Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Dosare istorice/ Batalia de la Calugareni
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Dosare istorice
15.08.2010

Dosare istorice/ Batalia de la Calugareni

Trecerea Dunării, pe la Giurgiu, de către armata otomană condusă de către Sinan Paşa în ziua de 4 august 1595 a însemnat deschiderea drumului spre Călugăreni, singurul drum pe care se putea înainta spre Bucureşti. Înaintarea turcilor s-a aflat însă sub supravegherea lui Mihai Viteazul care a atacat-o în permanenţă cu ajutorul cavaleriei uşoare, deosebit de mobilă, astfel că „…fiecare mlaştină, fiecare pădure de ştejar se umpluse de mii de ghiauri (români). Ei se apropiau de oastea islamică şi se învârtea mereu în jurul oştii împărăteşti”, se precizează într-o cronică turcească a epocii. S-a ajuns până acolo încât zgomotul produs de o turmă de mistreţi a creat o adevărată panică în rândul turcilor, la toate acestea adăugându-se atacul din 22 august din apropiere de Hulubeşti, în urma căruia avangarda inamică a suferit pierderi foarte mari, românii retrăgându-se apoi spre Călugăreni.


Conform lui Diego Galan, un sclav spaniol aflat pe unul din vasele otomane şi autor al unor importante informaţii referitoare la campania lui Mihai Viteazul din perioada noiembrie 1594 - octombrie 1595, Sinan Paşa a ajuns la Călugăreni în dimineaţa zilei de 23 august (pe stil vechi 13 august), fiind surprins de existenţa unui pod de lemn ridicat „deasupra mlaştinei”. S era şi normală deoarece în acel loc „nu mai fusese niciodată un asemenea pod, în afară de cele construite de turci uneori pentru a trece peste apă”, situaţie în care turcii au fost comparaţi cu urşii care „sosind la stupina împrejmuită a cărei poartă o găsesc deschisă, se tem de primejdie şi se depărtează, chiar dacă le este foame”. Podul, construit de către români, avea sarcina de a permite trecerea unui număr cât mai redus de turci peste el, urmând ca acest corp de oaste să fie atacat şi distrus.


Raportul de forţe din dimineaţa zilei la Călugăreni era net favorabil inamicului, numai avangarda otomană fiind apreciată la aproximativ 20.000 de militari. Mihai însuşi arată că turcii aveau în jur de 100.000 de soldaţi, număr în care a inclus totalul acestora, în timp ce forţa sa militară totală se compunea din 16.000 de soldaţi şi 12 tunuri mari de luptă „pe căruţe trase fiecare de doi cai”.


Specialiştii în istorie şi teorie militară au stabilit că lupta de la Călugăreni s-a desfăşurat în trei faze distincte, dintre care prima şi a treia au aparţinut românilor, iar a doua turcilor.


În dimineaţa zilei Mihai Viteazul a respins cavaleria otomană dincolo de Neajlov, moment în care a aşezat pe malul stâng al acestuia 10.000 de militari şi 10 tunuri, ceilalţi 6.000 de militari împreună cu celelalte 2 tunuri fiind dispuşi ca rezervă pentru a putea preîntâmpina un atac al turcilor din spatele oştirii sale, măsură strategică ce şi-a dovedit valabilitatea, românii fiind în pericol de a fi atacaţi dinspre Singureni de către Hasan Paşa. În urma acestor măsuri organizatorice Mihai a respins o grupare de osmanlâi de aproximativ 12.000 militari, pe care i-a lăsat să tracă podul şi „în timp ce ea lua dispozitivul de luptă, a supus-o unui intens bombardament de artilerie, după care a atacat-o puternic, producându-i pierderi şi alungându-i resturile peste Neajolv”.


Pe la mijlocul zilei se desfăşoară faza a doua în care turcii au angajat în luptă majoritatea forţelor, efectuând o învăluire dinspre vest şi încercând o manevră de întoarcere spre ea. Sub presiunea acestor atacuri principala grupare românească s-a repliat spre gruparea de rezervă lăsând în teren cele 10 tunuri, după care s-au angajat în zona satului Călugăreni în lupte violente prin care au oprit înaintarea turcilor.


Acest lucru a permis lui Mihai Viteazul să declanşeze faza a treia, din după amiaza zilei, când şi-a întărit forţele cu gruparea căpitanului Cocea aflat în misiune de recunoaştere, reuşind să combine un atac frontal cu o învăluire a aripii stângi otomane. Prin acest contraatac românii au ajuns la pod şi au reuşit să recupereze cele 10 tunuri, În acest moment având loc „epopeea Mihai Viteazul” descrisă de cronicarul Balthasar Walther (preluat apoi de către Nicolae Bălcescu) şi intrarea în derută generală a lui Sinan Paşa.


Această victorie nu a putut fi exploatată de către Mihai Viteazul deoarece în dispozitivul românesc a apărut Hasan Paşa, gruparea acestuia fiind înfrântă prin replierea rapidă a românilor. De acest lucru au profitat turcii care s-au putut retrage la sud de Neajlov, lăsând pe câmpul de luptă steagul verde al profetului şi aproximativ 20.000 de morţi şi răniţi, în vreme ce românii au avut 30 de morţi şi 22 de răniţi, după cum precizează o parte din izvoarele contemporane.


Video: YouTube - Filmul Mihai Viteazul - batalia de la Calugareni
Cons. sup. Ancu Damian
 

captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: aurora

suuuper!


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.