Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Ciuhodaru sustine astazi la Parlamentul European necesitatea interzicerii etnobotanicelor
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Optimal Antidrog
29.06.2011

Ciuhodaru sustine astazi la Parlamentul European necesitatea interzicerii etnobotanicelor

Doctorul Tudor Ciuhodaru sustine astazi la Parlamentul European necesitatea interzicerii etnobotanicelor in cadrul unei conferinte internationale  privind noile substante psihoactive. Conferinta vizeaza analizarea fenomenului drogurilor,,legale” si gasirea de solutii la nivel national si european. Printre invitati se regasesc experti in domeniul toxicologiei, politicieni precum si reprezentanti ai ONG-rilor cu reprezentare europeana in lupta impotriva drogurilor de sinteza: Mr Roumen SEDEFOV, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), Ms Ewa WOYDYŁŁO - Doctor of psychology, deals with the treatment of addictions at the Centre for Addiction Therapy Institute of Psychiatry and Neurology in Warsaw ,Anders ULSTEIN - Europe Against Drugs - European Non Profit Drug Policy Foundation , Ms Carla CANNIZZARO - Associate Professor of Pharmacology - University of Palermo , Mr Jean-Marc VIDAL - European Medicines Agency (EMA), Mr Adam FRONCZAK - Undersecretary of State in the Ministry of Health, Poland Wiktor OSIATYNSKI - Professor Individual and Human Rights, Central European University (PL),Mr Thomas KATTAU - Deputy Executive Secretary, Pompidou Group, Council of Europe , Mr Bugoslaw Sonik MEP, Ms.Lotte Knudsen, Director of Criminal Justice, Directorate General for Justice - European Commission.


Expertiza in domeniul toxicologiei , modificarile legislative initiate , campania nationala,,Nu toate frunzele sunt bune ! Stop etnobotanicelor” precum si campania de informare si educare desfasurata in institutiile de invatamant confera deputatului de Iasi argumentele necesare in stabilirea unor politici europene privind etnobotanicele.


,,Raportul din 2011 al Natiunilor Unite privind abuzul de substante, arata ca 210 milioane de locuitori ai planetei consuma droguri. 200000 mor in fiecare an. In timp ce piata mondiala de canabis, heroina, cocaina s-a stabilizat si chiar inregistreaza un usor declin, constatam ca piata drogurilor de sinteza, a drogurilor de design (cunoscute in Romania ca etnobotanice) este in continua crestere in special pe canabinoizi sintetici, piperazine si cathinone.


Constatam ca in Romania  300.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilegale. Dacă se iau în considerare şi medicamentele (tranchilizante, sedative, antidepresive) 8,6% din populaţia României a consumat cel puţin o dată în viată droguri ilegale, adică aproximativ 1.300.000 de persoane. Aparitia fenomenului etnobatanicelor a modificat profilul  pacientului cu abuz de substante ce devine mai expus riscului de intoxicatie acuta,supradoza si deces. Nevoile de terapie ale acestor pacienti depasesc cu mult posibilitatile actualelor structuri medicale si impun aparitia centrelor de  toxicology”, a declarat Ciuhodaru.


In Romania in 2011 se constata ca 90,48 % din consumatori sunt barbati din urban (in 83,33% ) din care 66,67 % sunt fara ocupatie iar peste 30 % sunt reprezentati de elevi si studenti. Ingrijorator este faptul ca aproape un sfert ( 23,8 %) din consumatorii din aceasta catergorie sunt elevi.Se constata tendinta de uniformizare pe parcursul zilelelor saptamanii astfel incat daca initial se putea spune ca aveam un consum preponderent de weekend cu tenta recreationala acum avem o crestere a consumului in zilele lucratoare.Aceasta sugereaza instalarea dependentei .Totodata se constata ca aproape 2/3 din prezentari sunt diurne ( intervalul 6-18) cu maxim intre orele 12-18 ( 40,48%) Peste 20 % din consumatori au varste sub 18 ani iar 45,23 % au varsta pana in 20 de ani.In ceea ce priveste formele clinice se constata cresterea celor caracterizate prin tulburari de comportament ( suicid,agresivitate ) . Laxitatea legislativa a permis explozia acestui fenomen iar letargia autoritatilor locale si centrale sugereaza complicitatea la aceasta crima.


Studiile de supraveghere, pe perioade de mai mulţi ani arată tendinţa acestor consumatori în primul rând de a mări dozele şi în al doilea rând de trecere de la drogurile legale la cele ilicite.


“Ma intreb doar daca ca nepromulgarea legii privind interzicerea etnobotanicelor pe care am initiat-o de la Iasi,adoptata de camera deputatilor inainte de ordonanta in urma cu an, este cauza exploziei consumului de etnobotanice in special in regiunea de Nord-Est in care se distinge in privinta consumului, inregistrand un procent de 19,9%, fiind urmata de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenta declarata de 15,1%”Debutul in consumul de droguri incepe de la varste timpurii, sub 14 ani – 13%, 14-15 ani – 10%, 16-17 ani – 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicata in locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri, etc. (23,4% dintre adolescentii de clasa a XII-a mentionand ca le pot procura usor in aceste locuri, iar 17,8 % – chiar foarte usor) si la petrecerile cu prietenii (18% au declarat ca le pot procura in aceste locuri usor, iar 12,8% – foarte usor)”, mai arata Ciuhodaru.


Tudor Ciuhodaru considera ca proiectul de lege pentru combaterea produselor cu efecte psihoactive propus de guvern este doar un plagiat neinspirat  facut sub presiunea mediatica si a societatii civile. Aceasta reactie tardiva facuta doar pentru a nu accepta proiectele legislative lansate de Parlament este insuficienta si ineficienta intrucat:


1. masurile de preventie sunt excluse ;


2. nu se recunoaste faptul ca sub denumirea de substante psihoactive sunt comercializate droguri ( fie ele si ,,usoare” ) transformand problema traficului de droguri intr-o chestiune ce tine doar de protectia consumatorului sau alte agentii excluzand cu totul tocmai agentia responsabila de acest fenomen-Agentia Nationala Antidrog;


3 este total neclara si anevoioasa procedura propusa pentru reautorizarea magazine ce vand produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ce permite mentinerea pe piata si de acum incolo a produselor etnobotanice;


4. sustinem ca tot ceea ce inseamna substanta psihoactiva trebuie comercializata doar in farmacii si la indicatia specialistului.


“Ma bucur doar de faptul ca guvernul a preluat din proiectul meu legislativ macar  pedepsirea cu inchisoarea a celor ce comercializeaza astfel de substante.


Am reusit,dupa aproape doi ani de activitate parlamentara,reinfiintarea Agentiei Nationale Antidrog dar azi ne aflam in fata unei noi provocari.


Este o provocare majora sa cream impreuna o lume mai  sanatoasa si mai sigura in care problemele care ne privesc sa fie rezolvate la timp iar moartea, violentele, sinuciderile si dependenta legata de droguri sa fie doar o amintire.


Azi trebuie sa gandim global politici de sanatate publica in abuzul de substante (asa cum fac in cadrul unei cercetari internationale in cadrul UMF Iasi in baza unui proiect european) si sa actionam local considerand drogurile de sinteza o problema majora de sanatate publica ce nu poate fi rezolvata decat prin implicarea intregii comunitati. Va oferim intreaga expertiza in acest domeniu si va cer ca problema drogurilor de sinteza sa fie considerata o problema de sanatate publica la nivel european ce necesita sa fie rezolvata de urgenta incepand chiar din acest moment”, mai adauga Ciuhodaru.


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.