Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Un parteneriat mare pentru centre culturale mici
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Timp liber
27.03.2013

Un parteneriat mare pentru centre culturale mici

Valea Hartibaciului, o destinatie “altfel” in Romania, se intinde de la Sibiu pana la Agnita. Cutreierand prin localitatile Tichindeal, Marpod, Altana si mai departe, iti dai seama, in timp ce ochii se pierd in peisaje line, cu paduri de fag si de stejar, cu poiene si fanete, ca toate aceste peisaje de poveste au ramas inca necunoscute multor calatori, pentru ca dezvoltarea teritoriului, in general, si turismul, in particular, se desfasoara in microregiunea Hartibaciu intamplator, iar infrastructura slaba este un impediment pentru potentialii vizitatori.


Revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural si natural in centrele istorice europene de dimensiuni mici este primul obiectiv al proiectului VIVA EAST. Acesta isi propune constituirea unei retele internationale care sa faciliteze cooperarea, schimburile culturale si de experienta in zona Parteneriatului Estic, sa contribuie la cresterea nivelului de informare si constientizare la nivel national si local pe tema potentialului patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru crestere inteligenta si dezvoltarea sustenabila a teritoriului si sa contribuie la dezvoltarea sistemului si instrumentelor de planificare teritoriala operationala in regiune. Astfel, punand accentul pe aspecte specifice est-europene, proiectul a demarat activitati in trei zone cu un potential etno-cultural extraordinar, inca nevalorificat: Valea Hartibaciului din Romania, regiunea Tavush din Armenia si raionul Cahul din Republica Moldova. 


Contextul este asemanator in toate cele trei tari, acestea avand de suferit din cauza cresterii economice limitate in zonele rurale, pe de-o parte, si din cauza lipsei de experienta la nivel local, si, deci, a lipsei instrumentelor pentru organizarea comunitatii si dezvoltarea teritoriului pe de alta parte. Economia rurala este putin diversificata, fiind caracterizata de numarul scazut, si, in unele locuri, chiar lipsa activitatilor economice si a surselor de venit non-agricole. Astfel, zonele-pilot sunt, in cea mai mare parte, caracterizate de depopulare, sistemul de ferme serveste o agricultura preponderent de subzistenta, iar veniturile locuitorilor sunt scazute. Patrimoniului local este, in acest context, trecut cu vederea, neglijat, si, in unele cazuri, abandonat.


VIVA EAST vizeaza probleme comune din cele trei zone-pilot: slaba valorificare a potentialului cultural si turistic local, lipsa instrumentelor operationale pentru dezvoltare teritoriala si sustinerea insuficienta din partea retelelor locale si nationale. Pornind de la o analiza comparativa a sistemelor culturale, instrumentelor, experientelor si procedurilor folosite in Europa, o echipa formata din experti internationali si cadre universitare cu experienta analizeaza cele mai bune practici pentru valorificarea patrimoniului in vederea dezvoltarii unei abordari strategice si a unei metodologii de interventie la nivel teritorial. Proiectul vizeaza un demers participativ, implicand factorii decizionali, administratiile de la nivel local si central, actorii din domeniul social si economic, operatorii culturali si mediul de afaceri din zonele mentionate.


Pana in momentul de fata, in cadrul proiectului s-au organizat: sesiuni de informare si constientizare a populatiei in zonele afectate proiectelor-pilot, sesiuni de comunicare la nivel academic si profesional pe tema sistemelor culturale si planificarii teritoriale integrate, workshop-uri cu actori locali relevanti in fiecare dintre cele trei zone de proiect, avand ca scop colectarea de propuneri si raspunsuri pentru dezvoltarea economica durabila a teritoriului.


Calendarul Viva East 2013 cuprinde:


A doua sesiune de workshopuri locale - luna martie, in toate cele trei zone (Valea Hrtibaciului, Cahul, Tavush). In Romania, workshopul local se va desfasura in data de 22 martie si va reuni actori locali importanti pentru dezvoltarea teritoriului: reprezentanti ai administratiei locale si centrale (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Culturii, Primarii, Consilii Locale si Judetene), membrii Grupului de Actiune Locala (GAL) Valea Hartibaciului, ai corpurilor profesionale (Ordinul Arhitectilor din Romania), ai organizatiilor nonguvernamentale relevante ce desfasoara proiecte in zona si profesionisti in domeniul arhitecturii, urbanismului si amenajarii teritoriului, culturii, dezvoltarii economice si domenii conexe. In urma celui de al doilea seminar tematic, in fiecare dintre cele trei zone va fi definit cate un plan de actiune, cuprinzand directiile si prioritatile de dezvoltare pentru teritoriul afectat si oferind primele indicatii privind proiectele-pilot. 


A treia sesiune de workshopuri locale – luna iunie, in toate cele trei zone (Valea Hrtibaciului, Cahul, Tavush). In Romania, workshopul local se va desfasura in data de 13 iunie va reuni actori locali importanti pentru dezvoltarea teritoriului: reprezentanti ai administratiei locale si centrale (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Culturii, Primarii, Consilii Locale si Judetene), membrii Grupului de Actiune Locala (GAL) Valea Hartibaciului, ai corpurilor profesionale (Ordinul Arhitectilor din Romania), ai organizatiilor nonguvernamentale relevante ce desfasoara proiecte in zona si profesionisti in domeniul arhitecturii, urbanismului si amenajarii teritoriului, culturii, dezvoltarii economice si domenii conexe. Cea de a treia sesiune de workshopuri locale este deosebit de importanta deoarece, in urma acesteia, in fiecare dintre cele trei zone actorii locali vor semna cate un “pact local”, angajandu-se sa sprijine si sa isi asume implementarea planurilor de actiune si a proiectelor-pilot.


Seminariile tematice - (1) 18-19 aprilie – seminar tematic Dlijan (Armenia) - Patrimoniul material în zonele cu centre istorice mici (situri arheologice, monumente, muzee, expoziţii, etc.), (2) 13-14 iunie – seminar tematic Sibiu (Romania) - Planificare spaţială şi peisaj (peisaj natural, peisaj rural, parcuri, habitate, zone protejate şi centre istorice, etc.), se bazeaza pe metodologia pentru sisteme culturale teritoriale dezvoltată în cadrul proiectului. Activităţile vor fi coordonate de DICAR (Departamentul de Arhitectură şi Urbanism al politehnicii din Bari), în colaborare cu ATU (Asociaţia pentru Tranziţie Urbană). La fiecare seminar vor participa, alături de experţii şi stakeholderii locali, o serie de experţi internaţionali în domeniu. Rezultatele seminariilor vor consta în cartarea potenţialului cultural şi turistic al zonelor-pilot (Valea Hârtibaciului – România, Cahul – Republica Moldova, Tavush - Armenia) şi în stabilirea unei metodologii de intervenţie în cadrul sistemelor cultural teritoriale, în general, şi în cadrul acestor zone, în particular. Metodologia va pune la dispoziţia factorilor de decizie direcţii pentru identificarea valorilor de patrimoniu cultural şi natural, material şi imateriale, din teritoriu şi pentru definirea unor planuri de acţiune integrate pentru valorificarea acestora. 


Rezultatele proiectului vor fi prezentate atat la Sibiu -  in cadrul unui eveniment  dublu - conferinta si expozitie multimedia, ale carui data si detalii vor fi comunicate ulterior – cat si la Bucuresti - printr-o serie de doua mese rotunde (prima corespunzand Seminarului Tematic de la Sibiu si cea de a doua corespunzand conferintei finale), datele urmand, de asemenea, sa fie comunicate ulterior-.


Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana – Romania, implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte si articole.


Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: UkrZF

Drugs information. What side effects? lyrica prices in USA Actual what you want to know about drugs. Read now.


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.