Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Ia românească, admirată la Roma de turiști din întreaga lume
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Romanii de pretutindeni
25.06.2019

Ia românească, admirată la Roma de turiști din întreaga lume

Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, Asociația de Promovare Culturală, Villaggio Romeno cu sediul în Via della Tenuta del Casalotto, nr. 9/b, Roma, a contribuit la un eveniment inedit, menit să facă cât mai cunoscut portul popular românesc în capitala Italiei. Evenimentul a fost organizat de Liga Studenților din Străinătate Filiala Roma, sub înaltul patronaj al Ambasadei României la Roma.

La eveniment a fost prezent și Excelența Sa Ambasadorul României în Republica Italia, George Bologan care a mulțumit președintei asociației, Luciana Ludusan pentru contribuția adusă acestui eveniment important.

Cunoscuta artistă de nivel mondial, Silvia Floarea Toth, o adevarată ambasadoare a portului popular tradițional românesc a fost invitată în capitala Italiei de Asociația Villaggio Romeno . Artista a adus din România cateva din cele mai prețioase exponate din Colecția de Artă Populară care îi poartă numele, printre care și o ie din secolul XlX.

Veșmintele au putut fi admirate de publicul internațional sosit la Roma cu ocazia Sărbătorii Iei, celebrată de Liga Studenților din Străinătate Filiala Roma la Academia României din Roma.

Punctul culminant al deplasării la Roma a avut loc în momentul expunerii publice a Iei în centrul istoric al Romei. Pe Fori Imperiali, turiștii și localnicii, printre care mulți români, s-au oprit să admire deja faimoasa ie românească, bluză care poartă cusută pe ea de românce însemnele crestelor munților, cocoșul de munte, datini și obiceiuri de la străbunii noștri. Mulți dintre turiștii de la Roma au făcut poze, cerând detalii legate de sărbătoarea Iei.

"Cea mai importantă misiune pe care fiecare dintre noi o are este sa transmitem generației următoare tot ce avem mai bun si mai frumos. Arta tradițională veche românească este una dintre cele mai mari comori pe care le avem, creată de părinții, bunicii și străbunicii noștri. Ea face parte din ADN-ul nostru ca popor, de aceea copiii noștri, oriunde s-ar afla în lume, trebuie sa cunoască această moștenire în forma ei nealterată. Hainele țărănești care au supraviețuit până astăzi, unele din secolul al XIX-lea, sunt o părticică din istoria noastră, pe care o putem atinge și purta. Este un contact direct cu strămoșii noștri, cu munca lor si cu arta creată de ei", este îndemnul si mesajul Silviei Floarea Toth.

"Prezența Silviei Floarea Toth este un omagiu pe care Asociația noastră l-a făcut pentru românii din Roma. Un mesaj profund pentru tânăra generație născută și crescută departe de casă, pentru ca tinerii români de aici să își aducă aminte, intotdeauna cu mândrie care sunt rădăcinile noastre și nu în ultimul sa nu uite ca avem o datorie sfântă să ne promovăm neamul, tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri" a spus Luciana Ludușan, președintele Asociației Villaggio Romeno, care a oferit și cina festivă care a urmat evenimentului de la Accademia di Romania. 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.