Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - UE cere Macedoniei să-şi rezolve problema numelui
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
07.09.2011

UE cere Macedoniei să-şi rezolve problema numelui

Potrivit unei ştiri transmise de agenţia chineză Xinhua, un înalt demnitar al Uniunii Europene a cerut Macedoniei, luni 5 septembrie, să rezolve cu vecina sa Grecia, problema numelui, care opune cele două ţări de 20 ani.


"O soluţie asupra numelui este bună pentru ţară, pentru popor şi pentru afaceri. Ţara dvs. merită să facă parte din peisajul pozitiv” a declarat comisarul UE pentru politica de extindere şi bună vecinătate, Stefan Fule, cu ocazia unei conferinţe comune de presă, susţinută împreună cu primul ministru macedonean Nikola Gruevski.


Potrivit comunicatului referitor la acest eveniment, publicat pe site-ul guvernamental macedonean, comisarul european şi-a exprimat speranţa că această problemă va fi soluţionată până la sfârşitul acestui an.


Macedonia şi Grecia se afla in dezacord de douăzeci de ani din cauza unei probleme de nume, întrucât Atena apreciază că numele de “Macedonia” implică ambiţii teritoriale asupra unei provincii din nordul Greciei care poartă aceeaşi denumire şi cere deci Macedoniei să şi-o schimbe. 


“Totuşi, UE nu va lua în sarcina sa această problemă de nume” a avertizat Fule, în timp ce Gruevski l-a asigurat că Macedonia va face astfel încât “să  o rezolve”.


Gruevski a promis că Macedonia va rămâne “proactivă şi constructivă sub auspiciile ONU”, căutând în acelaşi timp o soluţie comună.


Totuşi, afacerea s-a deteriorat de curând întrucât Macedonia a ridicat o statuie de bronz la Skopje, “Un bărbat pe un cal”, care seamănă mult cu Alexandru cel Mare. Această iniţiativă culturală a provocat furia Atenei, pentru care Alexandru cel Mare este un erou antic şi a acuzat Macedonia de furtul moştenirii sale.


“Macedonia poate pierde statutul său de candidat dacă ea continuă să ia măsuri pe care Grecia le percepe ca nişte provocări” a declarat Fule.  


Din cauza problemei de nume, Grecia a fost ostila intrării Macedoniei în NATO şi UE. Cele două ţări poartă negocieri sub auspiciile ONU pentru rezolvarea acestui contencios.


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.