Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - A apărut prima victimă a desființării Staționarului de Zi pentru Toxicomani din Berceni
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
27.10.2009

A apărut prima victimă a desființării Staționarului de Zi pentru Toxicomani din Berceni

În urmă cu câteva săptămâni publicam un material despre desființarea Staționarului de Zi Toxicomani din Berceni, din str. Argeșelu nr. 15 (Laboratorul de Sănătate Mintală sector 4), cu data de 1 noiembrie 2009. La vremea respectivă, vă informam că personalul staționarului aflase cu stupoare că ”prin decizia nr. 193 din 29.09.2009, începând cu data de 1.11.2009, activitatea Staționarului de Zi Toxicomani din cadrul Centrului de Sănătate Mintală sector 4 se suspendă până la reorganizarea acestuia”. Cadrelor medicale li se comunica intenția Spitalului Al. Obregia de a repartiza pacienții aflați în tratament către alte centre. Întreabarea era care sunt acele centre?


Decizia desființării staționarului, fără a se pune altceva în loc a stârnit nemulțunirea pacienților, a părinților acestora și a unor ONG-uri, printre care cele din Rețeaua Națională de Harm Reduction și Asociația Română Antidrog. Președintele ARA, Ilinca Palade, a fost, la acea dată, cu mai mulți pacienți toxicomani la sediul ANA pentru a-și manifesta nemulțumirea față de măsura desființării staționarului. Ilinca Palade și-a manifestat nemulțumirea și în fața dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătații, care a promis că, dacă nu se va găsi o soluție pentru repartizarea către alte centre a pacienților din Berceni, decizia desființării acestuia se va amâna.


Decizia nu s-a amânat, ci a fost pusă în practică așa cum se întâmplă la noi, fără a ține cont de consecințe. Chiar dacă acest lucru înseamnă pierderea unor vieți omenești.


”Noaptea trecută, ne-a precizat Ilinca Palade (n.n. 26-27 octombrie) a apărut prima victimă a desființării staționarului. Mama unui pacient, de 27 de ani, aflat în tratament pe bază de rețetă, nu a mai rezistat spaimei ca fiul său să nu primească repartiție și s-a aruncat de la etaj. A murit pe loc. Nenorocirea s-a petrecut în sectorul 4 din București”.


Din cercetările noastre rezultă că tânărul nu are tată, până acum trăind, practic, din pensia mamei sale. Are o soră și un frate, dar aceștia au plecat de foarte mulți ani în Canada.


”Vă dați seama ce se întâmplă cu acest băiat? Cine va avea grijă de el? Mai are metadonă pentru o zi sau două. Joi va avea loc înmormântarea mamei sale. Noroc cu niște rude din partea acesteia, care au promis că se vor ocupa de înmormântare. Am primit asigurări din partea domnului Raed Arafat că lucrurile se vor rezolva. Asta să fie oare rezolvarea? Faptul că, din cauza tensiunii create de cei care au distrus cel mai mare centru de tratament din țară, au început să se omoare părinții?”, se întreabă Ilinca Palade, ea înșăși mama unui copil care a avut probleme cu drogurile și care și-a dedicat ultimii 15 ani din viață acestei probleme.


Până în acest moment, pacienții din sectoarele 5 și 6 au fost deja repartizați la Spitalul Sfântul Stelian. Acolo, chiar și pacienții care mergeau foarte bine la LSM 4, primind metadona pe bază de rețetă cu timbru sec, o dată la două săptămâni, intră într-un nou proces de monitorizare, pierzîndu-și toate dreptulrile anterioare. Altă casă, alt medic, alte obiceiuri. Că doar trăim în România...


Pacienții din sectoarele 1,2,3 și 4 urmează a fi înscriși în tratament la un nou centru, aparținând de Spitalul Obregia. Lucrurile se mișcă însă destul de încet și sunt persoane care încep să facă gesturi disperate. Este cazul mamei tânărului al cărui nume îl trecem sub tăcere. Să sperăm că viteza de reacție a autorităților va crește până nu vom înregistra și alte victime.


Agenția Națională Antidrog continuă să aibă un statut incert, doctorul Cristian Belu Bengescu, de la LSM 4, unul dintre cei mai mari specialiști din România, a fost pensionat, iar pacienții nu știu care le este viitorul. De fapt, nici nu mai știu dacă mai au viitor.


O întrebare persistă, dincolo de aceste rânduri: își asumă cineva faptul că acestă femeie și-a pus capăt zilelor? Că nu a mai putut rezista batjocorei la care sunt supuși consumatorii de droguri și familiile acestora?


Foto: www.nsearchofsunrise.haipa.ro


Petre Crăciun


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.