Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
15.01.2019

DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești

Marți, 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun inițiază proiectul cultural DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI. Proiectul se va derula în perioada 15 ianuarie – 30 iunie 2019 și se va adresa unui public de 1000 de elevi din România și Republica Moldova.
Proiectul, susținut de criticul literar Alex Ștefănescu, își propune să-i readucă la lumină pe marii povestitori români și opera lor, să-i conștientizeze pe copiii din comunitățile unde aceștia s-au născut asupra valorii culturale a poveștilor lăsate moștenire de înaintașii lor, să facă legătura între poveștile de odinioară și cele scrise de autori contemporani.
În perioada menționată, vor fi organizate întâlniri cu elevii școlilor  ”Ioan Slavici”, com Șiria, Arad, ”I. L. Caragiale”, satul I.L. Caragiale, Dâmbovița, ”Ion Creangă”, Târgu Neamț și ”Mihai Eminescu”, Ipotesti, Botoșani, unde s-au născut patru dintre marii autori de povești. Totodată, se vor organiza întâlniri în școlile din satul Semeni, raionul Ungeni, Republica Moldova și Giurgiu, unde s-au născut autorii contemporani Alexandru Plăcintă și Petre Crăciun.
Pentru realizarea obiectivului, au fost redactate și se află în faza de tipărire volumele ”Portrete ale marilor povestitori români” și ”Drumul poveștilor. Caiet de lecturi”, lucrări care prezintă biografiile a 28 de autori de basme culte sau culegători de basme și o selecție din creațiile acestora. Elevilor le va fi prezentat și filmul ”Povești din Țara copiilor fericiți” (cuprinde trei povești de autor ale scriitorului Petre Crăciun, citite de el însuși).
”Ne propunem să îi aducem pe marii povestitori români printre elevi, să depășim barierele create de manualele școlare, să îi atragem pe elevi spre lectura poveștilor, să cultivăm convingerea că timpul poveștilor este unul continuu, existând oportunitatea întâlnirii elevilor cu autori contemporani de povești”, a declarat Petre Crăciun, el însuși autorul a peste 50 de basme și povești, precum și a 22 de volume pentru copii.
Elevii vor mai avea posibilitatea de a vizita case memoriale ale povestitorilor, Muzeul Literaturii Române, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională, Biblioteca ”I.A. Bassarabescu”.
Primele activități vor fi organizate chiar în luna ianuarie, când s-au născut autori importanți: Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Alexandru Vasiliu, Victor Eftimiu, Grigore Botezatu (Republica Moldova).
Toate informațiile despre proiect se regăsesc pe pagina de Facebook ”Drumul poveștilor. Pe urmele marilor povestitori”, creată special pentru proiect.
*
Petre Crăciun, inițiatorul proiectului, este laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea carte pentru copii, în 2016, conduce revista ”Regatul Cuvintelor” și este președintele juriului național al Concursului Tinere Condeie, organizat de Ministerul Educației Naționale. A înființat, de peste cinci ani, portalul Literatură Copii. A inițiat nenumărate activități pentru copiii din România sau din Republica Moldova, Italia, Danemarca, Serbia.
Din 2018 a inițiat, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, proiectul ”Lecturile Regatul Cuvintelor”. În cadrul acestui proiect a reușit, în ziua de 26 noiembrie 2018, să organizeze o întâlnire istorică, ”Lecturi basarabene pentru copii”, la care au participat Ana Blandiana și patru importanți scriitori de peste Prut, printre care și președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.
Tot în 2018 a demarat proiectul ”Povestea de vineri cu Petre Crăciun. 50 de povești în lectura autorului”, un proiect unic în România și poate chiar în lume, prin care un autor de basme își citește propriile creații. Proiectul a fost deja preluat de patru biblioteci din România și Republica Moldova.

Editura ZORIO
Date de contact:
petre.craciun@gmail.com
www.literaturacopii.ro

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.