Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Stejărel Olaru: Limba română este esențială într-o comunitate. Dacă ea dispare, practic dispare comunitatea (Interviu Identitate Românească)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Prim plan
28.09.2014

Stejărel Olaru: Limba română este esențială într-o comunitate. Dacă ea dispare, practic dispare comunitatea (Interviu Identitate Românească)

Reporter: Domnule Secretar de Stat, ne aflăm pe partea finală a derulării proiectelor de finanțare susținute de departament în acest an. Care sunt concluziile pe care le-ați observat în 2014, relativ la anul care a trecut, în ceea ce privește calitatea, oportunitatea, utilitatea proiectelor pe care le-ați finanțat?

-În general se păstrează tendința în ceea ce privește calitatea proiectelor, de la an la an proiectele au obiective din ce în ce mai serioase, care vizează comunitatea pe termen mediu și lung, ceea ce e un lucru bun pentru noi. Se păstrează, de asemenea, tendința de a exista un concurs extrem de drastic și o competiție foarte serioasă în ceea ce privește aceste proiecte. Așadar, crește numărul lor de la an la an și deci competiția este mult mai strânsă și, bineînțeles, noi încercăm să promovăm proiecte pe un palier cât mai diversificat. Și atunci îi sfătuim la începutul anului, înainte de sesiunea de proiecte, pe toți cei care ne contactează, să abordeze toate domeniile, nu doar unul singur cu predilecție, și ne interesează în mod special cel cultural, cel educațional. Deci lucrurile merg spre bine, ca să zic așa, și de la an la an observăm aceste îmbunătățiri. Partea proastă este că nu ne crește bugetul și nu ne permite să susținem financiar un număr mai mare de proiecte, dar sperăm că acest lucru se va întâmpla în anii următori.

Reporter: Să sperăm că așa va fi, pentru că este foarte mare nevoie. Studiind strategia dumneavoastră de activitate pentru românii de pretutindeni, oricine poate vedea că sunt foarte multe obiective, obiective generoase, care acoperă o zonă foarte largă de activitate. Ați observat în anul acesta și în anii care au trecut că există obiective mai puțin atinse, sau mai puțin vizate prin proiectele care s-au propus, astfel încât să fie nevoie în anii care urmează de anumite corecții din partea dumneavoastră, de anumite teme pe care să le puteți recomanda pentru a se atinge toate obiectivele?

-Mă bucur că ați menționat strategia noastră, pentru că este un document fundamental pe care l-am introdus în momentul în care am fost nominalizat pe aceste poziții. Document fundamental de ce... pentru că este, dacă vreți, firul roșu al activității noastre. Iar strategia mare, dealtfel, conține... haideți să le numim strategii mai mici, strategii sectoriale, care vizează anumite spații cu anumite... cum să le numesc... caracteristici. Pentru că una e vecinătatea și alta e comunitatea românească din Europa Occidentală sau comunități mai îndepărtate, din Statele Unite, Canada, Australia. Sunt probleme și probleme... Ele sunt diverse și atunci abordările noastre trebuie să țină cont de această diversitate.
Având în vedere această strategie, am menționat faptul că ne dorim un palier larg de activitate în ceea ce privește proiectele noastre. Asta înseamnă că sunt cinci domenii, așa cum bine știți, pe care noi le finanțăm. Iar aceste domenii au fost gândite astfel încât să acopere ceea ce ne-am propus prin documentul fundamental, și anume strategia. Bineînțeles că sunt asociații noi, care apar în fiecare an, și asta este bine, pentru că un alt palier pe care noi acționăm este cel al asociativității. Cu alte cuvinte, încurajăm comunitățile să-și creeze permanent asociații prin intermediul cărora să acceseze fonduri și de la noi – care au o specificitate a lor – și de la alte instituții, inclusiv din administrațiile locale acolo, în țările în care se găsesc.
Și atunci încurajăm cât putem de mult, așa cum vă spuneam, depunerea de proiecte pe fiecare palier de activitate, astfel încât să ne putem îndeplini strategia, la sfârșitul anului să putem trage o linie și să spunem: da, uite, în ceea ce privește educația am reușit să reparăm un număr de școli, să susținem un număr important de clase de limbă română în vecinătate, în Albania, Bulgaria, în Serbia. Toate acestea se contabilizează la sfârșitul anului, când tragem linie, vedem ce proiecte au fost de succes, care au eșuat, și dacă cele de succes ne-au sprijinit în ceea ce privește strategia pe care o aminteați.

Reporter: Evident că pentru Departament toate proiectele care sunt finanțate sunt importante, dar dintre acestea care vă bucură cel mai mult? Cele care vizează comunități care au fost eventual mai puțin avute în vedere, cele cantitative, care vizează un număr mai mare de oameni, cele noi, cele inovatoare?

-Nu cred că am să vă dau exemple, ca să nu par nepoliticos față de alți beneficiari ai departamentului... Dar aș spune ceva. Aș sublinia totuși, ca răspuns la întrebarea dumneavoastră, faptul că, din punctul meu de vedere, cele mai importante pentru comunități, în special pentru comunitățile din vecinătate, pentru comunitățile istorice, sunt cele care sunt dedicate păstrării identității lingvistice, limbii române. Limba română este esențială într-o comunitate. Dacă ea dispare, practic dispare comunitatea. Chiar dacă-și păstrează numele, chiar dacă-și păstrează parțial tradițiile, dar dacă-și pierd limba, putem să considerăm acea comunitate departe de țară, pierdută definitiv. Și atunci proiectele care au în vedere acest lucru îmi sunt mie cele mai dragi. Am constatat că limba română este coloana vertebrală a unei comunități. Am o preferință, sau o slăbiciune, dacă vreți, pentru acest gen de proiecte. Asta nu înseamnă că pot influența într-un fel sau altul concursul, competiția acestor proiecte, nu, dar cel puțin încurajez asociațiile care doresc să dezvolte astfel de proiecte.

Reporter: Ziceți bine, pentru că și în Imnul Aromânilor, Părinteasca Dimăndare, tot asta e tema, păstrarea limbii române, iar noi în noul portal Identitate Românească chiar am făcut o secțiune care se numește Limba română, unde deja am publicat creații ale unor români din Ucraina, de exemplu, chiar poeți populari, Ucraiana, din Noua Suliță, din Moldova și sperăm să avem un număr cât mai mare de colaboratori.

-Limba română a fost cetatea cea mai asediată de către statele care și-au propus și-au și realizat în bună măsură, de-a lungul anilor care au trecut, de-a lungul deceniilor, procese de asimilare ale comunităților de români. Mă refer, evident, la comunitățile istorice. Vă spuneam că era cetatea cea mai asediată pentru că... și avem... vă pot da numeroase exemple: limba română în anumite țări nu mai este limbă română, este limbă moldovenească; nu mai este limbă română, este limbă vlahă; nu mai ai posibilitatea să citești în limba română, să asculți programe la instituțiile media, în organizațiile media în limba română, să te duci să asculți o slujbă în limba română. Vedeți, totul se învârte în jurul limbii române. De asta spuneam că, din punctul meu de vedere, este obiectivul nostru cel mai important, acela de a ține acest filon viu în continuare, în comunități.
Reporter: Să sperăm că vor fi cât mai multe proiecte pe acest domeniu. O altă întrebare, dintr-un alt palier. Observați, de fapt știm că există o anumită fărâmițare organizatorică, asociativă. Sunt foarte multe asociații la un moment-dat, chiar și în comunitățile din preajma României – poate în Serbia... Este asta o problemă pentru derularea unor programe de finanțare coerente, faptul că românii, și în comunități, și în diaspora sunt fărâmițați, nu se adună la un loc, nu crează strategii comune de acțiune?

-Este o problemă cu care ne-am confruntat și sunt convins că nu o vom putea rezolva noi. Dealtfel, ține foarte mult de conduita lor acolo, în comunitate, de felul în care se înțeleg, felul în care decid să construiască împreună nu doar proiecte pentru comunitate, dar, în general, să-și construiască împreună viitorul comunității. Am constatat că de multe ori sunt asociații puternice, asociații care s-au evidențiat în timp și care nu cooperează așa cum ne-am fi dorit între ele. Încercăm să le transmitem, să le spunem în mod cât se poate de clar, fără echivoc, faptul că fiind împreună, sunt mai puternice și au mai mult succes și vor conta mult mai mult în comunitate, vor fi luate mult mai în serios de către autoritățile locale și centrale din statul respectiv. Sunt foarte multe argumente pentru care aceste asociații, organizații... nu spun că trebuie să se unească, dar trebuie să lucreze împreună, să se coordoneze pe anumite proiecte importante pentru comunitate. Facem tot ceea ce putem să facem fără a fi acuzați că ne implicăm în mod răuvoitor, astfel încât aceste comunități să păstreze... aceste asociații din comunități să păstreze între ele relații de bună conlucrare, ca să spun așa.

Reporter: În ultima vreme am observat, participând la o serie de activități ale dumneavoastră atât în România, cât și în afară, o anumită tendință de dezvoltare a presei; presa scrisă – din păcate mai puțin audio-vizuală –, presa online în rândul comunităților din zona României, în Ucraina... Au apărut foarte multe, mai ales site-uri. Cum vedeți acest lucru? Simțiți că se schimbă ceva?

-Suntem foarte mulțumiți că acest lucru se întâmplă, încurajăm aceste demersuri. Susținem destul de multe proiecte în acest domeniu, multe sunt proiecte de succes, cum este și identitateromaneasca.ro. În definitiv, așa cum vă spuneam, ele sunt instrumente pentru lupta pe care o ducem noi, și anume aceea de a prezerva limba română. Ori dacă acest lucru se poate face cu ușurință, de la distanță, prin intermediul internetului, atunci trebuie neapărat s-o facem, și cu costuri foarte mici.
Sunt proiecte pe care le susțunem, așa cum vă spuneam, le încurajăm. Am avut în fiecare an proiecte de acest gen. Constat un număr crescut al lor de la an la an. E adevărat, unele dintre ele au eșuat. Cei care le-au inițiat nu le-au mai îngrijit pe parcurs, ele nu mai au trafic, nu s-au mai dezvoltat, dar pot fi reactivate dacă cineva este interesat de ele.

Reporter: O întrebare care decurge din îngrijorarea pe care societatea românească o are – absolut oricine, orice observator, în legătură cu evenimentele din Ucraina: începutul lor, derularea lor și încă n-am ajuns, din nefericire, la un punct final, a influențat negativ derularea acelor proiecte care vizau comunitatea românească din Ucraina?

-Da, a influențat negativ în sensul în care vorbim cel puțin de comunitatea de români din zona Odessa, care a fost cea mai afectată, ca să spun așa, de evenimentele conflictuale din Ucraina. Vă dați seama că oamenii nu mai au chef să depună proiecte în condițiile în care au o viață atât de complicată și practic li se pune viața în pericol în fiecare zi. Pe de altă parte, regiunea Cernăuți și Transcarpatia n-a fost afectată în mod direct în acest sens. Dar, anul acesta într-adevăr, am constatat un număr mult mai redus de proiecte care vin de la beneficiarii din Ucraina și sper ca acest lucru să se corecteze anul viitor.

Reporter: În fine, o ultimă întrebare. Pentru că, nu?, viitorul nostru sunt copiii și copiii trebuie să vorbească limba română, dacă aveți în vedere încurajarea unor proiecte dedicate copiilor – ca vizează copiii din comunitățile românești și din diaspora – prin intermediul... nu știu... literaturii pentru copii sau a unor portaluri? Pentru că, altfel, dacă nu acționăm la timp, iar copiii devin adulți și nu capătă la vârsta la care trebuie să dobândească elementele identitare ale poporului român, pe urmă este mult mai târziu.

-Sigur că da, aveți perfectă dreptate. Dealtfel, foarte multe dintre proiectele noastre în esență au ca țintă această vârstă, ca să spun așa, a copilăriei. Pentru că, dacă finanțăm proiecte care se referă la educație, care se referă la cursuri de limbă română, evident că, de cele mai multe ori, aceste cursuri – sau aceste proiecte educaționale – sunt frecventate de către cei mici, de către copii. Mă interesează ca aceștia să nu-și uite limba română, să o vorbească în continuare, ne interesează să-i încurajăm pe părinți să vorbească limba română în familie în continuare, ca element identitar extrem, extrem de important, esențial. Sunt, de altfel, și proiecte dedicate strict copiilor – e adevărat, într-un număr mult mai redus, dar pe care le-am susținut, așa cum am încercat să facem cu cele pe care le-ați inițiat dumneavoastră, domnule Crăciun. Literatura pentru copii este esențială și vrem să o sprijinim în continuare, în condițiile în care mai ales astfel de cărți sunt solicitate de către comunități. Cartea pentru copii e foarte solicitată. În fiecare an încercăm să adunăm un număr semnificativ de exemplare pe care să le trimitem în comunități. Deci da, rămâne o țintă asupra căreia ne vom îndrepta privirea și anul viitor.

Reporter: Vă doresc succes în activitatea dumneavoastră.

-Vă mulțumesc și eu, domnule Crăciun, și succes în continuare cu demersurile dumneavoastră și felicitări pentru rezultatele impresionante pe care le aveți.

Reporter: Vă mulțumesc!

Interviu de Petre Crăciun
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.