serbia pusi in imposibilitatea de a-şi exercita libertatea religioasă, dreptul de a-şi folosi propria limbă, dreptul de a-şi afirma identitatea culturală.Si nu pot sa nu remarc ca vechilor intimidari, li s-au adaugat în decembrie 2011, o situatie fara precedent ,atacurile armate asupra liderilor românilor din Timoc si Voivodina ,care nu par a fi simple coincidente.


Presedintele Comisiei pentru informare si activitate editriala a Consiliului National Ruman(Vlah), a dat un interviu prin care transmite ideea ca  romanii nu sunt recunoscuti.,,Vlahii au fost mereu sarbi,a afirmat Dusan Firovici,presedintele Consiliului. Deci limba romana este data afara, hai sa nu spun altfel, un cuvant asa grav, dar asa este, ca limba romana nu inseamna nimic pentru noi in Consiliul National Vlah si ea nici nu va mai exista,,.


Ce pot sa spun, este ca Romania a recunoscut in primul rand toate minoritatile nationale si fiecarui membru a minoritatii din care face parte ii este recunoscut dreptul la educatie in limba materna, la identitate culturala si religiosa, remarcand ca printre minoritatile recunoscute cu tot cu drepturi se numara si membrii comunitatii sarbe din Romania.


Poate ca aceasta zi obliga autoritaile sarbe la reflectie in privinta recunoasterii drepturilor romanilor din Serbia.


Senator Elena Mitrea
Vicepresedinte al Comisiei Romanilor de Pretutindeni

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.