Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Societatea Română de Parapsihogie acuză curentul spiritual eclectic
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
25.01.2010

Societatea Română de Parapsihogie acuză curentul spiritual eclectic

Adrian Pătruţ, preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie din România a remis mass-media un comunicat de presă în care a combătut discuțiile care există în societatea românească în legătură cu implicarea parapsihologiei, sub coordonarea serviciilor speciale, in campania electorală.


Parapsihologia, o disciplina fundamentată științific


”Parapsihologia este disciplina care se ocupă de studiul ştiinţific al unor fenomene neconvenţionale asociate cu experienţa umană, denumite fenomene parapsihologice sau psi, care nu sunt deocamdată explicate suficient în cadrul teoriilor ştiinţifice acceptate. Parapsihologia este considerată, în prezent, o disciplină de sine stătătoare, complementară psihologiei, fizicii, biologiei, antropologiei sau ecologiei. Datorită cercetărilor sistematice riguroase din ultimele decenii, parapsihologia a dobîndit un statut ştiinţific, devenind o disciplină acceptată, care este predată ca atare la unele universităţi cunoscute din întreaga lume”, se arată in comunicat.


Documentul citat mai arată că breasla parapsihologică internaţională este formată, în principal, din psihologi, fizicieni, biologi, chimişti, medici sau matematicieni, cu o activitate ştiinţifică recunoscută în domeniile tradiţionale respective şi care ocupă, în majoritate, o poziţie academică sau de cercetare în universităţi şi institute de cercetare. Aceste personalităţile ştiinţifice, care desfăşoară şi o activitate notabilă în cercetarea fenomenelor parapsihologice, sunt reunite în jurul Asociaţiei Internaţionale de Parapsihologie (Parapsychology Association). Ea reprezintă principala organizaţie ştiinţifică profesională internaţională de profil, la care este afiliată şi Societatea Română de Parapsihologie. Menţionăm faptul că termenul parapsiholog este atribuit exclusiv cercetătorilor fenomenelor parapsihologice sau psi prin mijloace de investigare specifice cercetării ştiinţifice şi nu persoanelor susceptibile de a produce astfel de fenomene. Aceste persoane sunt denumite, de obicei, cu termenul general subiecţi psi.


Sursă de interes pentru serviciile militare si cele secrete


” O serie de informaţii sugerează faptul că, încă din anii 1960, serviciile secrete din mai multe ţări, cum ar fi S.U.A., fosta U.R.S.S., Rusia actuală, Marea Britanie sau China, au supravegheat şi coordonat programe guvernamentale militare, în care au fost implicaţi parapsihologi şi subiecţi psi. Detaliile unor asemenea proiecte au devenit publice începînd cu anul 1995, cînd mai multe documente secrete din SUA şi apoi din Marea Britanie au fost declasificate. Majoritatea cercetărilor au testat subiecţi psi dotaţi pentru identificarea şi descrierea unor ţinte militare îndepărtate, pe baza coordonatelor geografice, prin aşa-numita “vedere la distanţă” (remote viewing). Un număr limitat de cercetări au verificat şi capacitatea unor subiecţi de a perturba funcţionarea aparatelor electronice şi de a produce influenţe mentale la mare distanţă. Rezultatele acestor cercetări, care par să nu se fi ridicat la înălţimea aşteptărilor iniţiale, sunt în continuare controversate”, mai informează comunicatul.


Vinovat, curentul neospiritual eclectic


În ultimii 20 ani, în România, s-a dezvoltat excesiv un curent neospiritual eclectic, ce reuneşte într-o manieră originală elemente de esoterism, ocultism, misticism, magie, religie şi folclor. Acest curent neospiritual a fost promovat excesiv de media, datorită caracterului senzaţional al discursului pe care îl promovează. Demersul ştiinţific al parapsihologiei este opus curentului neospiritual eclectic, ce propune, în esenţă, o revrăjire a lumii în care trăim. Noul curent s-a autodeclarat adesea ca aparţinînd parapsihologiei sau chiar reprezentînd parapsihologia iar unii dintre reprezentanţii săi, îndeosebi cei care oferă servicii contra cost, se autodenumesc şi parapsihologi, uneori în baza unor diplome, adeverinţe sau certificate eliberate de instituţii sau firme care au cel mult un statut pseudoştiinţific. Astfel de confuzii, mai mult sau mai puţin intenţionate, tind să compromită statutul parapsihologiei ca disciplină ştiinţifică.


”Riscul de decredibilizare a parapsihologiei s-a accentuat prin încercarea de a o asocia cu pretinse activităţi şi acţiuni neconvenţionale, coordonate de serviciile speciale, care s-ar fi desfăşurat în timpul recentei campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din România. Societatea Română de Parapsihogie menţionează faptul că niciuna dintre persoanele menţionate în legătură cu aceste pretinse activităţi şi acţiuni, unele hilare şi cu accente medievale, nu aparţine comunităţii parapsihologice şi nu poate fi considerată parapsiholog. Aceste persoane sunt, de fapt, reprezentanţi ai curentului neospiritual eclectic. Societatea Română de Parapsihogie dezminte, totodată, orice implicare directă a parapsihologiei în activităţi şi acţiuni de natură politică din România”, se incheie comunicatul semnat de  dr. Adrian Pătruţ.


Societatea Română de Parapsihologie (SRP) s-a inființat în 1991, reuneşte specialişti români şi străini din diferite domenii ale ştiinţei, preocupaţi de studiul şi cercetarea ştiinţifică a fenomenelor parapsihologice.


Potrivit statutului SRP, principalele sale obiective sunt: informare, formare, organizare, cercetare.


Obiectivele SRP se concretizează în următoarele direcţii de activitate:


-informare asupra parapsihologiei ca disciplină, a fenomenelor care fac obiectul său de studiu, a metodelor de investigare şi cercetare şi a principalelor rezultate obţinute pe plan naţional şi internaţional;


-investigarea directă a cazurilor spontane de pe teritoriul României;


-efectuarea de cercetări experimentale în domeniul fenomenelor parapsihologice;


-introducerea parapsihologiei ca disciplină facultativă în institutele de învăţămînt superior din România;


-conectarea cercetării parapsihologice din România în circuitul cercetării parapsihologice


internaţionale.


Adrian Pătruţ s-a născut in 1952, la Cluj-Napoca.


Este licenţiat în chimie (1975), doctor în chimie (din 1986), în prezent profesor universitar la Facultatea de chimie şi inginerie chimică a Universităţii “Babeş- Bolyai” Cluj-Napoca.


Este preşedinte al Societăţii Române de Parapsihologie (din 1991), membru al Asociaţiei Internaţionale de Parapsihologie (din 1993), are participări la numeroase congrese şi conferinţe internaţionale de parapsihologie, este autor a 5 cărţi de parapsihologie şi numeroase articole de specialitate și redactor şef al revistei “Paranormal” (1991-1996).


Petre Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.