Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - BOR se rromizează: O realitate a zilelor noastre
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Opinii
01.03.2010

BOR se rromizează: O realitate a zilelor noastre

Pentru românul trăind în diaspora, şi care vizitează România din când în când, nu cred că poate scăpa o observaţie pertinentă, faptul că Biserica Ortodoxă Română se rromizează. Fenomenul a putut fi constatat treptat de după Revoluţia din 1989. Printre noile realităţi sociale, aduse de democraţie, există şi aceasta – oamenii de etnie rromă sunt din ce în ce mai activi în BOR. Prezentul articol nu se doreşte xenofob sub nicio formă, ci are ca scop de a arăta o tendinţă de factură religioasă, pentru informarea atât a cercetătorului în domeniul social religios, cât şi a oricărui creştin ortodox. Câteva observaţii făcute „pe teren” sunt relevante temei propuse.


În primul rând se poate constata faptul că cimitirele marilor oraşe sunt preluate „administrativ şi gospodăreşte” de către rromi. Aceasta se referă la activităţile curente legate de morţi şi cultul ortodox al morţilor. Cioclii şi groparii sunt mai toţi de etnie rromă. La fel şi îngrijitorii de morminte, care sunt plătiţi să le ţină curate sau să le tămâie când le vine sorocul, la un anumit număr de zile de la decesul cuiva sau la sărbători ortodoxe specifice; regulile sunt fireşte ţinute de preoţii ortodocşi care indică rudelor mortului momentele cheie pentru ca sufletul acela să se uşureze cumva de păcate prin iniţiativa celor rămaşi vii.


De remarcat în acest context este ideea că cimitirele sunt locuri de veci pentru cei morţi, iar faptul că există o etnie, care controlează punctele de acces către eternitate ale creştinilor ortodocşi, dă putere socială acelui grup. Preţul cheltuielilor de înmormântare este negociabil cu cioclii şi groparii, care fără suma cerută nu îngroapă mortul. Cei care trebuie să plătească sumele, care sunt destul de piperate, vor scoate banii pentru ca să scape de mort cât mai repede posibil. Rromii aproape că deţin acest monopol al îngropărilor creştine ortodoxe, cel puţin în marile oraşe.


Care ar putea fi factorii care au favorizat în ultimii 20 de ani ca oamenii de etnie rromă să preia serviciile sociale ale înmormântările de rit ortodox? Tranziţia către economia de piaţă? Lupta pentru supravieţuire a minorităţii rrome care, în condiţiile competiţiei într-o societate capitalistă, se orientează către prestarea serviciile cerute? Calitatea bună a serviciilor oferite de ei? Activităţile de la cimitire intră în sfera serviciilor sociale, neavând legătură directă cu cea a producţiei, deşi putem spune că există o continuă şi constantă „producţie” de morţi care nu depind de crize economice pentru ca să treacă la cele veşnice – serviciile la cimitire sunt activităţi sigure şi fără şomaj.


Pe de altă parte există slujbele ca servicii oferite de preoţii ortodocşi. Ele sunt numeroase acoperind practic întrega viaţă a creştinului ortodox (cu extensie nelimitată şi după moarte), de la botezul copilului, la căsătoria religioasă a fericitelor cupluri, înmormântarea omului şi grija „de-a pururea şi-n vecii vecilor” ce trebuie să o aibe urmaşii de sufletul decedatului. Toate aceste activităţi ţin BOR într-o viabilitate economică indiferent de situaţia membrilor societăţii. Creştinul ortodox nu se va face de ruşine şi să nu urmeze tradiţia instituită de biserică şi va plăti toate câte i se cer, chiar dacă trece prin mari greutăţi financiare – va împrumuta bani dacă este cazul.
Românul ortodox care frecventează biserica în marile oraşe are aproape de fiecare dată o imagine care se repetă – cerşetorii, în mare majoritate rromi, îl asaltează la ieşirea din biserică după ce omul şi-a „înmuiat” inima cu predica preotului despre faptele lui Iisus. Pe lângă biserici s-a format o mafie de rromi care gonesc pe cerşetorii români. Am constatat pe viu acest fapt la biserica de pe Calea Dorobanţilor (pe lângă Liceul I. L. Caragiale), după ce am vorbit cu câteva bătrâne care cerşeau în zonă. Rromii i-au gonit pe cerşetorii români ameninţându-i cu bătaia care pentru cei neascultători le-a fost administrată de tineri din clanul rromilor.


Un alt fapt demn de a fi menţionat este şi creşterea frecventării bisericilor ortodoxe de către oamenii de etnie rromă. Vorba cunoscută ca întrebare: Are ţiganul biserică? nu mai poate fi aplicată. Este din ce în ce mai evidentă realitatea că rromii au biserică. Faptul că ei se găsesc din ce în ce mai prezenţi în activităţile ortodoxiei, precum sunt cele legate de cultul morţilor, cerşetoria pe lângă biserici (prilej cu care bunul ortodox îşi arată băneşte mila faţă de cei săraci), botezurile cu naşi celebri şi mare pompă ale copiilor rromi, înmormântările cu grandoare ale unor rromi care au palate „de veci” prin cimitire, toate acestea dovedesc că rromii au biserică, iar ea se numeşte astăzi BOR.


Subliniez din nou că nu am intenţionat să stigmatizez religios în niciun fel pe cei de etnie rromă, ci să schiţez o realitate socială care nu poate scăpa observaţiei atente. Bun sau rău acest trend există. Pe aceste coordonate aş încerca o extrapolare a situaţiei în viitor. În ce măsură BOR se rromizează şi cu ce dinamică? Considerând estimările statistice comparative, având la bază ratele natalităţilor la rromi şi români, s-au făcut diferite evaluări, faptul că rromii vor deveni în viitor o majoritate. Dar aceste statistici de perspectivă rămân totuşi nişte necunoscute. În schimb avem o certitudine clară prin observaţie empirică – actuala rromizare a BOR nu poate fi contestată. În mod cert în viitor acest fapt va crea o depărtare a românilor de BOR, care devine treptat biserica rromilor.
Fenomenul de etnicizare şi reetnicizare a unei instituţii religioase este bine cunoscut. Aşa s-a întâmplat în multe cazuri similare în creştinism de-a lungul istoriei sale. De exemplu în America biserica a fost de la început segregată. Oamenii şi-au arătat astfel xenofobia religioasă creştină. Şi lucrurile au rămas cam la fel de pe vremea pionieratului în Lumea Nouă. Există astăzi în SUA biserici frecventate numai de negrii sau alte rase şi naţionalităţi. Este adevărat că limba în care se ţine o slujbă poate reprezenta o barieră de comunicare, dar etnia sau rasa nu trebuie să-i deosebească pe cei care vin la biserică. Şi totuşi aceasta există azi în SUA şi alte părţi


 


din lume.cersetori1_250


Pe aceste considerente de idei nu avem niciun motiv să credem că o segregaţie etnică ortodoxă nu va fi din ce în ce mai vizibilă în BOR. Românul este şovăitor să stea în biserică alături de un rrom, tot aşa cum albul american nu stă lângă un negru (mă refer aici la o mare majoritate de oameni care nu şi-au putut elimina prejudecăţile religioase). Este de ajuns ca serviciile bisericilor ortodoxe să fie frecventate de rromi pentru ca românii să participe din ce în ce mai rar la ele şi numărul românilor prezenţi să fie mereu mai mic. Acest trend nu poate fi stopat, căci unui om de etnie rromă nu i se poate interzice să vină la biserica ortodoxă şi nici nu va fi dat afară. Viitorul BOR (iniţialele pot rămâne, dar semnificaţia lor în viitor va fi Biserica Ortodoxă Rromă) este astfel pecetluit – va deveni biserica rromilor.


Octavian Sărbătoare
Profesor de studii ale religiilor şi filosofie, Sydney, Australia
Reteaua literara

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.