Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Raportul mondial privind drogurile: stabilitatea pieţelor, dar o creştere a consumului drogurilor de sinteză şi a medicamentelor eliberate pe reţetă
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Optimal Antidrog
01.07.2011

Raportul mondial privind drogurile: stabilitatea pieţelor, dar o creştere a consumului drogurilor de sinteză şi a medicamentelor eliberate pe reţetă

Potrivit Raportului mondial asupra drogurilor pe anul 2011, lansat concomitent la New York şi Viena, în timp ce pieţele mondiale ale cocainei, heroinei şi canabisului s-au restrâns ori s-au stabilizat, producţia şi consumul ilicit de opioide eliberate pe reţetă şi a noilor droguri de sinteză au crescut. Cultura ilicită a macului opiaceu şi a arborelui de coca a rămas limitată într-un număr mic de ţări. Deşi producţia de opiu a scăzut dramatic, iar cultura arborelui de coca s-a diminuat lejer, fabricarea de heroină şi de cocaină s-a menţinut, în ansamblul său, la un nivel ridicat. 


Raportul a fost prezentat la sediul ONU de la New York de către secretarul general al organizaţiei mondiale, Ban Ki-moon, directorul executiv al Oficiului Naţiunilor Unite pentru droguri şi criminalitate (ONUDC), Iuri Fedotov, preşedintele Adunării Generale ONU, Joseph Deiss şi de directorul Serviciului Federal de control al drogurilor al Federaţiei Ruse, Viktor Ivanov.


În lume, circa 210 milioane de persoane - respectiv 4,8% din populaţia în vârstă de la 15 la 64 ani – au consumat substanţe ilicite cel puţin o dată în cursul ultimelor 12 luni. Consumul, inclusiv problematic (care priveşte 0,6% din populaţia cuprinsă între 15 şi 64 ani) s-a stabilizat la nivel global. Totuşi, cererea de substanţe care nu sunt plasate sub control internaţional, cum ar fi piperazina şi catinona,  a explodat. De altfel, efectele canabisului sunt reproduse de către canabinoide de sinteză, cunoscute sub denumirea de « spice ». 


Opiul : regres în Afganistan, uşoară progresie în Myanmar


În 2010, cultura macului opiaceu în lume a crescut oarecum în raport de 2009, pentru a se situa la circa 195.700 hectare. Producţia de opiu, care s-a stabilizat la 4860 tone, a scăzut în schimb cu 38% datorită unei boli care a distrus o mare parte a culturilor în Afganistan. Această ţară rămâne totuşi principalul producător de opiu (3600 tone, respectiv 74% din volumul mondial). Dacă culturile s-au stabilizat în Afganistan, evoluţia la scară mondială e determinată în principal de creşterile observate în Myanmar, unde culturile au progresat cu circa 20% faţă de 2009. Partea Myanmar-ului în producţia mondială a crescut astfel de la 5% la 12% între 2007 şi 2010. În cursul acestei perioade, producţia mondială a căzut cu 45%, îndeosebi ca urmare a slabelor randamente înregistrate în 2010. Totuşi, este puţin probabil ca această tendinţă să se menţină. “Desigur, suprafaţa consacrată culturii macului opiaceu pare să se fi stabilizat în acest an, însă primele noastre constatări ne fac să credem că producţia afgană va reporni probabil în creştere în 2011” a prevenit directorul ONUDC, Iuri Fedotov.


Reculul culturii arborelui de coca la nivel mondial şi restrângerea pieţii cocainei în SUA


Între 2007 şi 2010, suprafaţa consacrată culturii arborelui de coca în lume s-a micşorat cu 18%, stabilizându-se la 149.100 hectare. În această perioadă, producţia potenţială de cocaină a dat înapoi cu aproximativ o şesime, producţia columbiană fiind sensibil diminuată. Acest declin nu a fost deci compensat prin uşoarele creşteri observate în Peru şi în Bolivia.


Piaţa cocainei în SUA a acuzat scăderi puternice în ultimii ani. Această ţară rămâne totuşi prima piaţă mondială, consumul estimat aici în 2009 fiind de 157 tone, ceea ce reprezintă 36% din consumul mondial. SUA sunt urmate de Europa, mai ales cea occidentală şi centrală, unde consumul se ridică la 123 tone, potrivit estimărilor. Folosirea cocainei în Europa s-a dublat în cursul ultimului deceniu, deşi a rămas relativ stabil în anii din urmă. Se apreciază că în 2009  aproape 21 tone de cocaină au fost introduse în Europa după ce au tranzitat prin Africa de Vest; este totuşi mai puţin decât în 2007, an în care acest total a atins nu mai puţin de 47 tone.


Începând de la mijlocul anilor 1990, preţul cocainei pe pieţe s-a micşorat în mod sensibil. În urmă cu 10 ani, piaţa era de patru ori mai importantă în America de Nord decât în Europa. Astăzi, se apreciază că valoarea pieţii europene (36 miliarde de dolari SUA)  se apropie de cea a pieţii nord-americane (37 miliarde de dolari).


Canabisul, drogul de predilecţie la scară mondială


Canabisul rămâne de departe, la nivel mondial, substanţa ilicită cea mai produsă şi cea mai frecvent consumată, chiar dacă datele pe această temă sunt limitate. În 2009, între 2,8% şi 4,5% din populaţia mondială cuprinsă între 15 şi 64 ani – respectiv între 125 milioane şi 203 milioane de persoane- au consumat canabis cel puţin o dată în cursul ultimelor 12 luni anterioare.


Dacă producţia de iarbă de canabis (marijuana) este foarte răspândită, mai ales în Americi şi în Africa, cea de răşină de canabis (haşiş) rămâne concentrată numai în două ţări : Marocul, care aprovizionează pieţele Europei Occidentale şi Africii de Nord şi Afganistanul, care alimentează pe cele ale Asiei de Sud-Est. În 2010, în Afganistan era mult mai rentabil să se producă răşină de canabis decât să se cultive mac opiaceu.


Drogurile de sinteză : supraveghere insuficientă în Asia de Sud-Est şi în Africa


Creşterea considerabilă a producţiei, traficului şi consumului de stimulanţi de tip amfetamină, precum şi noul avânt al culturii macului opiaceu şi al traficului de heroină suscită multă îngrijorare în Asia de Sud-Est. " Progresele observate pe pieţele tradiţionale sunt în prezent contrabalansate de valul de droguri de sinteză care reproduc efectele substanţelor ilicite "  a declarat Directorul Executiv al  ONUDC. "Triunghiul de Aur nu se mai mulţumeşte să producă opiu ; el se adaptează la consumatori. Comunitatea internaţională pare să fi deturnat atenţia sa de la situaţia din Asia de Sud-Est, or, noi trebuie să jucăm un rol activ pe toate fronturile pentru a evita ca această regiune să nu redevină o importantă placă turnantă în materie de droguri", a mai adăugat acesta. .


Numeroase substanţe neplasate sub control internaţional sunt comercializate drept « legal highs » şi drept produse de substituţie pentru stimulantele ilicite, cum sunt cocaina şi ecstasy. Metamfetamina, substanţă înalt adictivă, este foarte prezentă în toată Asia de Est. Ea a început totodată să facă, în 2009, obiectul unui interes aparte în America de Nord, după ce cunoscuse un declin timp de mai mulţi ani. În termeni de confiscări de droguri de sinteză, 2009 a fost un an record, mai ales ca urmare a intercepţiilor de metamfetamină. Acestea au crescut cu peste o treime între 2008 şi 2009, trecând de la 11,6 tone la 15,8 tone, şi în majoritate au avut loc în Myanmar. Dacă această ţară este una dintre principalele surse de aprovizionare în comprimate  de metamfetamină în Asia de Sud-Est, Africa se profilează ca o sursă de aprovizionare pentru Asia de Est.


Întărirea acţiunii multilaterale împotriva drogurilor ilicite


Domnul Fedotov a pus accentul pe principiul « responsabilităţii împărţite »  şi pe necesitatea de a desfăşura, la nivel naţional, regional şi internaţional, o acţiune care să se înscrie într-o strategie globală de luptă împotriva culturii, producţiei şi traficului de droguri. UNODC se află în fruntea unui anumit număr de mecanisme internaţionale care urmăresc să răspundă eficient la problema opiului afgan, cum ar fi Iniţiativa Pactului de la Paris, Iniţiativa triunghiulară  şi Centrul regional de informare şi coordonare pentru Asia Centrală. Iuri Fedotov a indicat că aceste abordări ar putea servi ca modele şi altor regiuni, cum ar fi Asia de Sud-Est sau America Centrală.


"Drogurile ucid anual aproape 200.000 de persoane. Consumatorii problematici de droguri reprezintă esenţialul cererii, unul dintre mijloacele cele mai bune de reducere a pieţii fiind tratarea toxicomaniei » a subliniat acesta.


În 2009, Statele membre ale organizaţiei mondiale au reafirmat valabilitatea regimului internaţional de control al drogurilor cu ocazia dezbaterii la nivel înalt din cadrul Comisiei de Stupefiante. “Acest an marchează a 50-a aniversare a Convenţiei unice asupra stupefiantelor din 1961, piatra unghiulară a regimului internaţional de control al drogurilor. Dispoziţiile sale rămân valabile şi perfect pertinente, ca şi faptul că ea este axată pe protecţia sănătăţii” a încheiat Iuri Fedotov prezentare Raportului mondial. 


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.