Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - De ce este atat de importanta pentru Europa relatia China-Germania?
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
17.05.2012

De ce este atat de importanta pentru Europa relatia China-Germania?

Sub acest titlu, cotidianul francez Le Monde de astăzi publică un interesant articol dedicat relației speciale care există între cele două țări și din care se pare că ar trebui să învețe și țara noastră care a avut până nu demult relații extrem de privilegiate cu colosul asiatic.


De circa un an, problema de a ști dacă o "Europă germană" a ieșit din criza europeană a fost obiectul a numeroase dezbateri. Exactă sau nu, ideea că Germania este în prezent țara cea mai puternică din Europa are o incidență asupra relațiilor cu partenerii neeuropeni și îndeosebi cu China.


În acest peisaj de criză, analiștii și oficialii chinezi văd o Germanie din ce în ce mai puternică, o Franță slăbită și o Mare Britanie marginalizată. Și astfel ei observă Germania jucând un rol din ce în ce mai decisiv în Uniunea Europeană și nu au, în consecință, altă alegere decât să abordeze Europa servindu-se de ea. Cu ocazia unei recente vizite la Beijing, un oficial chinez făcea această remarcă:  "Dacă vreți să obțineți ceva de la Bruxelles, adresați-vă Berlinului".


Relațiile pe care Europa le va dezvolta cu China – unul dintre cei mai importanți parteneri strategici – vor fi, într-o largă măsură, determinate de emergența acestei relații particulare între China și Germania. Relație care tocmai a trecut la o etapă superioară în iunie anul trecut atunci când primul ministru Wen Jiabao s-a deplasat la Berlin cu treisprezece miniștri și a ținut acolo un consiliu interministerial – o mare premieră pentru China care a stabilit astfel un mecanism de negociere de înalt nivel cu un stat membru al Uniunii Europene.


Bazele acestei relații politice se sprijină pe creșterea relațiilor comerciale între Germania și China - și în particular exporturile Germaniei către China – în timpul ultimului deceniu și care au depășit toate așteptările lor. Practic, jumătate din toate exporturile UE către China provin din Germania și aproape un sfert din toate importurile chineze sunt făcute de Germania. În China, cererea de autoturisme din partea particularilor, precum și nevoile în mașini de uzină chineze au fost de o importanță capitală în capacitatea Germaniei de a ieși atât de rapid din criza economică.


Există în prezent un fel de simbioză între economiile germană și chineză; în timp ce China are nevoie de noi tehnologii, Germania trebuie să găsească noi piețe. Chinezii au sentimentul că ei pot face afaceri cu Germania: autorităților chineze le place să vorbească ca despre o relație "relativ profitabilă". Discuții sunt în curs cu privire la o viitoare cooperare mai strânsă în legătură cu  tehnologiile ecologice cum ar fi mașinile electrice.


Începând din 2008, China și Germania – amândouă mari exportatori cu niveluri importante de economisire și de excedent comercial – s-au regăsit de aceeași parte a mesei la dezbaterile asupra economiei mondiale. În fapt, analiștii chinezi observă paralele între lidershipul german la nivel regional și lidershipul chinez la un nivel mondial; criza a mărit așteptările internaționale față de aceste două țări. Pe de o parte, amploarea investițiilor germane ar putea oferi Europei un mijloc de presiune mai important față de China; pe de altă parte, există un pericol pentru ca Germania să se servească de această relație bilaterală strânsă pentru a apăra propriile interese economice, mai curând decât interesele strategice europene.


Chinezii au primit în mod favorabil abținerea Germaniei asupra utilizării forțelor armate în Libia cu ocazia votului din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite în martie anul trecut. Ei văd în aceasta semnul unui punct de acord între reținerea Germaniei de a utiliza forța militară și propriul lor principiu al neintervenției. Ei doresc o Europă gata să fie o importantă contrapondere față de Statele Unite și pot întrevedea Germania ca un mijloc de a obține – în alți termeni, o manieră de a diviza Vestul (pentru a domni mai bine).


Pentru moment, nevoile tehnologice ale Chinei sunt astfel încât ele dezvăluie că Germania nu posedă încă decât slabe leviere. Totuși, autoritățile germane știu că pe termen lung, ele nu au suficientă greutate pentru a putea influența o mare putere emergentă care numără 1,35 miliarde de locuitori. Așa cum spunea un oficial german: "în final, noi suntem 80 milioane, dar suntem din ce în ce mai puțin numeroși".


Nu este numai din cauza intereselor sale economice în China că Germania a făcut mai multe eforturi decât oricare alt stat membru pentru a dezvolta o apropiere de China. Această apropiere este de asemenea motivată de subiecte cum ar fi schimburile comerciale, schimbările climatice, drepturile omului, guvernanța mondială, dezvoltarea și politica externă, care totuși nu au dus la nimic. Se poate înțelege cu ușurință că oficialii germani sunt acum în mod natural frustrați și sceptici în ceea ce privește posibilitatea de a lucra cu omologii lor europeni. Aceasta este o situație periculoasă pentru Germania și pentru Europa în ansamblul  său. Vizita din acest an a cancelarului Angela Merkel în China – între reuniunea la nivel înalt europeană și cea chino-europeană, întâlnire la care aceasta a vorbit în numele Europei – i-a făcut pe unii să-și pună întrebarea dacă Berlinul ar fi putut să înlocuiască Bruxellesul cu Beijingul.


Germania nu trebuie să abandoneze o apropiere europeană a Chinei. Însă restul Europei trebuie să găsească de o manieră urgentă mijloacele de a ajuta Germania să fie un membru european loial în relațiile sale cu China – sau atunci ea riscă să nu mai fie în circuit căci relația bilaterală pe care o întreține Germania cu China înlocuiește "relația strategică" embrionară a Europei cu China.


Traducere și adaptare: Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.