Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Voievozii sculptorului Vasile Soponariu (REPORTAJ)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Reportaj
04.10.2009

Voievozii sculptorului Vasile Soponariu (REPORTAJ)

„Mă preocupă formele, amprentele de modernitate în diferite structuri şi expresii”


Este un om al timpului său, un artist al prezentului. Lucrează cu mijloace moderne şi trebuie înţeles din perspectiva acestui timp. Sculptorul Vasile Soponariu ne spune, cu fiecare expoziţie de-a sa, că lumea vizibilă, dar şi cea invizibilă, poate fi esenţializată fără tăgadă în micile forme tridimensionale ce pot nara istorii trecute sau prezente. Lumea sa astfel gândită, populată de arlechini şi voievozi din bronz, fosile şi relicve marine din sticlă sau ceramică, reprezintă mici arhitecturi ce îndeplinesc un ritual de recuperare a timpului şi adevărului.


La mijlocul lunii septembrie a.c., Vasile Soponariu a expus în galeriei de artă din cadrul Hotelului Silva din Buşteni o serie de sculpturi antropomorfe, dominate de o retorică a gestului, de o tulburătoare expresivitate a rostirii, a comunicării. Personajele, alăturate în grupuri de câte două-trei, au fost gândite pentru a exprima diferite atitudini şi sentimente proprii dialogului şi scenei. Luate separat însă, fiecare sculptură putea constitui o piesă de sine stătătoare, un monument în miniatură. Multitudinea de detalii şi simboluri, identificate pe mantiile şi vestimentaţiile acestor „actori” te trimiteau, desigur, cu gândul la teatru, însă expresivitatea trupului, a mâinilor şi, mai ales, a chipului lor, dădeau impresia nu a interpretării unui rol, ci a imortalizării, a întrupării unui voievod, a unei personalităţi de vază, în atitudinea care-o definea pe aceasta cel mai bine. Aidoma unui fotograf, sculptorul Vasile Soponariu a fixat în metal temperamente şi sentimente. Dincolo, însă, de zoom-ul clasic, această ţinută a fiecărui voievod, împreună cu micile însemne puse cu tâlc pe capul personajelor, pe braţe, sau pe hainele lungi, spuneau nenumărate istorii ce traversau secolele templierilor, cruciaţilor, ale evului mediu sau ale oricărui timp, trecut sau prezent. O introspecţie „arheologică” asupra devenirii, un exerciţiu de recuperare a memoriei. Credem că acestea au fost temeiurile construcţiei lui Vasile Soponariu, deoarece fiecare piesă în sine nu constituie doar un obiect de artă, pe care să-l iei cu tine acasă, în scop decorativ, ci subiect de meditaţie şi de dialog. El însuşi este un artist ce nu impune o idee, ci unul care o stârneşte. Iar provocarea lui este cu atât mai interesantă cu cât piesa, sculptura, conţine mai multe interogaţii. „Mă preocupă formele, texturile, amprentele de modernitate în diferite structuri şi expresii, de aceea lucrările sunt realizate de regulă în metal, dar şi în alte diverse materiale ca sticla, gresia ş.a."


Deşi percepuţi ca sculptură mică, voievozii lui Vasile Soponariu au forţa şi rafinamentul marilor creaţii, a monumentelor, au coerenţa şi strălucirea operelor literare în care forma şi fondul formează o unitate. De aceea, ei şi-au găsit repede drumul către inima pasionaţilor de artă, datorită expresivităţii eliberate de clişeele şi convenţiile unui realism limitativ.  


Trebuie să distrugi o operă pentru a o recompune, pentru a vedea efortul ei interior


Traseul său biografic a fost ascendent. Şi-a dorit din primii ani să devină artist şi s-a pregătit de copil pentru artele plastice. Instigat de tatăl său care i-a făcut într-o zi o pictură, copilul a întrebat cum a făcut-o şi, neprimind nici un răspuns, s-a revoltat şi s-a apucat singur să picteze. Acesta a fost începutul, după aceea l-au descoperit şi cultivat profesorii lui din şcolile de artă. . Astăzi, cei patru tineri temerari sunt nume de referinţă în arta plastică contemporană, fiecare urmându-şi destinul şi vocaţia. Cea care însă le-a schimbat radical imaginea despre ceea ce înseamnă arta a fost profesoara Lucia Ioan de la Universitatea N.Grigorescu. „După ce examina lucrările de an, ea le distrugea pe toate, spunând: Să nu te chinui să faci artă modernă fără să înţelegi de ce-o faci. Trebuie să analizezi, să distrugi o operă pentru a o recompune, pentru a vedea efortul ei interior".


Fiecare ne naştem şi trăim într-o formă de echilibru


Ceea ce-l particularizează pe sculptorul Vasile Soponariu este unicitatea fiecărei piese, datorate modelajului în ceară. Lucrarea devine fiinţă, identitate ce nu mai poate fi reprodusă ulterior, deoarece sculptorul nu foloseşte matriţe. Astfel, toate sculpturile lui au personalitate, au propria viaţă, pentru că el concepe noi şi noi forme peste care adaugă un alt portret, o altă mână, o altă expresie. „Îmi place sfera ca element geometric pentru că pare independentă, pare desprinsă de postament, dă senzaţia de plutire, de libertate. Peste ea adaug detalii care să fie în echilibru cu ansamblul, pentru că, în fond,  fiecare ne naştem şi trăim într-o formă de echilibru”.


Fenomen singular, datorită încăpăţânării de a nu face compromisuri curentelor şi modelor, artistul nu-şi trădează crezul artistic. El rămâne devotat lumii sale tridimensionale, populate de domniţe şi domnitori, de animale subacvative, de fiinţe din alte timpuri şi alte spaţii. Formele, portretul, atitudinea sunt pretexte pentru rezolvarea unor ecuaţii estetice, pentru punctarea contrastului dintre linişte şi mişcare. Volumele îl fascinează, îl provoacă, este ca o luptă continuă, niciodată pierdută, niciodată câştigată pe deplin.


El ştie că arta are un rost atunci când cineva tresare şi pune întrebări, emoţionat sau intrigat, în faţa lucrărilor lui. Căci sculptura, creaţia, odată realizată şi aruncată în arenă devine subiect de contemplare. Iar Vasile Soponariu ştie să provoace, să surprindă, ştie să transfigureze interiorităţi şi nuanţe şi să le ofere volum, ritm, nobleţe.


Maria Dobrescu

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.