Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Tentativele de reglementare a presei, un derapaj de la democraţie
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

Tentativele de reglementare a presei, un derapaj de la democraţie

Toată lumea politică (şi nu numai) s-a trezit că vrea să reglementeze activitatea jurnalistică. Toţi doresc să vină şi unii chiar vin cu diferite proiecte de lege menite să „facă ordine” acolo unde li se pare că este dezordine.


După efervescenţa cu care aleşii noştri uninominali (majoritatea cu sprijinul presei) inaintează la cele două camere proiectele lor, am putea crede că România a ieşit din criză, că au fost rezolvate toate problemele, că nu mai avem şomaj, că mitingurile de protest au incetat, că profesorii, medicii, pensionarii şi poliţiştii „subversivi” s-au potolit, adunându-şi de pe joc caschetele, pentru a le depune, in semn de respect, la picioarele preşedintelui. Este numai o impresie, iar reprezentanţii noştrii in Parlament se ocupă de cu totul atceva decât avem nevoie noi, cetăţenii plătitori de taxe şi impozite.


Iar una dintre cele mai mari preocupări ale deputaţilor şi senatorilor români (a unora dintre ei) este aceea de a reglementa, de fapt de a pune căluşul in gura presei. Campionii unei asemenea atitudini sunt, cum este firesc, reprezentantii puterii, dar nici cei din opoziţie nu sunt prea departe, ultima dintre aceste tentative venind chiar din rândul lor.


Să ne oprim al cele mai recente iniţiative care sunt menite să restrângă libera exercitare a profesiei de jurnalist.


In primul rând este vorba despre initiativa consilierului prezidential Iulian Fota, care in


Strategia Nationala de Aparare elaborata de CSAT identifica presa si campaniile de presa drept una dintre cele mai importante vulnerabilitati ale Romaniei, alaturi de coruptie, evaziune fiscala, dezechilibrele bugerare generate de decizii politice gresite, crima organizata, tendintele demografice negative si tendinta de imbatranire a populatiei.


Strategia inca nu a fost adoptată, dar dacă acest lucru se va intampla, libertatea presei de va diminua considerabil.


Nu se stinseseră bine ecourile acestor discutii, pentru ca pe piată a fost „aruncat” un alt proiect. Un grup de deputati din PDL, condus de Silviu Prigoană, a propus ca presa scrisă şi presa electronică să intre sub controlul Consiliului Naţional al Audiovizualului. O astfel de iniţiativă legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor, sub semnatura lui Silviu Prigoană şi sustinuta de Alin Popoviciu, Marius Spânu – cunoscuţi ca purtători de mesaj ai PDL la televiziunile de ştiri.


Potrivit proiectului, publicaţiile din presa scrisă şi online trebuie să obţină licenţă de funcţionare din partea CNA, valabilitatea acesteia urmând să fie de 7 ani. Prevederea a fost considerată fara precedent in istoria de dupa 1989 a presei din Romania. Licenţa unei publicaţii din presa scrisă sau online poate fi suspendată, potrivit proiectului, pe o periodadă de 1, 3 sau 6 luni.


In expunerea de motive a proiectului de lege, presa este denumită o adevarata “otrava informaţională”.


In fine, cele mai recent proiect este al liberalului Ioan Ghişe. Un proiect ciudat, elaborat inainte de 2000, propus „la iniţiativa” unor jurnalişti care nu mai lucrează în presă şi semnat de mai mulţi senatori care, intre timp, şi-au pierdut mandatele. Gestul lui Ghişe seamănă cu cel al unui copil care găseşte intr-un colţ de casă o jucărie veche şi o duce părinţilor pentru a atrage atenţia asupra sa.


Proiectul este denumit "Legea jurnalistului" şi are in vedere introducerea "cărţii de jurnalist". Cei care practica aceasta meserie vor trebui să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani şi să fie examinaţi psihologic. Ghişe propune înfiinţarea unui organism, denumit Ombusman-ul Mass-Media, care are rolul principal în supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă, informeaza Mediafax.


Acest organism ar urma sa constate daca jurnalistul comite "delicte" şi "cvasi-delicte" de presă. Prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi au cauzat o daună materială sau morală unei persoane, jurnalistul poate fi sancţionat dur, de noul organism.


De ce avem această explozie de proiecte legislative? Pentru că presa, care este cu ochii pe oamenii politici, deranjează atât puterea cât şi opoziţia.


Şi incă o explicaţie: parlamentarii fac o reducţie extrem de nocivă, înţelegând prin presă şi jurnalism numai talk-show-urile politice de care se tem, dar de care au atâta nevoie.


Jurnalismul este altceva, iar dacă ar pune mâna pe câte o carte, politicienii din România ar inţelege că jurnaliştii (reporterii, redactorii etc.) se ghidează după coduri deontologice proprii care sunt suficiente. Politica editorială a fiecărui canal media, cea care se face simţită in emisiunile dezbatere, nu se reglementează prin proiecte de legi, ci prin schimbarea acţionariatului. Ceea ce s-a intâmplat şi la TVR, unde, după numirea unui nou preşedinte, moderatorii şi-au schimbat atitudinea. Chiar dacă nu a fost adoptată nicio lege a presei.


Ma astept ca urmatoarele proiecte sa le apartina lui Radu Moraru si Ion Cristoiu.
Petre CraciunCategorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.