Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Trădarea, o ”artă” dobândită printr-un exerciţiu multiplu
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

Trădarea, o ”artă” dobândită printr-un exerciţiu multiplu

Am mai scris despre trădare, dar împrejurările mă determină să revin asupra subiectului. Un observator cât de cât atent al istoriei noastre constată că una dintre constantele sale o reprezintă lungul, mult prea lungul cortegiu de trădări. Există mai multe tipuri de abordări ale fenomenului de trădare: trădarea în sens politic, foarte răspândită în Evul Mediu, partidele boiereşti fiind actorii acestor gesturi; trădarea unor persoane din alte motive decât cele politice; trădarea unor idei, concepţii de viaţă, crezuri filosofice, literare etc. Noi, românii am avut din toate.
Îndeosebi în ceea ce priveşte trădarea pe care am numit-o politică în România s-a ajuns la un adevărat rafinament. Ea este, practic, o artă dobândită printr-un exerciţiu multiplu, mereu adaptat altor vremuri şi altor actori, dar cu acelaşi conţinut de intenţie.
În istoria României deşi găsim nenumărate cazuri de trădători, nu avem gesturi de căinţă, de sinucideri spectaculoase. Noi nu avem nici măcar un Iuda, care se spânzură după actul de trădare, ci numai trădători care se împacă cu propria conştiinţă şi vinovăţie. La noi, trădătorii capătă demnităţi, chiar dacă efemere, sau sume de bani care descalifică şi mai mult gestul. Trădătorii sunt extrem de repede asimilaţi de ecosistem. Mecanismul funcţionează printr-un alt vector care poartă numele de linguşire. Trădătorul este linguşit şi determinat, chiar de formă, să creadă că numai lui i se ridică imnuri de slavă. În acest timp, funcţionează deja reversul medaliei: o nouă trădare se va înfăptui. Nimeni nu se miră, nimeni nu are nici o reacţie. Evident, în afară de reacţia firească declanşată de o zicală cu adânci rădăcini: Capul plecat sabia nu-l taie.
Unul dintre primele cazuri este cel al lui Bacilis (confident al regelui dac), prin trădarea căruia romanii găsesc în albia râului Sargesia tezaurul lui Decebal. Este una dintre primele trădări cunoscute în istoria românilor.
Vlad Ţepeş a murit în anul 1477, ca urmare a unui complot al boierilor partizani ai lui Basarab cel Bătrân Laiotă, Mihai Viteazul a fost trădat şi a murit asasinat pe Câmpia Turzii, Horea a fost prins şi executat prin trădarea episcopului ortodox, Ghedeon Nichitici, care primeşte pentru gestul său 1000 florini de aur. Vodă Lăpuşneanu este vândut de boierul Moţoc, iar boierul Ieremia Golia îl vinde în modul cel mai perfid pe domnul său, Ion Vodă cel Cumplit.
Nemulţumiţi de disciplina destul de aspră pe care o cerea Tudor Vladimirescu, comandanţii cetelor de panduri şi de arnăuţi au căzut la înţelegere cu trimişii lui Alexandru Ipsilanti, acceptând ca Tudor să fie luat dintre ei, din tabăra de la Goleşti, şi dus la Târgovişte spre a primi pedeapsa capitală.
Trădările nu au început şi nu s-au sfârşit cu fanarioţii. Ei, poate, au adus trădării un plus de rafinament. Este şi motivul pentru care D. Drăghicescu, în cunoscuta sa lucrare «Din psihologa poporului român», dedică un întreg capitol problemei în discuţie – «Intrigile şi trădările boierilor».              
Vremea fanariotismului trece, dar trădările nu dispar din istoria românilor. Iar victimele continuă să fie personalităţi de primă mărime a vieţii publice şi politice din ţara noastră. În 1866 Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României Unite, a fost înlăturat de la tron printr-un complot pus la cale de partidele vremii, care formau Monstruoasa Coaliţie.
Vremurile noastre nu sunt nici ele lipsite de acte de trădare. Viața politică este plină de trădări dintre cele mai variate și mai penibile. Se trădează oameni, partide, programe politice, promisiuni. Avem, mai nou, și acuze de trădări de țară.
Dar nu trădează numai oamenii politici. Se trădează între ei intelectualii, încă și mai rafinat decât o fac politicienii. Trădează tinerii, dar și vârstincii, femeile și bărbații.
Nimeni nu pare dispus să-și țină promisiunile, să dea dovadă de consecvență, de moralitate. La ce bun, dacă toți fac la fel? gândesc cei care trădează. Din fericirire, nu fac toți la fel, dar numărul acestora este tot mai mic.
Pe alte meleaguri, în Hang – Clan, oraş în China, există un templu al lui Iao Fey, un general din dinastia Sung. Acesta a devenit vestit pentru loialitatea şi vitejia cu care a luptat alături de suveranul său în vremea invaziei mongolilor, fiind ucis de un rival invidios şi trădător. În cinstea eroului, chinezii au ridicat un templu. Poate surprinzător pentru noi, românii, în faţa templului au fost ridicate şi două statui, una a trădătorului, iar cealaltă a soţiei sale. Ele sunt îngropate până la brâu în pământ, iar partea rămasă liberă face obiectul oprobiului public, fiind acoperite cu ouă clocite, cu mere stricate sau chiar cu salivă. Este o lecţie de etică şi de morală.

Petre Crăciun
Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.